Technológia

A GRAPHISOFT ArchiCAD szoftverével tervezik az új Puskás Stadiont 

2013.12.10. 08:42

Együttműködési megállapodást kötött a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) és a budapesti központú GRAPHISOFT. Ennek keretében a világ egyik legfejlettebb, magyar fejlesztésű tervező szoftverével készülnek el a Puskás Stadion tervezési folyamatai, amelynek sikerességét a GRAPHISOFT tanácsadási támogatással is segíti.

„A GRAPHISOFT komoly nemzetközi referenciákkal rendelkezik stadionok tervezésében. Külön öröm számunkra, hogy Magyarország legnagyobb stadionberuházása során is magyar fejlesztésű szoftvert használnak.” – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője.

A Puskás Stadion az első lépése annak a nagyszabású beruházásnak, amelynek keretében 14 létesítmény építésével vagy felújításával az évtized végére elkészül a Nemzeti Olimpiai Központ. A projekt egyik látványos eleme lesz a "stadion a stadionban" koncepció megvalósítása, amely szerint egy 65 ezer férőhelyes új futball-arénát húznak fel a jelenlegi stadionban. A leendő olimpiai központ nemcsak a futball, hanem számos más sportág igényeit kiszolgálja majd, így helyet kap benne atlétikai és tornacsarnok, uszoda, jégkorongpálya és vívócsarnok, valamint megújul a nagy hagyományokkal rendelkező Millenáris Velodrom is.

A magyar alapítású GRAPHISOFT az épületinformációs modellezés (BIM) egyik első kifejlesztője, az iparág egyik vezető vállalata. A BIM technológiát lehetővé tévő ArchiCAD® terméke a világ számos országban piacvezető. A GRAPHISOFT az Egyesült Államokban, Mexikóban, Németországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Japánban és Hong Kongban rendelkezik leányvállalattal, értékesítési hálózata a világ több mint 100 országára terjed ki. A GRAPHISOFT központja Budapesten van, 2007 óta a német Nemetschek-csoport tagja. A vállalat bevételeinek 98 százalékát magyar szellemi termékek exportjával éri el.

(x)