Nézőpontok/Vélemény

A Divatcsarnok új szomszédja – tervtanácsi beszámoló

2009.02.06. 10:13

Trendi apartmanházat építene a Divatcsarnok mellett egy neoreneszánsz irodaház helyére a befektető. Az örökségvédelem némi morgás után hozzájárult a bontáshoz, de Császár Imre terve egyelőre nem kapta meg a tervtanácsi hozzájárulást.

Nagyon bátor, nagyon eredeti, zseniális, kísérleti építészet – már-már általános lelkesedés övezte Császár Imre (M.A.D. Concept Építésziroda) Paulay Ede utcai apartmanházának házának tervét a Központi Tervtanácson. A fél város nagyszerűnek, a másik fele fatális tévedésnek fogja tartani ezt az épületet, de legalább lesz vita, élet, nem egy szimpla „kredenc” kerül a telekre, mint a belváros annyi más új háza esetén, hangsúlyozták a hozzászólók. A Paulay Ede utca 52. számú ház helyére tervezett ház valóban felrúg minden konvenciót: nem tartja meg az utcavonalat, szomszédaitól éles hasíték választja el, egyik szárnya mélyen hátraugrik, hogy elegendő napfény jusson az apartmanoknak. Ezt a megoldást a tervező „franciaudvar”-nak nevezte, és arra hivatkozott, hogy a századforduló óta bevett gyakorlat a szűk belvárosi utcákban, a tervtanács tagjai viszont inkább „fél-d'honneur” néven emlegették, hiszen egyik szárnya hiányzik. A terv meghatározó eleme a földszinten és az emeleteken egyaránt megjelenő aranyháló.

A Paulay Ede utca felső szakasza elegáns környék: a szomszédban méregdrága dizájnbolt, szemben trendi fodrászat és perzsa szőnyeg-áruda kapott helyet, és a felújított Divatcsarnokról is lekerült már az állványzat. A tervtanácson megjelent befektető az apartmanházat elsősorban a fővárosban megtelepedett külföldi menedzserek lakhelyének szánja, de a földszinten étterem is helyet kap. A 45-65 négyzetméteres apartmanokat a befektető nagyvonalú, belvárosias színvonalú lakásoknak nevezte. A telek egy részét jelenleg a Radnóti Színház használja, amellyel a befektető megállapodott, hogy az új házban is kap helyiségeket, többek között egy plusz próbatermet. Bálint András, a színház igazgatója erre hivatkozva kérte a tervtanácsot a terv támogatására.

Mégis van egy szépséghiba: a telken már áll egy ház, Grill Lajos építőmester 1884-ben saját maga számára épült neoreneszánsz bérháza, amelynek tetőszerkezete és főpárkánya a második világháborúban elpusztult, és lapos tetővel állították helyre, de egyébként műszaki állapota kifogástalan, homlokzatát pár éve felújították. A telek a lehető legerősebb jogi védelmet élvezi: világörökségi terület, a kiemelt műemlék Divatcsarnok műemléki környezete, és műemléki jelentőségű terület. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH) tehát vétójoga van ami a bontást illeti.

 

 

A befektető felkérésére Bor Ferenc, a Hild-Ybl Alapítvány szakembere készített művészettörténeti szakvéleményt a meglévő épületről. Bór hangsúlyozta, hogy a ház belseje átalakításokkal súlyosan eltorzított, szokatlanul szűk belső udvara már megépülésekor is alacsony színvonalú megoldás volt, egyedül a homlokzata szép, de az sem képvisel kiemelkedő értéket. Bor hangsúlyozta, hogy a Grill-házhoz hasonló kisebb jelentőségű épületeket „el lehet engedni”. Császár Imre tervezőként elmondta, hogy megpróbálták belakni az épületet, de ez nem lehetséges, a ház sötét és rossz hangulatú.

A műemléki tervtanács október 14-én még nem így gondolta: „a meglévő épület a jellegzetes, értékes – és sajnos folyamatosan pusztuló – városszövetnek, és a Paulay Ede utca nőtt szerkezetének fontos része, így bontásával nem lehet egyetérteni. Így a hely és az épület inkább párkányt, emeletráépítést, továbbépítést kíván.” A műemlékesek az új tervért sem lelkesedtek, szerintük az illeszkedés látványos elutasítása hosszú távon idegen és zavaró a sűrű szövetben.

Három hónap alatt a KÖH pálfordulást hajtott végre, a területi felügyelő ugyanis a központi tervtanács ülésén Fegyverneky Sándor országos főépítész kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a telek „valószínűleg foghíj lesz”, a házra már kimondták a halálos ítéletet, azt a KÖH csak szignálja. Az új tervet továbbra is elfogadhatatlannak nevezte, ezzel azonban a tervtanács építész tagjai egyáltalán nem értettek egyet. A vázlattervi szintű kidolgozottság, a részletek eldöntetlensége és a szabályozási problémák miatt azt javasolták Császár Imrének, hogy finomítson a terven, és a kerület csak akkor adja ki a bontási engedélyt a Grill-házra, ha a tervtanács az új épületre kiadja az elvi építési engedélyt. Újabb forduló várható.