Design/Formatervezés

A Campusban lakni – az ETH hönggerbergi kiállítása

2012.12.18. 10:40

2012. szeptember 6. és november 8. között az ETH Wohnort Campus címmel kiállítást rendezett a hönggerbergi campuson a Zürichben tervezett és eddig megvalósult lakáscélú egyetemi fejlesztésekről. Piaci alapon működő egyetem és pénz alapú „szociális” építészet, svájci módra. Komlósi Bence képes beszámolója.

ETH Hönggerberg kiállítás - campus, lakás

Dombtető, friss levegő, tehenek, rét, erdő, diákok, kutatás, kiállítások, pezsgő szellemi légkör, CAMPUS. A kiállítás tetszetős. Első pillantásra nem túl beszédes, de mégis sok érdekes témát érint, ami a tradicionális és mai zürichi lakásépítésre jellemző.

Pénz alapú „szociális” építészet

A piac határozza meg az építészetet, s nem az építészet a piacot. Ha dübörög a piac, tud fejlődni az építészet - legalábbis épített alapon biztosan. Ha áll a piac, akkor talán több energia, idő marad elméleti fejlődésre, gondolkozásra. A diákok most azért hangoskodnak, mert nincs idejük az egyetem mellett gondolkozni. Valószínűleg így van ez a valós életben is, ha gyorsan kell építeni, nem marad idő az elméleti munkára. Ez jellemző Svájcra is: sok gondolat születik, sok kísérleti épület épül, de ha rohan a gazdaság, akkor nagy számban születnek szinte ugyanolyan, sok esetben nem éppen „minőségi” alkotások.

Jól megy az egyetemnek, ergo jó lesz a diákoknak. A svájci gazdaság erősségének köszönhetően egyre több, egyre jobb professzor jön az egyetemre a világ különböző pontjairól, így egyre több, jobb, gazdagabb diákot is meg lehet szerezni. Több a diák, több a pénz, jobbak a lehetőségek a fejlesztésekre. A „diák-lakás-piac” még mindig nem a befektetések csúcsa, ezért van szükség olyan lakásszövetkezetekre, amelyek nonprofit alapon segítik a diák-bérlakások építését.
A Campus a fejlesztések egyik központja, ahol jól megférnek a tehenek mellett az újabb és újabb épületek. A legújabb két fejlesztés egyike egy kutatólabor, a másik pedig diáklakások együttese. Maga az egyetem is piaci alapon működik: minden, ami érdekes a piac számára, az fejlődik, ami nem, az nem. A lakásépítés ma Zürichben jó befektetés (kb. 70 lakás áll ma üresen a városban), a magánszektor és a diákok számára egyaránt. Az ETH ingatlanügyekkel foglalkozó szekciója folyamatosan figyeli a piacot és azzal együttműködve keresi az újabb és újabb befektetések lehetőségét. A legújabb, lakásépítéssel kapcsolatos beruházásait mutatta most be az ETH a hönggerberg-i Campuson „Lakóhely Campus” („Wohnort Campus”) címmel.

Új lakástipológiák kikísérletezése

A kiállításon is találhatóak tradicionálisabb és újabb lakástipológiák is. Ez a kísérletezés nem csak az egyetem berkein belülre, de a lakáspiacra is jellemző. Miként tud egyre több ember, újfajta lakástípusokban effektívebben együtt élni? A HWO projekt ezen újfajta lakástipológiák egyikét mutatja be és próbálja majd kutatni a valós életben.

Campusok

Már évek óta fontos kérdése a világ campus-építészetének a diákok kapcsolata a várossal. Igaz, ez a kiállítás nem sokat foglalkozik (láthatóan) ezzel a témával, viszont elgondolkodtató, hogy a város mely pontjain vannak az egyetemnek fejlesztései. Jelenleg a hönggerbergi campus igazi elefántcsonttoronyként áll a domb tetején, de lehet, hogy a lakásépítéssel ezt az állapotot szeretnék megváltoztatni.
A svájci demokrácia

A demokrácia egyik apró, de fontos eleme a svájci építőiparban az épülettömegeket kijelölő pózna. A kiállítás ezeket a póznákat használja tartópilléreknek. Minden építendő épületet, új épületrészt az építkezés megkezdése előtt (jó pár héttel, hónappal) ki kell jelölni. Ezekkel a póznákkal kell az épület sarkait, fontosabb magassági pontjait meghatározni, hogy azt mindenki lássa, tanulmányozhassa, esetleges ellenérzéseit kifejthesse. Ha valakinek nem tetszik és megfelelő indokkal ezt megvétózza, akkor újabb párbeszéd indul. Ez mindaddig megy, amíg mindenki rá nem bólint. A demokrácia lassú, de jó folyamat.

Gipszmodell

Minden pályázatnál, minden pályázónak meg kell „vásárolnia” egy gipszmodellt, amit a pályázat kiírója ad ki és amit a pályázattal együtt be kell nyújtani. Ezzel azt próbálják elérni, hogy a pályázati anyagok jól összehasonlíthatóak legyenek, a tömegek vizsgálatát, beépítési javaslatokat ne nyomja el a pályázók sokszínű modellezési technikája. Az egyszerű, fehér gipszmodellek előállítására kisebb iparág épült. Rengeteg a modellező cég, akik ezeket a modelleket készítik, illetve akik véglegesre befejezik az irodák számára a véglegesen leadandó modelleket.
Művészet

Minden épületnek, épületcsoportnak tartalmaznia kell valamilyen művészeti alkotást. Ezen alkotás értéke az építési költség kb. 1 %-a. Ezek kialakítása projekttől, tervezőirodától és tulajdonostól függő. A Gigon Guyer iroda például sokszor dolgozik együtt művészekkel, így ők az épületbe szervesen építik be ezt a művészeti „alkotást”, de ez lehet akár egy szobor is. A közelmúltban megnyílt kiállítás helyi asztalosműhelyek munkáit mutatja be.

Komlósi Bence
2012. 11. 19.
Zürich – ETH Hönggerberg