Épületek

A győri új Jedlik-híd színes díszvilágítása

2011.01.26. 09:47

Érdekes, egyedülálló világítási újdonsággal gazdagodott Győr. A város vezetése az elmúlt időszak egyik kiemelt célkitűzésének tekintette a Sziget és a Révfalu városrészek közötti autós közlekedési lehetőség megteremtését. Bármily furcsa ugyanis e két belső városrész között a korábbi hidat régen lebontották, az utóbbi 40 évben csak gyalogos híd létezett és a közúti forgalom csak igen nagy kerülővel bonyolódhatott.(x)

Érdekes, egyedülálló világítási újdonsággal gazdagodott Győr. A város vezetése az elmúlt időszak egyik kiemelt célkitűzésének tekintette a Sziget és a Révfalu városrészek közötti autós közlekedési lehetőség megteremtését. Bármily furcsa ugyanis e két belső városrész között a korábbi hidat régen lebontották, az utóbbi 40 évben csak gyalogos híd létezett és a közúti forgalom csak igen nagy kerülővel bonyolódhatott.

Érdekes és számunkra üdvözlendő jelenség, hogy az utóbbi időben új építményeknél valamilyen szintű éjszakai megjelenítésre gondolnak. Ez néha csak néhány lámpatestet jelent, máskor autodidakta módon rávilágítanak egy-egy homlokzati szakaszra, de jól átgondolt, megtervezett díszvilágításokkal is találkozunk. Mióta a led-es technika a világításban is teret hódított az RGB-s led - es lámpatestekkel a színes díszvilágítás elérhető közelségbe került. Mégsem készült még itthon olyan domináns berendezés, mely jó színvonalon reprezentálhatta volna ezt a lehetőséget.

 


 

Most azonban megépült egy ilyen díszvilágítás, a Jedlik híd színváltós díszvilágítása. Hogy ez létrejöhetett abban nagy szerepe van Sándor János építésznek. A korábbi tervek ugyanis egy sima, statikus díszvilágítást tartalmaztak. Be kell látnunk ugyanis, hogy maga a hídszerkezet nem különleges, majdhogynem észrevehetetlen. Ezt a szolid nappali látványt igyekezett megismételni este a tervezett világítás. Sándor János, aki járatos a színházi életben, az ottani világítási megoldásokban, nem elégedett meg ezzel a változattal, fantáziájában megelevenedett ez az egyszerű szerkezet, dallamokra színekben táncolt. Elmondta ötletét a város vezetőinek, és miután ötlete támogatást nyert, megkereste vállalatunkat a Lisys Zrt-t, hogy próbáljunk hang és fényjáték animációkat készíteni. A bemutatott variációk megnyerték a döntéshozók tetszését és elkezdődhetett a tervezési munka.

A színes díszvilágítás tervezését Lisys végezte. A tervezés tartószerkezeti, elektromos, világítási, hangosítási és vezérlési terveket ölelt fel. Az ötletgazda építész kész forgatókönyvet tett le a tervezett zenei műsorra. Az elképzelés szerint óránként kb. 5 perces zenei kompozíciót lehet élvezni. A különböző stílusú és hangulatú zeneműveket stílusban és ritmusban hozzájuk illesztett színváltások fogják kísérni. A zeneműveket követően minden negyedórában ugyanolyan, de negyedóránként változó színű fény világítja meg a hidat, így ha valaki ismeri ezt a szisztémát, a hídra tekintve esténként tudhatja mennyi az idő. A világítás a székesegyház harangszavát egészkor villanásokkal képes közvetíteni.

A díszvilágítási terv a híd minkét oldalára elkészült, habár egy ideig hezitáltak arról, érdemes-e a  belvárosból nem látható, az egyetem és a Püspök erdő felőli oldalt hasonló súllyal kezelni. A világítást két fő elem alkotja. A korlátokat alulról súrló fény világítja meg, míg a hídtestet széles sávban derítik. Mindkét vonalas lámpatest sort közös tartószerkezetre szerelték, mely rejtetten a hídtest széle alatt fut végig. A vezérlés képes a két lámpatest soron külön „műsort” megjeleníteni és a lámpatestenként a színek futtatását is irányítani. Ebben is van azonban egy kis „csavar”. Amíg ugyanis a korlátvilágító lámpatest sorokon lámpatestenként terveztük meg a színváltást, addig a hídtestet világító lámpatest sorok színváltása együtt történik.

A világítás kialakításához, a megfelelő lámpatestek kiválasztásához több próbavilágításon át vezetett az út. A színes világítást a pillérek és a hídfők statikus fehér színű díszvilágítása egészíti ki.

 


 

Az egyedülálló hang és fényjátékra tervezett hídvilágítást szeptemberre szerették volna átadni. A mai állapotok ismeretében- amikor minden határidő csúszik- ez csak különleges szerencse esetén történhetett volna meg. Igazából még mindig nem épült meg a komplett berendezés. Az év végi ünnepekre a színes világítás demo-verzója már működött, de a zene még nem szól, a hangosítás még várat magára. A mellékelt képek erről az állapotról adnak tájékoztatást.

Persze ez a kérdés sem egyszerű. Honnan is kellene hallgatni a hídi zenét? A Jedlik hídra a legjobb rálátás a Kossuth hídról adódik. Ez azonban már olyan távol van, hogy onnan a zene alig hallható. Magán a Jedlik-hídon szólhatna a zene, viszont innen a világítást nem lehet látni. A legjobb összhatás a rakpartokról adódik. Innen a híd alsó traktusára szerelt hangsugárzókból jövő zene is jól hallható és a színváltós díszvilágítási kíséret is élvezhető. Persze akkor, ha normális magasságú a Mosoni Duna vízszintje, mert most nem az. Áradáskor a győri rakpartokat is ellepi a víz.

Vajon remélhetjük, hogy a tavaszi árhullámok levonulását követően egy húsvéti vagy pünkösdi hang és fényjátékot élvezhetünk a rakpartokról Győrben? A terv nagyvonalú és merész, de minden terv annyit ér amennyit megvalósítanak belőle. A kivitelező Vill-korr Kft mindenesetre azon van, hogy ez az elképzelés minél előbb valóság legyen.

Deme László

Lisys Fényrendszer Zrt.
www.lisys.hu