Épületek/Örökség

A Dob utcai világörökség újabb részét újítják fel

2007.01.10. 10:10

Vezető tervező: Streit Ágnes
Tervező: Kormos Szabolcs

 

A S.A.M.O. Kft. kapott megbízást a Budapest, VII. Dob u. 18. és Dob u. 14. számú területen kialakítandó lakóépület beépítés körülményeit vizsgáló elvi építési engedélyezési terv elkészítésére.

Mindkét telek a világörökséggé nyilvánított terület védőzónájában helyezkedik el. Valamint szomszédosak a 16. sz. Gozsdu udvarral és a 20. sz. épülettel, amit Hild József tervezett. Az erősen műemléki környezetben elhelyezendő épületek megfontolt tervezési folyamatot követeltek.

A jelen érvényben lévő szabályozási terv egy, a Gozsdu udvar tömegéhez igazodó beépítést irányozott elő az utcai homlokzatok megtartásával. A lehető legtöbb aspektust megvizsgáló tervezési folyamat alatt 2006 nyarán a Dob u. 18 sz. ingatlan ideiglenes védettség alá került. A tervezési folyamat ekkor már műemléki szakértő bevonásával arra a megfontolásra jutott, hogy mind a két épület utcai épülettömegét megtartaná és ehhez építene hozzá, de az új fejlemények további átgondolást és változtatást kívántak.

Végeredményben az utcai épületre történő ráépítés mindkét épületnél háttérbe szorult és törekedni kezdtünk az eredeti utcakép teljes megtartására és a Dob u. 18 sz. konzerválására.

 

A Dob u. 18 sz. területen jelenleg két épület található, összesen 8 db lakással és egy irodával. A hátsó épületszárnyak elbontásra kerülnek, kivéve a ideiglenes védettséget élvező utcai tömb. A Dob u. 14 sz. épületben 45 lakás van jelenleg két tömbben elhelyezve.

A gépkocsi parkolást mélygarázsban oldottuk meg a 14. sz. alatti épületben, de a 18. sz. alatt nem megoldható a kapubehajtó meglévő méretei miatt.

A homlokzati kialakításnál figyelembe vettük a meglévő és újonnan épített tömegek közötti különbségek megjelenését oly módon, hogy egyik sem uralkodjon a másikon. A klasszikus homlokzatok tartsák meg méltóságukat az új épületek viszont tükrözzék a korunkra jellemző elemeket.

Bár a szabályozási terv átrajzolta a belsőudvaros tereket és új tengelyeket rajzol a belső zöld területeken, finom visszatekintésként a megnövelt és elnyújtott teraszokkal a régi függőfolyosók érzetét sugallják.  

A Dob 14. szám alatt 54 lakás a Dob 18. szám alatt 30 lakás került kialakításra. A tervezett lakások variálhatók és esetenként könnyen összevonhatók. A variációk széles skálájának megteremtésével lehetőség nyílik mindenki számára a számára legjobban megfelelő lakótér kialakítására.

(részletek a csatolmányban)


Vezető tervező: Streit Ágnes
Tervező: Kormos Szabolcs
Grafika: ARKT Építész Stúdió