Közélet, hírek

A Foster + Partners vezette csapat tervezheti az új stockholmi központi pályaudvart

2022.01.19. 15:54

A Foster + Partners és a Marge Arkitekter együttműködésével vezetett design team nyerte a Stockholms Centralstation tervezésére kiírt pályázatot. A többféle közlekedési hálózatot egyesítő komplexum részletesebb tervezése 2023-ban kezdődik.

A győztes terv, mely a két említett irodán kívül a LAND Arkitektur, a Thornton Tomasetti, a Ramboll, a Wenanders és a TAM Group munkája, több közlekedési módot egyesít egyetlen integrált csomópontban, miközben előtérbe helyezi a gyalogosok áramlását és egy új, vegyes felhasználású városi negyedet hoz létre.
A város szívében található központi pályaudvar Svédország legnagyobb közlekedési csomópontja. Az eredetileg 1871-ben megnyílt történelmi állomás mára több utast szolgál ki, mint amennyire eredetileg tervezték. A városba érkező vonatok számának növelésére irányuló jövőbeli tervek Stockholm központjának újradefiniálását hivatottak elősegíteni. Az új kerület, amely nagyrészt a meglévő vágányok fölé épül, újra összekapcsolja a környező utcákat, hogy aktív, barátságos és biztonságos közterületet hozzon létre, amely összeköti a város keleti és nyugati oldalát, javítva az utaskapcsolatokat Stockholm-szerte anélkül, hogy ez befolyásolná a város híres történelmi látképét.

A tervet a Stockholm központjának déli részén található Klara városrész épületeinek léptéke és színei ihlették, a meglévő városi szövetre építve, dinamikus, vegyes használatú terek sorát hozva létre. A terv a történelmi pályaudvar déli oldalán található vasúti parkot is újragondolja, új találkozóhelyet képezve a városközpontban, kilátással a Gamla stan néven ismert óvárosára, a Södermalm-szigetre, és a városházára. A tervnek része a Klaraberg viadukt szűkítése, melynek köszönhetően a rajta áramló forgalom lecsökken, így a történelmi pályaudvar csarnoka természetes kiterjesztést kap, továbbá egy a Klarabergsgatan főutcára vezető alagút kialakítása is. A mesterterv lehetőséget ad az alagút későbbi bővítésére, és a Citybanan nevű villamosított vasútvonallal való összekötésére, hogy a jövőben négy közlekedési módot lehessen a föld alatt egyesíteni, egyetlen intermodiális állomás létrehozásával.

Luke Fox, a Foster + Partners egyik vezetője a következőképp nyilatkozott:
„Örülünk, hogy megnyertük a stockholmi központi pályaudvar jövőjének újragondolására kiírt tervpályázatot. Ahogy a világ kollektív fókusza a fenntarthatóbb életmódra, munkavégzésre és utazásra tolódik el, létfontosságú, hogy javítsuk és újjáépítsük közlekedési csomópontjainkat, valamint javítsuk és összekapcsoljuk a körülöttünk lévő városi szövetet."

Pye Aurell Ehrström, a Marge Arkitekter munkatársa elmondta:
„Fantasztikus, hogy részt vehetünk a központi pályaudvar Stockholm szívében betöltött szerepének újradefiniálásában, ugyanakkor olyan új kiegészítéseket kínálunk, amelyek a hagyományos, a Klara városrészre jellemző építészet környező utcaképére utalnak, és tiszteletben tartják a város kulturális értékeit."

Paár Eszter Szilvia

 

Forrás: 
fosterandpartners.com