Közélet, hírek

A CET fejlesztői reagálnak a félreérthető vádakra

2011.07.08. 11:45

A Porto Investment Hungary Kft. legfrissebb közleménye, melyben reagálnak a félreérthető vádakra.

Az Állami Számvevőszék lépései alapján a Duna-parti CET beruházója készséggel áll bármilyen vizsgálat elé, bár arról a sajtóban közölt hírek ismét semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak, valamint semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett hozzá. Ezzel szemben a főpolgármester által tegnapi napon kiadott "Fehér könyv" tartalmaz ugyan tényeknek tűnő megállapításokat, de ezeknek túlnyomó többsége téves, pontatlan, illetve félinformációkon alapul. A fejlesztő az ÁSZ és Főváros aktuális lépései mögött Budapest előző és mostani vezetése közötti “csatározásokat” sejti, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a projekttel kapcsolatos meggondolatlan, alaptalan vádak és híresztelések kizárólag a Főváros tulajdonában álló CET-nek, így ezen keresztül magának Budapestnek okoznak károkat.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata
A CET történetében nem ez az első alkalom, hogy feljelentéssel riogatnak, de ez minden esetben tények és konkrétumok említése nélkül történt, ráadásul ezeknek eddig semmilyen eredménye nem született. Sőt, a beruházó Porto Investment Hungary Kft. éppen maga kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a szolgáltatási szerződés felülvizsgálatát.

A fejlesztő eddig a vizsgálatról csak a sajtóból értesült, és arra gyanakszik, hogy a feljelentés a Főváros előző vezetése ellen irányulhat, eddig általa ismeretlen tényekre hivatkozva. Mivel a Porto  kizárólag a Főváros vagyonát gyarapítva ruházott be a projektbe, így semmilyen kárt nem okozhatott, ezért vele szemben nem állhat fenn semmilyen bűncselekménnyel kapcsolatos gyanú, hűtlen kezelésről nem is beszélve, hiszen a fejlesztő nem kezel önkormányzati vagyont.

A fejlesztő korábban már felajánlotta együttműködését az Állami Számvevőszéknek, de az nem élt vele, ezzel szemben közvetlenül alvállalkozóit kereste meg. Ennek ellenére a Porto Investment továbbra is készséggel rendelkezésre áll, hogy bármilyen - a projekttel kapcsolatos - vizsgálathoz segítséget nyújtson.

A "Fehér könyv"
A Tarlós Isván főpolgármester által szerdán kiadott "Fehér Könyvvel" kapcsolatban a CET fejlesztője számos pontatlanságra és tévedésre is felhívja a figyelmet.

A CET projekt esetében alkalmazott MPP (tévesen PPP-nek nevezett) konstrukció kivételesen jó lehetőséget teremtetett a Főváros számára egy, a piaci viszonyok között működő kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi központ megvalósítására. A Főváros egyetlen forint közpénz elköltése és vagyonátruházás nélkül válhat a 8,5 milliárd forintos értékű új, a beruházó által megvalósított kiváló minőségű ingatlan tulajdonosává, miközben a teljes üzleti kockázatot az üzemelés első nyolc évében a beruházóra hárítja. (A nyolc év nem véletlen, hiszen szakmailag alátámasztható, hogy bármely hasonló intézmény működése és így bevételei is, ezen időszak alatt stabilizálódnak.) Így bármilyen negatív esemény bekövetkezése esetében is kizárt a Főváros vagyonvesztése.

A projekt fővárosi bírálata - miszerint a 8,5 milliárdos beruházásért 31 milliárdot fizet a beruházónak – “megfeledkezik” arról, hogy ez 25 éven keresztül történik, és az összeg tartalmazza az üzemeltetés, karbantartás és felújítás teljes, valamint a hitel törlesztésének költségét is, ezen kívül arról, hogy a CET által generált bevételekből és nem közpénzből fizeti mindezt az Önkormányzat. Teljesen értelmezhetetlen, hogy a Főváros miként hasonlít össze két számot anélkül, hogy ezeknek a “tartalmát” figyelembe venné. Amennyiben a Főváros ma felvenne egy 8,5 milliárdos hitelt, 42 milliárd forintot kellene csak a banknak visszafizetnie, nem beszélve az üzemeltetés költségeiről és a hasznosításból eredő kockázatokról.

A fejlesztő egyszer és mindenkorra megkéri a Fővárost, hogy hagyjon fel a rosszhiszemű "offshore-ozással". A Porto Investment Hungary Kft. - mint a legtöbb nemzetközi ingatlanfejlesztés esetében - egy kizárólag Magyarországon adózó projekttársaság, amely a hónapok óta tartó “ellenszél” ellenére maradéktalanul teljesítette szerződéses kötelezettségeit. A társaság tulajdonosa a projekt kezdete óta, azaz több mint 5 éve ismert a Főváros régi és jelenlegi vezetése előtt.

A bérletezéssel kapcsolatos kritikákra reagálva a fejlesztő felhívja a figyelmet, hogy 2010 ősze óta éppen a Főváros gátolta folyamatosan a helyiségek bérbeadását, a piaci viszonyokhoz képest mérhetetlenül lassú, körülményes adminisztratív eljárásával ellehetetlenítve azt. Példaként említhető a bevezetésre javasolt, több mint szakmaiatlan bánatpénz intézménye, amelyet három hónapos „gondolkodás” után, a beruházó heves tiltakozása miatt a Főváros elvetett. Ugyanakkor ez a folyamat az utóbbi hetekben - a Fővárosi Közgyűlés pozítív döntése alapján - ismét elindulni látszik.

A Porto Investment reméli, hogy az utóbbi hetek pozitív hangvétele és a felek együttműködési szándéka folytatódik és a ház mielőbb megnyithatja kapuit a budapestiek előtt. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy minden, a projekttel kapcsolatos meggondolatlan, alaptalan vád és híresztelés elsősorban a Főváros tulajdonában álló CET-nek, így ezen keresztül magának Budapestnek okoz károkat.