Épületek/Középület

A Gyulai Várfürdő fejlesztése I. ütem

2015.03.19. 12:04

2009-ben az országos nyilvános tervpályázatot B. Szabó Veronika és Kocsis József nyerte el, melyet a Gyulai Várfürdő és Gyula Város Önkormányzata írt ki a Várfürdő fejlesztésére. Az akkori elképzelések első üteme valósult meg: a fedett családi élményfürdő, mely szervesen kapcsolódik a Várfürdő főbejárati épületéhez.

Várfürdő Gyula történelmi belvárosában, egy 8,5 hektáros, gyönyörűen parkosított zöldfelületen fekszik közvetlenül a vár és az Almássy kastély tőszomszédságában. A város példaértékűen felújította a belvárost, a gyulai várat, ahol remek programok kínálják magukat egész évben, Jelenleg folyik az Almássy kastély turisztikai célú felújítása is. Tervben van még a "Szigeterőd" program, melyben visszaállítják a vár körüli vizesárok rendszert, így a teljes belváros kiemelt turisztikai célponttá növi ki magát.


A galériázott élményfürdőt kétszintes nyaktagon keresztül lehet megközelíteni a főépületből, gondolva a második ütemben hamarosan megvalósuló - a főépületre ráépítésként kerülő - emeleti szárny megközelíthetőségére is. A földszinti medencetérben 894 m2 nagyságú, élményekkel dúsított vízfelület biztosítja a fürdőzők szórakoztatását. A családi élményfürdő a természeti védettség alatt álló, belső őspark felé déli irányban tájolt, az előtte nyugvó gyógymedencék a föléjük húzott előtetővel szerves részévé váltak az új épületnek. A belső térben a funkciók szerint tagolt élménymedence egyik attrakciója egy mesterséges "hegy" gyomrába rejtett sodrófolyosó, melybe a tetején kialakított opeionból esőzuhatag omlik alá. 

Az élménymedence egyes öblei különböző élményeket nyújtanak. Helyet kapott itt fekvőmasszázs, ülőmasszázs, víz alatti állómasszázs, vízesések, gejzírek. Ugyanennek a medencének az elkülönített részeibe érkeznek a családi és spirálcsúszdák is. Magyarországon itt épült először "felfelé tartó" csúszda, mely a keresztségben a Fel(l)ejtő nevet kapta, és a csúszásidő - azaz az élményfaktor idejének - meghosszabbítása érdekében két olyan szakasszal is rendelkezik, ahol a fürdőzőket a felfújható csúszó-fánkjuk alá préselt vízsugár segítségével "tolják fel". A medencetér park-közeli végében kapott helyet a baba- és kisgyermek medence, melyben erre a korosztályra kifejlesztett játszóeszközök is vannak. A gyermekmedence közelében van a baba-mama szoba, valamint a gyermekpihenő-pelenkázó is. Két különböző korosztályra méretezett száraz játszótér hívogatja az épületen belül a vizes élmények szüneteiben is tevékenykedő gyerkőcöket. 


A medencetér galériájára került a pezsgőfürdő, ahonnan a fejünk fölé tekintve az égen úszó felhőkben gyönyörködhetünk az üvegtetőn át. Ez a térélmény az egész AquaPalotát jellemzi. A medencék körül a földszinten tágas pihenőfelületek nyúlnak el, de az üvegkorláttal kerített galéria is elsősorban a pihenést szolgálja. A galérián kapott helyet az élményfürdőhöz tartozó szauna részleg is finnszaunával, gőzkabinnal, jégkúttal, aromatherapiával, infraszaunával és egy nyitott fedett terasz a merülőmedencével. A vendégek ellátásáról a Várfürdő saját üzemeltetésű vízibárja gondoskodik, ahol a medencében ülve fogyaszthatnak akár különleges koktélokat is.

Az AquaPalota szép számú innovatív műszaki megoldással büszkélkedhet. A pinceszinten kapott helyet az élményfürdő gépészeti központja: légtechnika, uszodagépészet, hőközpont. Itt, a földszinti medencék alatt lévő kisebb belmagasságú (holt)tereket a fürdő gyógymedencéiből elfolyó, használt vizeinek tárolására használjuk. Az összesen 1081 m3 befogadó képességű tározókban tárolt, átlagosan 30-32 ˚C hőmérsékletű használt vizek hőtartalmának kinyerésére 2 db, összesen 820 kW fűtési teljesítményű hőszivattyút telepítettünk. A beépített hőszivattyúk által termelt "zöldenergiát" a megközelítőleg 20.000 légköbméteres új élményfürdő épületének és a fürdőmedencékben lévő 1100 m3-nyi vízmennyiség fűtésére használjuk.


 

Az épületfűtést a medencék körüli járófelületek alatt elhelyezkedő padlófűtéssel, az ablakfelületek melletti szegélyfűtéssel és a belső légkezelést biztosító speciális uszodai légkezelő berendezésekkel oldjuk meg. A légkezelő berendezésekben a légtérből elszívott levegő hőtartalmának kinyerésére hővisszanyerő rendszer van beépítve, mely a környezeti frisslevegő előfűtését biztosítja. A fűtéshez felhasznált hőenergia teljes egészében a hőszivattyúk által termelt hőmennyiséggel biztosított.

A földszint és a galériaszint közé nyúlik be a 3,5 méter mély ugrómedence ugrópontjaként szolgáló podeszt. Magyarországon csak néhány fürdőlétesítményben található meg az ugrómedence ilyen mértékben a térszerkezetbe integrált, természetes módon. Kuriózumnak számítanak az AquaPalota megvilágítását biztosító LED technológiájú egyedi gyártású lámpatestek, melyek akár programozottan is több fokozatban is vezérelhetők. Egyszerű, hengeres kialakításuk öltözteti a teret, a levegőben úszó gyertyákként világítanak.


Építészeti koncepciónk a tervezés során az volt, hogy az újonnan megépítésre kerülő részek monolitikus, homogén tömbökként jelenjenek meg, masszív kubusuk könnyedjen fel az üvegfalak, üveg felülvilágítók hasítékaiban, melyeken keresztül az egész épületbelsőt a természetes fény járja át. Az új építésű épületrészek szerkezeteit az egyszerű, gyors és költséghatékony megépíthetőség, a kedvező hőháztartás és a kis karbantartási igény hármas követelményrendszere határozta meg. A monolit szerkezet - megfelelő vastagságú homlokzati szigetelés után - karbantartást nem igénylő szerelt, világos kerámiaburkolatot kapott.

B. Szabó Veronika, XYZ Építész Stúdió Kft.