Közélet, hírek

A Harvarddal holtversenyben 2. díjasok lettek a Sapientia hallgatói a Le:Notre versenyén

2016.02.24. 12:24

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fiatal tájépítész hallgatói, Patka Zsuzsa Kincső, Szabó Botond, Kovács Lóránt, Geréb Emőke és Nagy Júlia a Le:Notre Institute által meghirdetett diákversenyen a Harvard csapatával holtversenyben második helyezést értek el. 

A “Le:Notre Institute” fórumain nemzetközi szakemberek évente kiválasztanak egy adott helyszínt - idén ez Ciprus volt -, amellyel a pályázóknak tervezési szinten foglalkozniuk kell. Ennek keretén belül diákpályázatot is hirdettek, amelyre 37 országból és országonként több egyetemről jelentkeztek hallgatók. Az idei pályázat témája a területfejlesztés volt, amelyet Ciprus keleti részén a Kato és Pano Arodes falvaktól a tengerpartig tartó 7 km hosszú szakaszra kellett a pályázóknak kidolgozniuk. Ennek fő szempontjai a fenntartható gazdálkodás és turizmus fejlesztése, természeti, valamint a kulturális örökség védelme és ismertetése, illetve az ökológiai erőforrások hasznosítása.

Az átfogó koncepció mellett két helyszín részletesebb kidolgozása is követelmény volt: a falvak környezetének fejlesztése, a régióval való kapcsolatuk megteremtése, illetve egy amatőr csillagfigyelő park megtervezése. "A területen egy önfenntartó rendszert állítottunk fel, amelyben a biodiverzitás és a növénytermesztés részesül előnyben, ugyanakkor turisztikai programokban is gazdag. A falvak közötti parkban bemutatásra kerülnek a helyi kultúra jellegzetességei és a helyi mesterségek. A csillagfigyelő park ötlete egy antik görög csillagászati mechanizmuson, az antikytherán alapszik. Az eddigi tanulmányainkat hasznosítva és innovatív ötleteket keresve próbáltunk minél megfelelőbben teljesíteni a feladatot. A pályázatra Henning Imola tanárnő hívta fel a figyelmünket, illetve a Dr. Jámbor Imre tanár úrral való konzultálás is segítette a terv kidolgozását." - nyilatkoztak a hallgatók.