Épületek/Lakóépület

A ház, mely három irányból köszöntheti a Dunát

2014.03.21. 14:12

A Citadella alatt, a Bérc utcában épült új villa különlegessége a tartószerkezettől visszahúzódó, egymáshoz képest elforduló szintek játéka, amely lehetővé teszi, hogy az épület három szintje három különböző irányban nyíljon meg az itt feltáruló, pazar panoráma felé. A villa az idén 81 éves Mester, Vadász György és alkotótársa, Király Noémi építészek tervei alapján készült.

A projet kezdetekor volt egy meglehetősen lejtős telek, amin volt egy lapostetős ház. Amikor a megbízó megvásárolta a telket, arra gondolt, hogy majd ezt az épületet megtartva épít magának egy villát. Az időben elhúzódó, közel öt évig tartó tervezési folyamatban egyre több olyan igény fogalmazódott meg, amelyet a meglévő épület átalakításával már nem lehetett teljesíteni, így végül a megbízó úgy döntött, hogy elbontják a házat és egy teljesen újat építenek. Az épület három oldalra való megnyitását, az egyes szintek elforgatását egy leleményes tartószerkezeti rendszer tette lehetővé, ami Iványi Miklós statikus tudását dícséri. A hosszú tervezési folyamat sok tervet és több módosítást is jelentett. Csodával határos módon ennek a projektnek az anyagai Noémi saját gépén megmaradva nem vesztek oda a Vadász irodát a közelmúltban ért tragikus tűzesetben, így most itt látható Vadász György néhány szabadkézi vázlata is.


 

Részletek a műleírásból

Az épület öt szintes: pince földszint és három emelet. Az épület megközelítése: keleti oldalán rámpán, a nyugati oldalán lépcsőn lehet feljutni a földszintre. A tetőfelépítmény legmagasabb pontja nem haladja meg a területre érvényes 20 méteres magassági korlátozást. A tetőn körben üveg korlát készült.

Az épület szerkezete vasbeton pillérváz. A központi lépcső vasbetonból készült, a mellette lévő, szintén vasbeton falszakasz acélköpenyes vasbeton szerkezet. Az földszinti és az emeleti válaszfalak 12 cm vastag gipszkarton falak, hangszigetelve.

A külső nyílászárók fémszerkezetűek, tokszerkezetük SCHÜCO hőhídmegszakításos, szinterezett alumínium. A kis függőleges és vízszintes osztásokat a nyílások mérete miatt elhagytuk. A pince, földszint, I. emeleti nyílászárók biztonsági szerkezetek.

Az épület teljes külső homlokzatán szerelt jellegű Rőben típusú téglaburkolat készült, minőségét tekintve fagyálló, minősített termék. A teraszokra fagyálló kőlap burkolat került. Az épület tömege és homlokzatai egyszerűek és karakterisztikusak.

A két felső - egymástól eltérő irányba elforduló - tömeg játékait felerősíti a szerkezeti váz térbeli jelenléte, ahol az üres vasbeton keretek közötti elmozdulás határozottabban és egyértelműbben jelentkezik. Anyagai mintazsaluzott nyersbeton szerkezetek, fém ablakok és ajtók, fa árnyékoló lamella szerkezetek, fehér színű téglaburkolat, sok növény és alulról történő rejtett világítás.

Vadász György, Király Noémi