Közélet, hírek

A bíróság megsemmisítette a belvárosi “Zeppelin-projekt” jogsértő elvi engedélyét

2011.05.04. 08:46

Jogerős ítéletében semmisnek mondta ki a Fővárosi Bíróság az ötödik kerületi Bécsi utca páros oldalának épületsora helyére tervezett ingatlanfejlesztő projekt első- és másodfokú elvi építési engedélyét.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány (B.V.A.) azért indított pert a gigantikus, városképromboló terv engedélye ellen, mert sem az elsőfokú kerületi építési hatóság, sem a másodfokon eljáró Fővárosi Közigazgatási Hivatal nem vonta be az eljárásba a műemlékvédelmi szakhatóságot, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH), holott ezt – minthogy az egész ötödik kerület műemléki jelentőségű területté van nyilvánítva és az UNESCO világörökségi terület külső része – a jogszabály kötelezően előírja. A B.V.A. álláspontját erősítette a perbe belépő ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság és a KÖH is. Az első tárgyalás végén már meghozott ítélet az egyértelmű jogsértést állapította meg.

 

 

 

Az idevonatkozó jogszabály szerint a műemléki jelentőségű területen "valamennyi ingatlan esetében biztosítani kell az építészeti, városépítészeti […] értékek fenntartható használatát", azaz nem helytálló az a közkeletű vélekedés, hogy itt az egyedileg nem védett épületek bonthatók – hiszen éppen az épületek együttese alkotja a legfőbb értéket, tehát azokból egy-egy, önmagában nem kiemelkedően értékes elem lebontása is az egész együttes értékét csökkenti. Különösen fontos hangsúlyozni ezt Budapest belső területein, mert fővárosunk központi magja elismerten a világ legjelentősebb eklektikus stílusú városépítészeti együttese, amelynek megőrzése elemi érdekünk.

Budapest Világörökségéért Alapítvány