Technológia

A Guardian üveg egy magaslati kísérleti projektben is bizonyított

2016.08.04. 09:02

A vezető építőipari beszállítóként és nagy teljesítőképességű építőipari üvegek gyártójaként ismert Guardian Glass in Europe a Szlovén Alpokban megrendezett, különleges kísérleti projekt keretében is bebizonyította a nyílászárókhoz használt síküvegeinek kiváló tulajdonságait.

A ljubljanai OFIS Architects szlovén építésziroda által kezdeményezett projekt célja az volt, hogy felmérjék a szélsőséges időjárási körülmények hatását különböző anyagtípusokra és építési technikákra. A modern magashegyi menedékház terve 2015 őszén, a Harvard egyetem tervezői szakán készült a „lakóépületek extrém körülmények között” (Habitation in Extreme Environments) program keretében. A szervezők a benyújtott pályázatok közül a Katie McDonald, Erin Pellegrino és Frederick Kim által készített tervet fejlesztették tovább. A tervek alapján a menedékházat a rendkívül kemény és szélsőséges időjárási körülményekről is ismert Skuta csúcs közelében építették fel, a Szlovén Alpokban. A tervezés során követelmény volt, hogy a menedékház legalább nyolc ember számára szolgáljon kényelmes és biztonságos tartózkodási helyül.

A projekt kivitelezése során az ötletgazdák, Špela Videčnik és Rok Oman (az OFIS Architects társalapítói) szorosan együttműködtek a londoni székhelyű AKT II Ltd. és Rieder Öko-skin szerkezetmérnöki cégekkel. A nyílászárókat a világ egyik legtapasztaltabb és legkomolyabb műszaki szakértelemmel rendelkező cégétől, a Guardian Glass termékei közül választották.

A több mint 2000 méteres tengerszint feletti magasság és zord időjárási körülmények miatt a tervezők úgy becsülték, hogy az edzett biztonsági üvegtábláknak mintegy 2,3 kN/m² felületi szélterhet kell kibírniuk, ami több, mint kétszerese annak, amelyet a modern városok felhőkarcolóinál beépített üvegtábláknak kell elviselniük. Az üvegtáblákkal szemben elvárás volt továbbá a kiváló hőszigetelő képesség és napvédelem, a jó biztonsági tulajdonságok, és a magaslati és extrém időjárási körülmények által támasztott feszültségekkel szembeni ellenállás.

A Guardian szakértői az OFIS és az AKT szakembereivel együttműködve választották ki a legmegfelelőbb alapüveg-termékeket és az üvegezés összetételét. Ennek során az olyan kulcsfontosságú tényezők mellett, mint a hőszigetelés és napvédelem, figyelembe vettek számos funkcionális jellemzőt is, például a megjelenést és a tiszta átláthatóságot.

A választás végül egy háromrétegű, 0,5 W/m²K U-értékű, 33%-os naptényezőjű üvegszerkezetre esett, biztosítva az építmény optimális energiaegyensúlyát egész évben. A háromrétegű üvegezésben a funkció szempontjából meghatározó külső üvegnek a Guardian speciális, spektrálisan szelektív SunGuard SuperNeutral 70/37 bevonatos üvege, a belső lapnak pedig a ClimaGuard Premium T alacsony emisszivitású bevonatos üvege került kiválasztásra, így a kész háromrétegű üvegszerkezet a látható fény 59%-át engedi át, ami rendkívül magasnak számít, tekintetbe véve a nagyon alacsony naptényezőt.

A speciális ablaküveg főbb pozitív tulajdonságai a semleges megjelenés, aminek köszönhetően az építmény a lehető legjobban beolvadhat környezetébe, az alacsony külső tükröződés, ami a lehető legjobb belátást teszi lehetővé, és az alacsony belső tükröződés, amelynek köszönhetően a bent tartózkodók éjszaka és nappal is tökéletes kilátást élvezhetnek. „Célunk az volt, hogy a házban tartózkodók úgy érezzék, továbbra is a természetben vannak. Ennek megvalósításában a Guardian Glass óriási segítség volt”, mondta Erin Pellegrino, a Harvard Egyetem tervezési szakos hallgatója.

Domen Komac, a Guardian Glass európai integrátor menedzsere elmondta: „Aránylag kis mérete ellenére a projekt semmivel sem jelentett kisebb kihívást, mint egy nagy építési projekt. A kényelmes és biztonságos beltér kialakítása nem volt egyszerű feladat, különösen a szélsőséges külső körülmények miatt. Széles termékskálánknak és tapasztalt műszaki szakértőgárdánknak köszönhetően azonban a Guardian Glass végül mindenben teljesítette a meglehetősen magas elvárásokat.