Épületek/Középület

A borospince és egy New York-i loft találkozása

2018.01.25. 14:30

100 négyzetméter, 5000 korabeli, bontott, pecsétes és címeres tégla, 5 méteres belmagasság, 13 méteres pult, több tucat borospalack. A Doblo Borbár egyszerre ötvözi a New York-i loftok és a klasszikus borospincék hangulatát. A kialakítás Popovits Dávid tervei alapján valósult meg. 

A Doblo Borbár Budapest szívében, a régi zsidónegyedben, a Gozsdu udvarral egy háztömbben, a Dob és a Holló utca sarkán, a Dob utca 20. szám alatt helyezkedik el. Maga az épület az 1800-as évek első harmadában épült, majd pár évvel később kapott egy plusz emeletet. A lakóház aljában kialakított üzlethelyiség sokáig kávézónak álcázott ivóként üzemelt Lázár és Lázár néven. Később, a II. világháború után, volt itt zöldséges, másik kávézó és drogéria is, de alapvetően mindig megmaradt a környék kis üzletének, majd évekig üresen állt. 

Körülbelül 10 évvel ezelőtt vetett rá szemet a Doblo mai tulajdonosa Popovits Dávid. Innentől számítva az üzlethelyiség stílusa az évek során néha tudatosan, néha magától értetődően formálódott, de mindenképpen összefonódott a tulajdonos személyével. Kezdetben úgy gondolta elég lesz, ha egyedül nekiáll leverni a vakolatot és elvégez egy-két kisebb javítást, azonban ahogyan az lenni szokott, egyik feladat hozta magával a másikat, és rövid időn belül be kellett látnia, hogy szüksége lesz segítségre a grandiózus feladat elvégzéséhez. Közel 5000, a ház korabeli, bontott, pecsétes és címeres téglát építettek a falakba, az 5 méter magas boltívekbe, a pultba és a mosdókba - egyesével. Végül közel 14 hónapos felújítást vittek végbe a helyiségben. 

A kivitelezéskor egy borospince hangulatú hely létrehozása volt a cél. A mintegy 100 négyzetméteres, 13 méteres pulttal rendelkező, pucolt téglával burkolt, borospalackokkal dekorált borbár elérte kitűzött célját, és egyben meg is haladta azt: az üzlethelyiség stílusát tekintve archaikus/urbánus alapokra épülő modern fúzió jött létre. Mivel utcaszinten található, ötméteres belmagasságával tágasabb és világosabb, így a New York-i loftok és a borospincék hangulatát egyaránt idézi.


 


 

A berendezés legkarakteresebb darabjai Fatér-Popovits Mária egyedi készítésű upcycling lámpái. Az értéknövelő újrahasznosítás vagy upcycling olyan újrahasznosítási eljárás, amelynek során a fölöslegessé vált tárgyat vagy anyagot új funkciót vagy kinézetet adva, legalább annak korábbi minőségét megtartva hasznosítjuk újra. A berendezés egyéb elemei is hasonló szellemben kerültek kiválasztásra. A Doblo pár évvel ezelőtt még kortárs kiállításoknak adott helyet. A gyűjtemény időközben kinőtte a teret, így mindössze néhány darab maradt meg, melyek azóta is meghatározó elemei az enteriőrnek. 

Popovits Dávid