Épülettervek/Középület

A DVM Group és az UNStudio terve a debreceni reptér pályázatán

2022.02.09. 07:51

A DVM Group és az UNStudio közös terve megosztott második helyezést ért el a Debreceni Nemzetközi Repülőtér új termináljának pályázatán. A Hortobágy jellegzetességei, a szürke darvak és a délibáb által inspirált komplexumot az építészek mutatják be. 

INSPIRÁCIÓ

Élmény - utazás

Az új reptér terminál egy fontos közösségi tér és pontenciálisan egy új kulturális és rendezvénytér is egyben. Egy különleges találkozási pont, mely Debrecen felfelé ívelő gazdasági jelentőségét tovább erősíti.
A funkcionális és biztonságtechnikai igények legmesszemenőbb kielégítésén túl „az utazás jövője’" vízió köré szerveződik az egész reptér kialakítása; az utasok és ide látogatók felhasználói élménye kerül a középpontba.
A belső utasforgalmi terek a városi terek struktúrájához hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz, a tájépítészet elemeinek felhasználásával, melyek átláthatósága meghatározó élményt ad.

Szürke daru

A Hortobágyon egyedülálló ősszel a szürke darvak vonulása – gyülekezése. Ez az ikonikus jelenség inspirálta az épület tömegformálását. A darvak szárnyát mintázó módon meghajlított, konzolosan túlnyúló tetőfelület a repülés könnyedségének érzetét adja vissza. A két tetőfelület összefonódásánál az épület középpontjában egy belső átrium jön létre.
A terminál épületéhez kapcsolódó „Pier" ugyanilyen könnyed, lebegő hatású fedést kap. A további kiszolgáló épületek tömegformálásának szintén meghatározó építészeti vezéreleme a szürke darvak szárnyát imitáló tetőforma.

Délibáb

Az alföldi táj meghatározó természeti jelenségét, a délibábot megidéző módon, a lebegő hatású tető könnyed érzetének látványát tovább erősítik a vertikális tagolású üvegfelületek.
A szuper-transzparencia a terv egyik meghatározó koncepcionális rendező elve: az épület belsejének szinte minden pontjáról feltárul a külső tér látványa; a „földi oldali" és „induló oldali" utasforgalmi terek átláthatók, igy állandó kapcsolatot teremtenek a két világ között.
A nagy üveg homlokzatok tagolása és az egymás mögötti külső-belső terekben az emberek mozgása, és a belső fények a délibábra emlékeztető látványt nyújtanak.

ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

ÚJ TERMINÁL ÉPÜLET

A terminál épületének koncepciója „az utazás jövője" vízió köré szerveződik; az építészeti kialakítása és a funkcionális elrendezés is ezt szolgáljaa tematikát követi. A debreceni reptér új utasforgalmi terminálja méltó és emlékezetes belépési pont az ide érkezőknek és innen indulóknak, ahol az utasok és látogatók élménye kerül a fókuszba középpontba a legmagasabb szintű funkcionális és biztonsági igények kielégítése mellett.

A transzparencia és a tömör felületek taktilitása egyaránt az utasok komfortját és biztonságérzetét szolgálják, mely a koncepció egyik sarokköve. A belső terek folytonossága és egybefüggő vertikális kapcsolatai a városi közterek rendszerének struktúrája nyomán épül egymásra tájépítészeti elemek felhasználásával. A térkapcsolatok kialakításánál célunk volt a minél zavartalanabb vizuális kapcsolat, nemcsak a külső és belső tér között, hanem a belső funkciók között is, ami a holisztikus utazási élményt biztosítja. A hagyományos reptéri funkciók szigorú szétválasztása és feldarabolása helyett az átláthatóság segítségével egy gördülékenyebb és biztonságot adó élményt nyújt a terminál az itt megforduló utasok és látogatók számára.

A tömegformálás meghatározó eleme a tájra ősszel nagyon jellemző darvak szárnyát mintázó módon meghajlított, konzolosan túlnyúló két tetőfelület, melyek a belső átriumot fogják közre. Ebben a belső átriumban kapcsolódik vizuálisan a „földi oldali" és „induló oldali" csarnok. Ezt a két csarnokot +4m-en egy üvegfal választja el egymástól, melynek köszönhetően a biztonsági ellenőrzést követően az utasok és kísérőik még láthatják egymást, ezzel egy meghittebb kapcsolódásra kapnak lehetőséget. Az indulási csarnok kialakitása ezentúl arra is ösztönzi a látogatókat, hogy közösségi térként is használják a teret: mint találkozási pont, kulturális platform, amely a repüléstől függetlenül invitálja Debrecen lakóit arra, hogy kilátogassanak a repülőtérre. Ez a multifunkcionális megközelités nagy szerepet játszik abban, ahogy a jövő közlekedési infrastrukturális létesitményei egyben közösségi térré is válhassanak.

