Helyek

A japán várostervezők csodafegyvere

2010.04.12. 12:16

Idén korábban kezdtek virágozni a cseresznyefák. Bár néhány éve ezt már Budapesten is megünnepelhetjük, vessünk egy pillantást a Sakura-ünnep igazi hazájára, Japánra. Várhelyi Judit tokiói tudósítása.

Tokió nem egy szép város. Az építészeti magazinok fotói megtévesztőek; az ábrázolt építészeti remekművek persze léteznek, de elenyésző részét képezik a város kaotikus, érdektelen és igénytelen épületállományának. Tokió hagyományai és kellemes éghajlata azonban két csodafegyvert is adtak a várostervezők kezébe, amivel - legalábbis néhány hét erejéig - megszépíthetik a várost. Az egyik, a sakura (cseresznye) épp most nyílik, a másik, a tsutsuji (azálea) majd egy hónap múlva követi.

A cseresznyefa a japán kertek, parkok elengedhetetlen kelléke már a IX. század óta. Virágja a mulandó szépség és az efemer emberi élet jelképe lett, és szorosan összfonódott a szamuráj-etikával. A cseresznyevirágzás időszaka azonban a költőktől és harcosoktól függetlenül is élvezhető, mint ezt az ilyentájt szokásos szabadtéri hanami (szó szerint virágnéző) partik boldog, kapatos közönsége bizonyítja. (A cseresznyevirágzás, a meteorológiai előrejelzés és a társadalmi szokások összefüggéseiről itt lehet még többet megtudni.)

Ezek a fák egyébként nem teremnek, de igen dúsan virágoznak és a virágok még a levelek megjelenése előtt lehullanak. A ma leggyakrabban használt variáns a halvány rózsaszín virágú Somei Yoshino (Prunus × yedoensis) cseresznye, amit az 1800-as évek utolsó évtizedeiben nemesítettek. Mivel szinte minden utcát, parkot, folyócskát cseresznyefák szegélyeznek, március-április fordulóján a város olyan, mintha egy rózsaszínű felhő ereszkedett volna rá.

A tsutsuji (Rhododendron kurume hibridek) egy örökzöld azálea fajta és gyanítom, hogy igénytelen lehet, vagy legalább is jól tűri a városi levegőt, mert még az autópályák közti sávot is ezzel ültetik be. Bár nincs olyan kulturális pedigréje, mint a cseresznyének, mégis fontos eleme a városképnek. A bokor jól formálható, dús leveleivel télen is mutatós és amikor virágzik, a leveleket teljesen elfedik a virágkelyhek. A közönséges, városi típus sötét rózsaszín, de számtalan színvariáció létezik még.

Lássuk akkor képekben; hogyan is működik ez a várostervezési Wunderwaffe a valóságban!