Közélet, hírek

A budai Skála után

2006.06.23. 14:14

Fővárosi Tervtanács előtt a XI. kerületi tömb KSZT-módosítása.A Fővárosi Tervtanács előtt június 21-én ismertette András István tervező a XI. kerületi, Fehérvári út - Váli utca – Bercsényi utca – Október 23. utca által határolt tömb (a budai Skála és a Fehérvári úti piaccsarnok tömbje) Kerületi Szabályozási Tervének módosítását.

A kb. öthektáros tömb vegyes használatú, intézményi terület, „elfogadható mértékű” zajterheléssel, két műemlékileg védett épülettel (József Attila Gimnázium és a Szendrői-féle SZTK-épület).

A tervező elmondása szerint a cél a terület integrálása a Móricz Zsigmond körtér által kijelölt városközpontba, amit az eddigi, alapvető szabályozási paraméterek megtartásával, „finom szabályozási eszközök” alkalmazásával kívánnak megvalósítani.

Ennek megfelelően kihangsúlyoznák a Körössy József utcát, a piac mögötti parkolóból közparkot csinálnak, a Bercsényi utca szintjét ezen a szakaszon lesüllyesztik. A felszíni parkolás a föld alá kerül, a tervezett beépítés kereskedelmi, lakó- és irodafunkciót tartalmaz 3,5-ös szintterületi mutatóval, 20 % zöldfelülettel. A Bercsényi utca nyugati oldalán térfal alakul ki.

A hozzászólók egyetértettek az opponencia azon megállapításával, hogy a hely jelentősége, a beavatkozás hordereje miatt „itt nem szabad tévedni”. Ezzel együtt egybehangzóan bírálták a létrejövő bevásárlóközpont tervezett gazdasági feltárásának megoldását (a Fehérvári útról, végig a piac mögött). Többen kifogásolták a piac mögötti park elgondolását, mint működésképtelen megoldást és a száz százalékos térszín alatti beépítést. Felmerült az egybefüggően beépítésre kerülő nagy tömb (a Skála és a hozzá tartozó parkoló helyén) részletesebb szabályozásának szükségessége.

A Tervtanács összességében úgy ítélte meg, hogy a most bemutatott terv a korábbi állapotokhoz képest egyaránt tartalmaz pozitív és negatív változásokat, mindenesetre átdolgozás után a kerületi Tervtanáccsal közös, újbóli bemutatásra utalták.

Török Tamás