Programok

A fehértől a feketén át a fehérig - Czakó Zsolt kiállítása

2016.08.29. 12:39

Czakó Zsolt vizuális nyelvi kísérleteiben a képalkotás különböző területei sohasem különülnek el, hanem kölcsönhatásuk termékenyítően erősíti egymást. A fehértől a feketén át a fehérig című kiállítása szeptember 8. és október 9. között várja a nagyközönséget a Budapest Galériában

Vizuális nyelvi alapokból építkező látásmódja, amelyben a ritmust, a téri viszonyokat, minőségeket, struktúrák és rendszerek kapcsolatait vizsgálja, elősegíti saját eszköztárának, vizuális szókincsének artikulálását.

Teal Triggs, a mértékadó Thames & Hudson kiadónál megjelent The Typographic Experiment című alapművében a design eredeti, modernista gyökereit emelte ki munkájában. A világ harminchét legizgalmasabb vizuális alkotóját egy-egy fejezetben méltató könyv írója a Czakóról szóló részben a művészi megjelenés egyediségét és az üzenet megfogalmazásának tisztaságát hangsúlyozza. Az autonóm kép és az alkalmazott munkák közötti finom átmenet, a tipográfia, a fotográfia és a mozgókép kísérleti módon való alkalmazása pályakezdése óta alapvető jellemzője életművének.

Czakó a hagyományos grafikai alkotások mellett készít rövid filmeket, főcímeket és komplex televíziós megjelenéseket az MTV, Duna Tv, Hír Tv vagy a strasbourgi székhelyű ARTE televízió számára. A Duna Tv megrendelésére készített Egyszer volt… című filmsáv főcímével megnyerte az első Kamera Hungária verseny kategóriájának fődíját.

A vizuális kultúra minőségi változása különösen fontos számára, ezért tervezői tevékenysége mellett tanítással, előadásokkal, kiállítások szervezésével is foglalkozik és számos nemzetközi megmozdulásban vesz részt. Így például a Max Kisman és a Fontshop által elindított TRIBE projektben a vizuális és mentális territórium határait kutató kísérletben vagy a Creative Review felkérésére az ideiglenes vizuális környezet témakörében fogalmazta meg elképzeléseit, képi esszét formájában.

A kiállítás kurátora: Sulyok Miklós művészettörténész 

Megnyitó: szeptember 8., 17 óra
Helyszín: Budapest Galéria, 1036, Budapest, Lajos utca 158.
Megnyitja: Haász Ferenc