Épületek/Középület

A felújított Borromini-loggia

2009.08.10. 05:14

Befejeződött a római Collegium Hungaricum évek óta tartó rekonstrukciója a Janus-fejekkel díszített Borromini-loggia átadásával. A megszépült barokk műemléket a munkálatok felelős vezetője, Wierdl Zsuzsanna restaurátor felvételeivel mutatjuk be.

Befejeződött a római Collegium Hungaricum, vagyis a Via Giulián álló Palazzo Falconieri évek óta tartó rekonstrukciója a Janus-fejekkel díszített Borromini-loggia átadásával.

A későbbi Palazzo Falconieri 1673-ban került Orazio Falconieri tulajdonába. A Falconieri család az egyszerű reneszánsz épület átalakításával Francesco Borrominit bízta meg, aki az eredeti falak felhasználásával új palotát tervezett. Ekkor került az épület tetejére a hármas nyílású loggia és a felette található terasz, amelynek balusztrádját kettős arcú Janus-fejek ékesítik.

 

 

A 19. század végén ismét átépítették az épületet, ekkor bontották el a Borromini által tervezett és épített kápolnát, továbbá ekkor bővítették ki a barokk lépcsőt az eklektikus lépcsőházzal. A Falconieri-palota 1927-ben került a magyar állam tulajdonába és lett a Római Magyar Akadémia székhelye. Ez a magyar állam legértékesebb külföldi ingatlana. Az épületet a 1970-es években felújították: restaurálták a belső tereket, a stukkókat és a mennyezetfreskókat.

A kilencvenes években megsokasodtak a gondok, különösen a tető ment vészesen tönkre; 2004-ben már nem lehetett tovább halogatni a döntést, s az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemcsak a tető, hanem a teljes külső homlokzat felújítását tervbe vette. A külső homlokzatok felújítása 2007-ben fejeződött be.

 

 

Az 1970-es években zajlott felújítások során a loggia restaurálására nem volt elég fedezet. A felújítás tervanyaga 2005-ben készült el és 2008 decemberében elkezdődött a restaurálás, amely 2009. április 30-án zárult le. A restaurálást, mint a korábbi felújításokat is, az OKM finanszírozta. A felújítás közbeszerzési pályázatát két olasz cég nyerte, a loggia építészeti szerkezeti felújítását az ARIEM srl, míg a loggia speciális restaurálási feladatait, így a Janus-fejek restaurálását a CBC Conservazione Beni Culturali Soc. Coop. végezte el. A munkálatok felelős vezetője Wierdl Zsuzsanna restaurátor és Concetta Fornaro építész volt. A felújított loggiát Hiller István kulturális miniszter avatta fel július 10-én.

A loggia látogatható szeptember 16-tól minden szerdán 10-10.30 között (csak csoportosan, előzetesen bejelentkezéssel, jegy 5 euró)

forrás: OKM
fotók: Wierdl Zsuzsanna