Fenntarthatóság

A HuGBC állásfoglalása a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetéhez

2014.10.30. 14:42

A meglévő épületállomány Magyarország jelentős vagyonát képezi, annak fenntartható és az energiahatékonysághoz jelentősen hozzájáruló fejlesztése kiemelt feladat kell, hogy legyen a jövőben. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia alapozza meg, hogy a következő évtizedekben mi történik és mennyire hatékonyan tud az épített környezet és annak használata hozzájárulni a országos primerenergia-felhasználás és károsanyag-kibocsájtás csökkentéséhez. 

Ma az épületek részaránya az elsőben közelítően 40% (fűtés, hűtés és használati meleg víz), a másodikban közel 30%, a legnagyobb megtakarítási lehetőséget képviselve.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) rendkívül fontosnak tartja a stratégia elkészültét és szorgalmazza annak mihamarabbi elfogadását. A szervezet a kezdeményezés jelentőségét elismerve Beleznay Éva elnökségi tag vezetésével állásfoglalást készített, amely többek között rámutat: a megtakarítási célok felosztásnál a HuGBC egyetért azzal, hogy a legnagyobb mértékű energiamegtakarítás a meglévő lakó- és középület-állomány energetikai felújításával érhető el, de a típusonkénti megosztást nem tartja megfelelőnek. A családi házas és a városrehabilitációs területek társasházas lakásállomány felújításában több évtizedes hátralék halmozódott fel, így azok kezelése nem halasztható. Továbbá hangsúlyozza, hogy a lakossági tudatosítás akciók, a települések és vállalkozások célértékekhez való hozzájárulása alulértékelt. A dokumentum szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy kritikus kérdés az energiapolitikai és a fenntarthatóság irányú ágazati stratégiák, koncepcionális tervdokumentumok célrendszerének összehangolása. Egyesületünk fontosnak tartja egy minimális környezettudatos építési szempontrendszer bevezetését, és annak alkalmazását a közbeszerzések és közberuházások lebonyolításánál.

A teljes vélemény itt olvasható.