Az átriumhoz aszimmetrikus módon mindkét oldalon kapcsolódik egy-egy tetőterasz, ahol – akárcsak a földi oldali csarnokban – kisebb események, koncertek, előadások megrendezésére nyílik lehetőség. A tetőteraszok ilyen módon a központi csarnok tereinek meghosszabbításaként működnek.
A belső térben a növények integrálása hozzájárul a belső komfort javításához, illetve mintegy tájépítészeti elemként megidézi a Hortobágy füves, virágos növényvilágát.
A tető belső felülete Magyarországon gyártott építőkerámia burkolatot kap, melynek felülete és színezete a nádtetők struktúrájának mintájára készül.

ÚJ VIP TERMINÁL- ÉS OKTATÓ BÁZISÉPÜLETEK (GAT)

A VIP terminál építészeti koncepciója, a nagy termináléhoz hasonlóan „az utazás jövője" vízió köré szerveződik; építészeti kialakítása és a funkcionális elrendezés is ezt szolgálja. Az épület karakterét meghatározó forma itt is a darvak szárnyát mintázó módon meghajlított, konzolosan túlnyúló két tetőfelület, melyek a belső teret fogják közre. A belső térben a növények integrálása hozzájárul a belső komfort javításához, illetve mintegy tájépítészeti elemként megidézi a Hortobágy füves, virágos növényvilágát.
A darvak törtvonalú origami szárnyainak koncepcióját idéző tömegkompozíció része az oktató bázisépület tömege is, együttesen alkotnak egy egészet.

HAVAS ESZKÖZÖK TÁROLÁSÁRA SZOLGÁLÓ ÉPÜLET

Az épület telepítésén, tömegformálásán elsődleges szempont volt a racionalitás, funkcionalitás, ugyanakkor a tetőforma a két másik terminálépület „daruszárny" koncepcióját idézi meg itt is.

Bruttó szintterületek épületenként:

TERMINÁL ÉPÜLET:                         10 900,0 m2
PIER ÉPÜLETEGYÜTTES:                3 715,0 m2
VIP TERMINÁL:                                2 180,0 m2
OKTATÓ BÁZISÉPÜLET:                       295,0 m2
HANGÁROK:                                     6 040,0 m2
HAVAS FLOTTA BÁZIS:                    3 300,0 m2

ÉLMÉNY – UTAZÁS

PERSONÁK: Utas, Látogató, Személyzet

UTAS – DÁVID (informatikus hallgató)

„Eindhovenbe indulok a nyári egyetemre. Ez most egy hosszabb út lesz. Gyakornokként már dolgozom a BMW-nél egy ideje, ez a suli egy nagyon jó lehetőség lesz, hogy egy szuper állást kapjak.
A reptéri transzfer busszal jövök ki a reptérre, elkísér a barátnőm is. Így nagyon kényelmesen ki lehet jutni a városból. Alig 20 perc kiérni a reptérre Debrecenből. A buszról rögtön a bejárat mellett szállok le. Szuper az új reptér, koncerteket is rendeznek itt néha. Nagyon izgalmas, hogy egy rendezvényhelyszín is egyben.

Mindig lenyűgöz ez a tágas és világos tér. A hatalmas lépcsőknek köszönhetően olyan mintha egy nagy színház lenne. Van egy nagyobb csomagom, amit fel kell adnom, de szerencsére van még időnk meghallgatni a gitárost. Más zenészek is szoktak itt játszani, minden második órában van valamilyen előadás. Egészen varázslatos a hatása ezeknek a kis koncerteknek. Nagyon jó itt meginni egy kávét és a lépcsőn üldögélve nézni az embereket, ahogy jönnek-mennek.

Van még több, mint egy órám a gép indulásáig. Vennem kell egy kis ajándékot a kinti mentoromnak. Van itt egy hangulatos kis kávézó, ahová be szoktam ülni, vagy ha nincs kedvem a kávézóban lenni, akkor a beszálló kapu mellett is van egy nagyon kényelmes és otthonos pihenősarok, ott várakozom. Itt még át tudom nézni a holnapi teendőimet.
Szeretek repülni, úgyhogy már izgatottan várom a beszállást. A beszállókártya utolsó ellenőrzése után még van pár perc várakozási idő, amíg felengednek a gépre. Szerencsére még itt is tudom kicsit tölteni a telefonom és egy pillanatra le tudok ülni, hogy gyorsan elküldjek még egy e-mailt.

