Közélet, hírek

A Blokk Építész Stúdió nyerte a MÉD Belsőépítészeti Különdíját

2016.12.21. 11:12

Értékmentés és kortárs közösségi terek: az újjáépített pesterzsébeti Hullám Csónakház tervezői kapták az Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat a Média Építészeti Díja ünnepi gáláján.

Az Építészfórum 12 éve alapította a Média Építészeti Díját azzal a céllal, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészet és a nagy nyilvánosság között. Az idei átadó gála december 11-én, immár hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében zajlott, ahol a legjobb épület és terv fődíján túl a közönségdíjak, valamint a különdíjak is átadásra kerültek.

A harmadik alkalommal átadott Europa Design Belsőépítészeti Különdíj célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése. A zsűriben a következő designer generáció tanárai, azaz szakmai egyetemek oktatói vesznek részt, akik mind a MÉD szellemiségét, mind a különdíj célját figyelembe vették a győztes kiválasztásakor.
A szakmai zsűri tagjai:

  • Bachmann Bálint – dékán - Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar,
  • Juhász Ákos - intézetigazgató, egyetemi docens - MOME Építészeti tanszék, 
  • Kovács Zoltán - egyetemi docens, szakvezető - Budapesti Metropolitan Egyetem, Belsőépítész környezettervező művész szak,
  • U. Nagy Gábor - intézetigazgató - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézet, Belsőépítész Tanszék

A zsűri az épület kategóriában induló 91 pályázat közül választotta ki a győztest. A döntésben kiemelt szerepet játszott a meglévő épített környezet figyelembe vétele, a tervezési folyamat attitűdje, és az örökség fenntartható megóvásának kérdéseire adott válaszok. Ezek alapján a a Pesterzsébeti Hullám Csónakházak projekt alkotói, a Blokk Építész Stúdió nyerte el a Belsőépítészeti Különdíjat és ezzel együtt egy Wilkhahn ON típusú, háromdimenziós szinkronmechanikával ellátott munkaszéket.
A zsűri kiemelte, hogy a múlt század elején épült csónakház revitalizációjának fő érdeme a közösségépítő helyteremtés, amely a szentimentalizmust elkerülve, korszerű műszaki megoldásokkal igazítja a mai igényekhez a régi-új épületet.
A megvalósult épületegyüttes és a még tervezett közösségi fejlesztések teljes összhangban állnak az Europa Design Belsőépítészeti Díj értékelési szempontjaival, a bírálókat az sem tántorította el az pesterzsébeti Hullám Csónakházak díjazásától, hogy belső terei a páyázati dokumentációban – a csónakokon kívül – üresek.
forrás: Europa Design