Közélet, hírek

A HB Reavis első londoni ingatlanfejlesztése

2016.07.19. 11:43

A HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat eladta a 33 Central irodafejlesztését az USA 3. legnagyobb mérlegfőösszegével rendelkező bankjának, a Wells Fargónak. Az értékesítés az év egyik legjelentősebb irodapiaci tranzakciója Londonban. A 2017-ben felépülő irodaház lehetővé teszi, hogy a Wells Fargo londoni csapatát egy épületben helyezze el. 

A HB Reavis az amerikai óriás Wells Fargo banknak értékesítette
első londoni ingatlanfejlesztését

A HB Reavis eredeti tervei szerint felépítette és bérbe adta volna első nagyszabású londoni irodaház-fejlesztését, mivel azt vonzó hosszútávú befektetésnek tekintette. Az előzetes bérbeadási tárgyalásokat követően azonban a Wells Fargo jelezte, hogy nemcsak beköltözne az épületbe, hanem meg is vásárolná azt. A HB Reavis az ajánlatot követően egyezett bele abba, hogy határidőre eladja a fejlesztést tulajdonló leányvállalatának részvényeit. Az értékesítés az egyik legnagyobb olyan tranzakció a londoni ingatlanpiacon, amelynek keretében az új tulajdonos be is költözik az ingatlanba. 

A 21 000 négyzetméter alapterületű új épületet a több építészeti díjat elnyerő brit John Robertson Architects építésziroda a HB Reavis saját tervező csapatával szoros együttműködésben tervezte. A közös munka eredményeként egy olyan terv született, amely a látványos dizájnt a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokkal ötvözi. A HB Reavis az építkezést a mostani szerződéskötés után is folytatja.

Az új irodaházban a rugalmas kialakítású nagy irodaterek mellett olyan funkciók kapnak helyet, amelyek maximalizálják a természetes fény bejutását, míg a tervezett külső teraszok csodás kilátást biztosítanak. A BREEAM „Excellent” fenntarthatósági minősítés követelményeinek is megfelelő, tizenegy szintes épületben egy 400 négyzetmétert meghaladó, dupla belmagasságú recepció, valamint egy több mint 1000 négyzetméteres tetőkert is helyet kap, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Temzére, a Shard, a Szent Pál Székesegyház és a „Walkie Talkie” épületére is.

Központi elhelyezkedésének köszönhetően az épület kiváló tömegközlekedési (metró és vasút) összeköttetéssel rendelkezik, emellett London néhány kiemelkedő kulturális nevezetessége - a Tower of London és a Borough Market - is sétatávolságra található.„Óriási elismerést jelent számunkra, hogy a Wells Fargo a HB Reavist választotta partneréül. Döntésük is megerősíti vállalatunk vízióját, hogy igazán különleges, alaposan megtervezett munkakörnyezetet hozzunk létre, amely az ott dolgozók, a közelben lakók és az odalátogatók igényeit egyaránt kiszolgálja. A jelenleg tervezés alatt álló és a jövőben megvalósítandó projektjeinknél is a legkiválóbb minőséget és a legmodernebb megoldásokat alkalmazzuk majd, amelyek a 33 Central irodaházat is sikeressé tették" – mondta Radim Rimanek, a HB Reavis Csoport Egyesült Királyságért felelős igazgatósági tagja.

„Sokan kételkedtek, hogy mi történik majd az ingatlanpiaccal a Brexit szavazás után. Úgy gondoljuk, hogy ez a tranzakció elismerése az általunk alkalmazott technológiai megoldások magas színvonalának, továbbá azt is megmutatja, hogy a HB Reavis üzleti modellje képes alkalmazkodni a kihívást jelentő piaci viszonyokhoz is. Az értékesítés – melyet az eredeti stratégiánk szerint eleinte nem terveztünk – jelentősen hozzájárul a pénzügyi eredményeinkhez, lehetővé téve, hogy újabb nagyszabású fejlesztéseket indítsunk Londonban és más helyszíneken" – tette hozzá Marian Herman, a HB Reavis Csoport pénzügyi igazgatója.A tranzakció során a HB Reavist a Knight Frank és a Deloitte, a Wells Fargót pedig a CBRE ingatlan-tanácsadó cég képviselte.

A HB Reavis jelenleg két további projektet fejleszt Londonban: a Farringdon Street 20. szám alatti 7500 négyzetméteres, valamint a Southwark Street 61. szám alatti 7000 négyzetméteres irodaházat.

forrás: sajtóközlemény