Közélet, hírek

A budapesti úszókomplexum tervezéséről

2014.02.26. 11:59

A MÉK elnökségének nyilatkozata a budapesti úszókomplexum tervezésével kapcsolatban.

A magyar építészek többsége és a Magyar Építész Kamara elkötelezett a környezetébe harmonikusan illő, jó minőségű épületek és épületegyüttesek létrejöttében. Ennek feltétele az építész jelenléte a teljes létesítési folyamatban: az előkészítésen, a tervezésen, a megvalósításon és ellenőrzésen keresztül a működési tapasztalatok elemzéséig. 

A fenti eredmény létrejöttéből kiemeljük a tervezés munkába adásának módját, amely a hatályos jogszabályok szerint történhet tervpályáztatással vagy közvetlen megrendeléssel. Mindkét mód célja a legjobb terv és a legjobb tervező megtalálása. Ez sikerülhet egyenes megrendeléssel is, de a tervet és a tervezőt a társadalom és a szakmai közvélemény előtt az – elismert szakemberekből álló – bíráló bizottság tervpályázati döntése képes elfogadottá tenni.

Minden olyan esetet szomorúan veszünk tudomásul, amelyekben a megrendelő, különösen komoly, kiemelt beruházások esetén, nem él ezzel a lehető legjobb versenyformával, a pályáztatással.

A Magyar Építész Kamara elnöksége azon dolgozik, hogy a tervezési megbízásoknál minél több – a lehetőségeknek és céloknak megfelelő – , a források hatékony felhasználását elősegítő gyors tervpályázati formát emeljen be a közbeszerzés rendszerébe, közelítve egymáshoz a megbízáson és az építészeti versenyen alapuló kiválasztást.

Budapest, 2014. február 26.

MÉK Elnöksége