Design/Belsőépítészet

A kapcsolódás terei – a thyssenkrupp új irodája

2022.05.05. 13:48

2019 végén a MádiLáncos Studio azt a feladatot kapta, hogy egy olyan modern iroda- és laborkomplexumot tervezzen, amely nem csupán kiszolgálja a szoftver- és hardverfejlesztés, tesztelés igényeit, hanem kifejezetten inspirálja a thyssenkrupp mérnökeit az új ötletekre, és olyan, a kreativitásnak teret biztosító közeget teremtsen, amelyben a szervezetileg egymástól távol eső csapatok teljesen önszerveződő, spontán módon is kapcsolódhatnak egymáshoz. Cikkünkből most megismerhető Az Év Irodája fő- és közönségdíját is elnyert komplexum. 

A német Thyssenkrupp már a világ vezető kormányoszlop-szállítójaként kereste meg 1999-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet azzal, hogy elektromos kormányrendszerekre van szüksége. Egy ilyen rendszerrel csökkenteni lehet a járművek fogyasztását, biztonságosabbá és megbízhatóbbá lehet tenni a közlekedést, és ezek a rendszerek alkalmasak az önvezető autókhoz is. Három magyar doktorandusz alig egy hónap alatt készítette el az első működőképes „okos" kormányrendszer modelljét. A felek ekkor még nem tudták, hogy rövidesen sikert sikerre halmoznak, és húsz év leforgása alatt a cégcsoporton belül is egyedülálló, több mint ezer mérnököt foglalkoztató autóipari szoftver- és hardverfejlesztő központ jön létre Budapesten, amelyet a vállalat számos egyéb autóipari beruházása követ majd.
 


Vonzó, de egyben nehéz feladat egy tervező számára, ha a saját területén folyamatosan a világ élvonalában teljesítő, hardverekkel és szoftverekkel rendszeresen kísérletező kreatív mérnökcsapat különleges igényei alapján kell új iroda- és laborkomplexumot terveznie egy meglévő irodaházban. A Thyssenkrupp budapesti E/E fejlesztőközpontjának új irodája ugyan első pillantásra is trendi munkahelynek tűnik, de valójában több ennél: a mindennapi fejlesztőmunka ellátására és az agilis projektmenedzsment megvalósítására alkalmas munkahely, ami a kreativitás és a precíz mérnöki csapatmunka finom ökoszisztémájának és kapcsolati rendszerének alapinfrastruktúrája.

A Thyssenkrupp mérnökei és az őket támogató funkciók több, nagyon különböző adottságú épületekből költöztek össze az SBBP irodaházban kibérelt 16 ezer m2-es területre. A tervezést az igények részletes feltárása és az épület részletes műszaki felmérése előzte meg a MádiLáncos Studio vezetésével. A tervezők a Thyssenkrupp csapat teljes keresztmetszetét átfogó kérdőív- és interjúsorozat keretében vizsgálták meg, hogy milyen jellegű munkahelyek, közösségi és kollaborációs terek szükségesek a hatékony munkavégzéshez, illetve milyen komfortigényeket kell az új irodának kielégítenie, hogy a munkatársak jól érezzék magukat ott. Az eredmények alapján körvonalazódó új „workplace strategy" a kollaborációra helyezte a hangsúlyt.Minden irodaszint a bejárat közelébe eső tematizált work cafét kapott, a munkahelyek körül pedig számos tárgyaló, fókusz- és skype-szoba lett kialakítva. A work cafék tematizálásával a különböző irodarészek saját identitást nyertek, a változatosság pedig felfedezésre ösztönzi a kollégákat, elősegítve a csapatok közötti kommunikációt, találkozásokat. A témák kiválasztása a munkatársak feladata volt, a különböző opciókra hangulattablók alapján szavazhattak.

Van alpesi hütte, tengerparti szörfös bungaló, erdei kemping, könyvtár, vasúti szerelvény és sivatagi oázis hangulatát megidéző kávézó. A filmek világába kalauzol a „Star Wars" a „Mars" és a „képregény" témájú work café, a „moziban" pedig valóban lehet a kávézás mellett filmet vetíteni, amit a kollégák igazi moziszékekben ülve nézhetnek. A rózsalugas és a dzsungel kávézókban valódi növények között lehet beszélgetni és pihenni. A növények a munkatérben is megjelennek a szerkezeti pillérek körül függesztett kaspókban.A legfelső, teraszos épületszint is közösségi funkciót kapott. Ide került a kantin és a nagyobb események, rendezvények fogadására alkalmas „We lounge" terület, valamint játék- és relax szobák. A teraszkapcsolatnak köszönhetően jó időben, a kilátást élvezve a szabadban is lehet ebédelni.

Az átalakítás keretében a régi és elavult vizesblokkok teljesen újjá lettek építve bővített kapacitással, reflektálva a munkatársak elvárásaira. A felmérések kimutatták, hogy a dolgozók jelentős része kerékpárral érkezik munkába, ezért az iroda területén kényelmes öltöző és zuhanyzó blokk lett számukra kialakítva.

A projekt során különleges kihívást jelentett, hogy a Thyssenkrupp által támasztott magas műszaki igényeket, laborokat, berendezéseket egy meglévő és működő bérirodában kellett kialakítani. A beavatkozás az épület összes alaprendszerének, gépészeti, elektromos és biztonsági hálózatának fejlesztésével, átalakításával járt, amit ésszerű költséghatárok között, a többi bérlő zavarása nélkül kellett megoldani. A projekt sikerének kulcsa a Thyssenkrupp, a tervezők és a kivitelezők közötti szoros és hatékony együttműködés volt, ami végigkísérte a három fázisban megvalósított átépítést. Az utolsó fázis átadása és a költözési folyamat 2021 októberében zárult le.A hibrid munkavégzés világában a Thyssenkrupp új irodája, izgalmas közösségi terei vonzó alternatívát kínálnak a kollégáknak a home office lehetősége mellett. A belső felmérések is visszaigazolták, hogy jó munkakörnyezetet sikerült kialakítani: a munkatársak szeretnek ide bejárni.

MádiLáncos StudioSzerk.: Nemes D. Nikolett