Épületek/Középület

A fák fölé emelkedni – „égi lépcső” a vestfoldi erdőben

2012.05.23. 12:01

Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész újabb munkája készült el a Stokke melletti Sti For Øye Szoborpark sétaútja mentén. A terület legmagasabb pontjára helyezett és az erdő szintje fölé emelt filigrán, „égbe vezető” kilátó-lépcső a panoráma mellett maga is különleges látványt nyújt – külön öröm, hogy az objektum tervezésében Béres Attila is közreműködött.

2001-ben hozták létre Norvégiában a Sti For Øye Szoborparkot, amely az Oslo-tól délre elterülő Vestfold tölgyerdőben, Stokke település mellett található. Norvégia őshonos faállománya jellemző a helyszínre, ahol Európa nyolc országából származó 12 művész alkotásai állnak a mintegy 2 km hosszú sétaút mentén, amelynek koncepcióját Rainer Stange tájépítész professzor dolgozta ki. A legmagasabb pontra Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész és munkatársai – Béres Attila és Ken Beheim-Schwarzbach – egy különleges, acél-fa anyagú kilátóhelyet terveztek, ahonnan keleti irányban a Slottsfjellet, a tønsbergi erődítmény romjait rejtő magaslat tárul fel, rajta az 1888-ban épített emlék-toronnyal. Az alapgondolatot egy olyan, az erdő szintje felé emelt kilátópont létrehozása adta, amely egyébként elérhetetlen lenne a látogatók számára.

 

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Fotó: Bent René Synnevåg

A tervezés folyamán húszféle különböző ötlet született, amelyek közül – egy „építészeti evolúció” során, ahogyan Saunders nevezte – csak a legéletképesebb „maradhatott életben” és valósulhatott meg. Az elkészült objektum különleges látványt nyújt: a négytonnányi rozsdás Corten-acél külső láthatóan erős kontrasztot képez a tájjal, a látogatók számára viszont a belső felületek faburkolata meglepően meleg, otthonos környezetet teremt, visszatükrözve az erdő hangulatát. Az üveg mellvéd a szerkezet könnyedségét hangsúlyozza, az installáció maga pedig egy vertikális elemet formáz, amely az ide érkezőt a látóhatáron elterülő erdő fölé emeli.

Todd Saunders ezt a formát egy egyszerű jelnek nevezi a tájban, egy olyan lépcsőnek, ami sehová sem vezet, csupán azon az egyszerű elven működik, hogy a nézőpontot néhány méterrel a levegőbe emeli. A magányos lépcső szürreális megjelenésével egy régóta elhagyatott rom emlékét idézheti fel, amelynek utolsó maradványai még mindig léteznek ebben a távoli erdőben.

 

Forest Stair - Építész tervezők: Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Fotó: Bent René Synnevåg 

Az építészek minden tájhoz kötődő projektjéhez hasonlóan - legyen az lakó-, képzőművészeti, vagy kereskedelmi funkciójú - intenzíven, alaposan felmérték és megvizsgálták a helyszínt, amely egy 25 cm-es pontosságú felületi térképet eredményezett. „Abszurd dolognak tűnhet elhelyezni egy lépcsőt az erdőben, de egy sík vidéken szükség van némi vertikalitásra; így fontos volt, hogy az objektum jól olvasható legyen a környezetében” - nyilatkozta Saunders új munkája kapcsán. Az elkészült szerkezetet helikopterrel szállították a helyszínre. A részletes felmérésnek köszönhetően egyetlen fát sem kellett kivágni az égbe vezető lépcső elhelyezéséhez. A kilátópont - távolabbról szemlélve - betagozódik környezetébe, annak egy elemévé, a művészeti park egyedüli funkcionális objektumává válik.

fordította: Garai PéterÉpítész tervező(k): Todd Saunders, Béres Attila, Ken Beheim-Schwarzbach
Tervezés éve: 2009-2010
Kivitelezés éve: 2011
Bruttó szintterület: 30 m2
Helyszín: Sti For Øye Sculpture Park, Stokke, Norvégia
Generáltervező: Saunders Architecture – Bergen, Norvégia 
Építtető: Stokke Önkormányzata, Sti For Øye Sculptural Park
Acélszerkezet-tervezés és építés: Terje Johannessen, Christian Larsson, Helge Thorsen - Jotne Mekaniske Verksteder AS
Tájépítészet: Rainer Stange - Dronninga Landskap
Generálkivitelező: Timber AS, Anders Frøstrup
Fotók: Bent René Synnevåg