Design/Belsőépítészet

A Bükk sokszínűsége Miskolcon! – BALANCE Taste Gallery

2022.05.27. 10:18

2020-ban nyitotta meg kapuit Miskolc első brunch étterme, a BALANCE Taste Gallery. A historizáló belváros stílusához alkalmazkodó, mégis kortárs enteriőr a Zestilo munkája. 

Történet:

Miskolc szívében nyílt a város első brunch étterme, ahol a helyi ízekkel ismerkedhetnek meg a vendégek. A bükki borvidék borait és helyi termelői alapanyagokból készülő specialitásokat kínáló étterem az egykori Szántó-üzletházban kapott helyet. A belvárosi, historizáló épületet a 19. század végén emelték, nevét az évtizedekig benne üzemelő Szántó Mór és Társa ruhagyárról kapta.

Az enteriőr kialakítása közben fontos szempont volt, hogy a tér egyszerre illeszkedjen a kortárs design trendekhez és idézze föl a ház és a belváros patinás hangulatát. Az enteriőrt az teszi igazán személyessé, hogy a belsőépítész tervező, Zámbó Tímea maga is a családi vállalkozás tagja.

Design:

A tulajdonosok a reggelizőhelyek üde, bájos hangulatát szerették volna életre kelteni a vendéglátóhelyen. A 60 m2-es, 40 vendég befogadására képes, napfényes, világos fogyasztói tér központi látványeleme az íves fa pult, és a felülről függesztett réz tárolóegység.  A klasszikus angol, kazettás falpanelek fehérségét a natúr padlóburkolat és a türkiz árnyalataiban pompázó puha bársony falfelületek lágyítják. A hatást a játékos, eklektikus világítótestek és a kézműves rézmadarak megjelenése teszi teljessé. A bútorzat színeiben szintén a natúr-bézs, illetve a türkiz és kék különböző árnyalatai dominálnak. A belső tér különösen szép részlete a tükörrel díszített, ülésre is alkalmas, kosáríves záródású fülke, illetve a mellette található, klasszicizáló párkánnyal ellátott kandalló. A vendégek által legkedveltebb helyek azonban az utcafronti nagyméretű ablakban elhelyezett asztalok, melyektől kiváló kilátás nyílik a miskolci belvárosra.

Az építészeti adottságok miatt a vizualitáson túl a praktikus tároló- és kiszolgálófelületek kialakítása jelentett komoly kihívást a tervezési folyamatban. A hosszúkás, téglalap alaprajzú, viszonylag szűk üzlethelyiség első traktusában kaptak helyet az asztalok, középre került a pult, a hátsó traktusban pedig a különböző kiszolgálóhelyiségek, a vendégmosdók, a konyha, illetve a személyzeti mosdó és öltöző kapott helyet. A helyiségben kialakítottak egy kisméretű színpadot is, így a tér kisebb koncertek tartására is alkalmas, általában helyi jazz zenészek szolgáltatják a jó hangulatot.

Az egységesebb vizuális koncepció érdekében a teljes arculatot a ZESTILO csapata tervezte, így természetesen a balansz és a gasztronómia kapcsolatára reflektáló jellegzetes logót is.

A tervező, Zámbó Tímea pozitív visszajelzésekről számolt be:
„A vendégeknek kifejezetten tetszik, hogy a fehér felületek dominálnak a vendégtérben, mert bizalmat ad a hely tisztasága iránt. Értékelik, hogy minden részletre figyeltünk és nagyon szeretik a bársony felületek tapintását is."

Zámbó Tímea, Paár Eszter Szilvia