Technológia

A cölöpházak megidézett történelme

2023.11.24. 15:48

A Ljubljana körüli lápvidéken elsüllyedt cölöpházak történetét mutatja be a Laibachtól délre, Ig településen létesült múzeum, amelynek külső megjelenése a cölöpházak hangulatának megidézését a hullámzó alumínium tetővel kombinálja.

Natascha Pavlin és Aleksander Saša Ostan építészek egy nemzetközi építészeti pályázaton nyerték el a Ljubljana körüli lápvidék, és az ott elsüllyed szlovén cölöpházak történetét bemutató múzeum tervezési feladatát. Az UNESCO Világörökség részeként számon tartott témát az Igben megépült látogatóközpont az épület megjelenésével is őrzi: a fa homlokzatot a cölöpházakat elnyelő lápvidéket idéző, és szokatlanul hullámzó sötét alumínium tető koronázza.

Ig községben, az őskori cölöptelepek egyik legjelentősebb lelőhelyén évezredes faluromokat és használati tárgyakat tártak fel, amelyekkel ez a régió kiérdemelte a világ kulturális örökségének státuszát. A felfedezések természetesen pozitív hatással voltak a turizmusra, így ennek a jelenségnek az eredménye lett az új múzeum terve. A ljubljanai lápvidék bronz és neolitikus cölöptelepeinek életét dokumentáló létesítmény építészeti koncepciója az épület megjelenésén, szín- és anyagválasztásán, valamint egyszerű építési módján keresztül is szimbolizálja a lápba süllyedt őskori épületeket.

Kanyargó, hullámzó tető

Az építészeti programban természetesen az optimális térkihasználás is szerepet játszott: az épület térfogatát és geometriáját úgy választották meg, hogy az tömegét tekintve is illeszkedjen az őt körülvevő belvárosi kultúrház, posta, általános iskola, templom és magtár épületei közé. Első pillantásra a múzeum egy mezőgazdasági épületre emlékeztet, amelyről azonban a földszinti, a cölöpházakra félreérthetetlenül utaló konzolok között felsejlő üvegezett tér látványa azonnal eltereli a figyelmet. Az épületbe lépve tágas belső tér fogadja a látogatót, amely az emeleten egy szintén tágas kiállítói térben folytatódik. A kanyargós, hullámzó Prefalz-tető a szó legjobb értelmében is szokatlan: követve az épület formáját, kontrasztot teremtve a sötétszürke színezésű rácsos fa homlokzattal asszociációkat ébreszt a láp tőzegének anyagával és színével egyaránt.

Állandóan fejlesztett szaktudás

A tetőt építő bádogosmester, Blaž Kovič az első pillanatban látta, hogy az Igben tervezett múzeum nagyon összetett tetőrészleteinek és egyedi formájának szakszerű megépítése kihívásokkal teli munka lesz. A gerinc és az eresz több tetősíkon nem párhuzamos egymással, a fektetési irány az egyenes gerinchez igazodik, ezért precízen kellett a lemezsávokat a megfelelő méretűre szabni. 

A szakember tapasztalatai szerint mind az építészek, mind az építtetők körében egyre népszerűbbek a PREFA anyagai a sokrétű használhatóságuk, karbantartásmentességük miatti költséghatékonyságuk és esztétikájuk okán egyaránt. Éppen ezért szakkivitelezőként ha teheti, minden továbbképzésen részt vesz, hogy a PREFA anyagokból a lehető legtöbbet kihozva komplex tető- vagy homlokzati megoldásokat kínálhasson.

Ilyen komplex megoldásokra képes a Prefalz is, amely akár alacsony hőfokon is könnyen formálható és 100%-ban újrahasznosítható. Az anyag jellemzői miatt íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál, sőt mindezt akár a homlokzaton is. A sokoldalúan alkalmazható, 19 standard színben, sima és stukkó felülettel, minden rendszertartozékkal elérhető nagy teherbírású anyag hosszú élettartama alatt nem rozsdásodik és a P.10 bevonattal pedig extrém módon ellenálló.

PREFA