Épülettervek/Középület

A Barna Architects II. helyezést ért el az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Park pályázatán

2021.09.10. 10:05

Nemzetközi mezőnyben második helyezést ért el Kovács D. Barna terve, melyet az ulánbátori Nemzetközi Kulturális Park nyílt tervpályázatára nyújtott be. A Barna Architects nagyon büszke az eredményre, mivel első helyezést nem adtak ki. A terveket az építész leírásában mutatjuk be. 

Műleírás

A Nemzetközi Kulturális Park tervezési helyszíne Ulánbátor belvárosától nyugatra elhelyezkedő Yamag városrészben lévő 35 hektáros terület. A programterv szerinti funkciók, közösségi területekkel és parkolókkal megközelítőleg 95.000 m2 alapterületű beépítést jelentenek a 350.000 m2 nagyságú területen.

A Nemzetközi Kulturális Park építészeti koncepciója a mongol természetből inspirálódik. Az Ulánbátor környezetére jellemző hullámzó dombok jelenségét használtuk a park autentikus és funkcionális kialakításához. A völgyek és dombok zónákat hoznak létre a területen belül, amelyekbe a funkcionális egységek csoportosulnak. A terület nagy részre zöldtetővel fedett, amely a park növényzetével összeolvad.

1. ZÓNA - Kulturális, üzleti és kereskedelmi élet

Az egyes zónába kerültek a programtervben kért múzeumok és kulturális létesítmények, mint például: a „Hunnu" Kutási és Virtuális Múzeum, a Tudományos és Innovációs Center, ami tartalmazza a MARS-V projektet, az Interaktív Tudományos Múzeum gyerekek számára, valamint a kézműves és kiskereskedelmi utca. Az 1. szinten helyeztük el a nemzetközi éttermeket és a HU Rock Band előadótermét is.    
Az üzleti és kereskedelmi élet a programtervben kért toronyépületben található, tetején kilátóval és egy nyitott „sky" terasszal.

2. ZÓNA - Kultúra völgye

A kettes zónában kapott helyet a "kultúra völgye" funkció. Ezt a központi részt úgy alakítottuk ki, hogy nagyobb koncertek, előadások, kulturális programok is megrendezhetők legyenek. A területet egy ülőövezet aréna szerűen veszi körbe, ahonnan biztosított a rálátás a mesterséges tóra és a partján lévő szabadtéri színpadra.

3. ZÓNA - Multifunkcionális sportpályák

A hármas zónába kerültek a multifunkcionális sportpályák és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló létesítmények. A területen egy fedett lelátóval ellátott és egy nyitott sportpálya kapott helyet. A sportpályák az „érkező szinten" összeköttetésben állnak a park egyéb funkcióival. 

4. ZÓNA - Szabadidő családok és gyerekek számára

Szabadidős területek családok és gyerekek számára. A programterv szerinti funkciók közül itt kapott helyet a négy évszakos gyerek park és háziállat futtató, továbbá egy kisebb mesterséges tó.

5. ZÓNA - "Megújuló energia háza".

A park tervezése során figyelmet fordítottunk az autentikus növényzet telepítésére és a fenntarthatóságra, ennek kiemelt része a megújuló energia használata és az energetikailag gazdaságos parküzemeltetés. Ehhez speciális vízgazdálkodási rendszert javasoltunk, mely a szürkevíz gazdálkodásban és az intelligens locsolási megoldásokban kínál lehetőségeket. A park területén javasoljuk az úgynevezett intelligens öntözésvezérlést, amely felhő automatizált és időzített sprinkler rendszerrel segíti a fenntartható vízgazdálkodást.

A Nemzetközi Kulturális Park három fő szintre osztható, nem számítva az üzleti és kereskedelmi tornyot.

Park szint - A funkciók többsége zöldtetővel és növényzettel borított, de minden funkciónak van kapcsolata a parkszinttel. A park szint tervezésének fő szempontja, hogy a sok eltérő funkció egyidejűleg és harmonikusan tudjon működni a parkban. A park felületi geometriája a zónákba csoportosított egységeknek a zavartalan működését segítni elő. Továbbá teljesíti azokat a programterv szerinti elvárásokat, hogy a park biztosítson változatos és izgalmas lehetőségeket az aktivitások bő körének, többek közt legyen alkalmas tartalmas séták, biciklizés, elektromos rollerek és egyéb közlekedési eszközök változatos és érdekes felhasználására. Tervezési cél volt a zöldfelület maximalizálása, a természetközeliség megteremtése és a múzeumi, kulturális és egyéb funkciók egyidejű eseményeinek zavartalan biztosítása, ennek egyik eszköze, hogy a kulturális és egyéb funkciók, zöldtetővel és növényzettel történő borítást kaptak, illetve a múzeumok számára saját fedett-nyitott és szeparált előadó és eseményteret alakítottunk ki.

Első szint - Az első szint az 1. Zónában található köztes emelet, ahol a nemzetközi éttermek és a "HU Rock Band" multifunkcionális előadóterem van elhelyezve, közvetlen kapcsolatban a park szinttel.

Érkező szint - Az érkező szinten találhatók a park tömegközlekedési csatlakozásai, a gyorskiszálló zónák, a parkolók és látogatók fő találkozópontja. Az érkezési szintről a területen található összes funkció megközelíthető, illetve minden fontos csomópontban vertikális közlekedési pontok vannak, ahonnan a park szint elérhető.

Toronyépület

A kiíró által meghatározott programterv alapján a parknak rendelkeznie kell egy kereskedelmi és üzleti toronyépülettel. A tervezett toronyépület a park szerves része, geometriailag és működésben is. A toronyban került elhelyezésre a parküzemeltetés és az üzleti, gazdasági élet területei. A 25 szintes torony 143 méter magas, a tetején "sky terasz" és kilátó található.

Multifunkcionális sportpályák

A hármas zónába kerültek a multifunkcionális sportpályák és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló létesítmények. A területen egy fedett lelátóval ellátott és egy nyitott sportpálya kapott helyet. A sportpályák az „érkező szinten" összeköttetésben állnak a park egyéb funkcióival. 

Kovács D. Barna
Szerk.: Paár Eszter Szilvia