Nagyon izgalmas, ahogyan a gép elrugaszkodik a kifutóról. Szuper visszanézni még a reptérre és látni a terminál tetején a színes növényfoltokat és a tetőteraszon kávézó embereket. 

VENDÉG – SZANDRA (könyvelő)

„Egy gyerekkoncertre jövünk ki a barátnőmmel, és a kislányával. A gyerekek imádják a repülőket. Máskor is ki szoktunk ide jönni és itt töltünk egy-egy délelőttöt, nézzük ahogyan fel- és leszállnak a gépek.
Kocsival jövünk ki a reptérre. Mindig kényelmesen le lehet itt parkolni. A családos parkolók a bejárat közelében vannak, így még a nagy nyári melegben is kényelmes besétálni onnan.

Az amfiteátrum alsó szintjén van a koncert-színpad. Ma egy nagyobb gyerekkoncert lesz, de egyébként is van egy-egy kisebb esemény napközben, ami mosolyt csal az emberek arcára. Repülni is szeretek nagyon, de mivel a gyerekek imádják a repülőgépeket máskor is kijárunk ide. Az egész hely nagyon otthonos, és szuper-transzparens. Klassz, hogy úgy is rá lehet látni a kifutópályára, hogy csak látogatók vagyunk.
A koncert után felmegyünk a tetőteraszra is egy kicsit. Az egésznek olyan a hangulata, mintha egy kis városi tér lenne. Az üvegtetőn keresztül ráadásul be lehet látni az épület belsejébe, és figyelni a nyüzsgő embereket. Innen még izgalmasabb figyelni a fel- és leszálló gépeket."

VIP UTAS – ZOLTÁN (szoftverfejlesztő)

„Üzleti tárgyalásra utazom Londonba. Havonta 3-4 alkalommal repülök Európa különböző városaiba üzleti célból, ezért fontos számomra, hogy minél kényelmesebben és hasznosabban teljen az itt eltöltött idő.
Taxival érkezem a terminál elkülönített épületéhez, a kisgépes zónához, így nyugodtan felkészülhetek a mai tárgyalásra. Esős, őszi napra virradt ma reggel. A repülőtérre érkezést követően kényelmesen sétálhatok be a fedett, privát parkolón keresztül a GAT épületébe.

Gyors és nyugodt ellenőrzés után a csomagomat egy személyzeti alkalmazott már biztonságba is helyezte. A pilóta jelzéséig még 20 percem van egy cortado és egy croissant elfogyasztására a VIP lounge egyik kanapéján. Bármikor járok ezen a reptéren, mindig elkápráztat a felszálló repülők látványa és a csend, ami ezt az egyedi hortobágyi pusztát belengi.
Gyorsan elröppent az elmúlt 20 perc. A pilótám felszállásra készen áll, így nincs más doglom, mint élvezni a repülést. Remélem, hamarosan újra visszatérek."

DOLGOZÓ – DÓRA (reptéri ügyintéző)

„Mindig is szerettem a repterek hangulatát, ezért egy álmom vált valóra, hogy itt dolgozhatok. Rengeteg emberrel találkozom a munkám során, igyekszem minél gördülékenyebbé tenni számukra az utazás kezdetét.
Kedd van, kicsit késésben vagyok, de az órámra pillantva megnyugszom, még pont elérem a buszt a terminál felé. 7:42 perckor meg is érkezem a főbejárathoz, így kezdődhet a nap.

A személyzeti ellenőrzés mindig vicces pontja a napomnak. Ez idő alatt találkozom legtöbbször a kollégáimmal, mivel a nap nagyobb részét az utasok kezelésével töltöm.
11 óra, egy gyors kávészünet. Ma kifejezetten nyugodt a reptér. Érkezett néhány külföldi család is a check-in pulthoz. Feltűnt, hogy egyre több a külföldi látogató, hisz közeledik a nyár.
Hosszú nap volt, de gyorsan eltelt. Este 6 óra van. Érkezett egy új kolléga, akit méltóképpen egy kis sütivel vártunk. Indulok is a teakonyhába."

Alexander Kalachev, Kiss Ida, Nagy Orsolya, Csécsei Ákos

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia