Technológia

A ház új ruhája – Épületfelújítás és -korszerűsítés szerelt EQUITONE homlokzatburkolattal

2023.04.05. 15:05

Az EQUITONE homlokzatburkolatai nemcsak újonnan épülő, de meglévő épületek esetében is alkalmazhatók. Legfontosabb jellemzőjük többek között, hogy tartósak, javítják az energiahatékonyságot, emellett sokszínű és egyedi homlokzati kialakításra adnak lehetőséget, akár a szerkezet érintése nélkül.

Legyen szó középületekről, kisebb-nagyobb lakóházakról, még a megfelelő karbantartás mellett is elkerülhetetlen azok időről-időre történő felújítása, korszerűsítése. Az előrejelzések szerint a közeljövőben az építkezések háttérbe szorulásával, a meglévő épületek felújításai kerülnek majd előtérbe, különös tekintettel a rozsdaövezetekre. A régi épületek felújítása során a megfelelő homlokzatburkolat nemcsak esztétikailag növelheti meg egy épület értékét, de hosszú évekkel meghosszabbíthatja élettartamát, ráadásul korszerűbbé, energiahatékonyabbá teheti azt. Az EQUITONE szálcement burkolatokkal készült szerelt homlokzatok egyik nagy előnye, hogy meglévő épületek esetében is gyorsan és egyszerűen kivitelezhetők, ráadásul alkalmazásuk az épület megújult megjelenése mellett további pozitívumokkal is jár. 

A szerelt homlokzatburkolatok amellett, hogy jóval tartósabbak, mint például a vakolt homlokzatok, gyorsan és egyszerűen teszik rendkívül különlegessé és látványossá egy már meglévő épület homlokzatát, továbbá a szigetelt vagy éppen szigetelés nélküli épület energiahatékonyságát is jelentősen képesek növelni. Valószínűleg kevesen gondolnak bele a homlokzatburkolat kiválasztásakor, de a szerelt homlokzatok nemcsak az épület megjelenéséhez járulnak hozzá, hanem ugyancsak hatással vannak a belső terek klímájára is. Az EQUITONE homlokzatburkolatok bármilyen szigeteléssel kombinálhatók (mivel a külső homlokzati panelt egy hőszigetelt falszerkezetre rögzítik), és télen hozzájárulnak a meleg bent tartásához, nyáron pedig pont ellenkezőleg, segítenek hűvösen tartani a belső tereket. Ez természetesen pozitív hatással van a lakóházak, de különösen a megemelkedett terheket viselő középületek energiahatékonyságára, fűtés- és energiaszámlájára.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a szerelt rendszernek köszönhetően a levegő kering a homlokzatburkolatok mögött, ami egy védőréteget képez az épület előtt, emiatt megóvja az épületet a nedvességtől és a penésztől. Az épület „plusz bőre" ugyancsak hozzájárul a zajcsökkentéshez, így nemcsak a hőszigetelést, de a hangszigetelésben is szerepet játszik. Ugyanígy fontos szempont lehet a választásban, hogy az EQUITONE szálcement panelek a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek is megfelelnek, vagyis éghetetlenek (A2-s1, d0), ugyanakkor rendkívül tartósak is. Fel- és leszerelésük egyszerű, és mivel a panelek külön-külön is leszedhetők, javításuk is könnyedén megoldható.

Mindezen pozitív tulajdonságai mellett azért is lehet tökéletes választás az EQUITONE homlokzatburkolat, mert bár a lapok megjelenésükben egységes képet mutatnak, lehetőségek rendkívül széles skáláját biztosítják, így meglévő épületek felújításakor egy teljesen új homlokzati összképet is létrehozhatnak az építészek általuk anélkül, hogy az épület szerkezetéhez akár egy kicsit is hozzá kellene nyúlniuk. Az EQUITONE különböző termékcsaládjainak darabjai egyedi struktúrájuknak, színüknek és tapintásuknak köszönhetően a legkülönbözőbb stílusú és funkciójú épületek homlokzatának újraburkolására is tökéletes választást jelentenek.