Technológia

A klinkertégla és a könnyed alumínium kombinációja

2022.03.01. 14:08

A Németország, Kiel "Einstein1" elnevezésű, jövőkutatási projekteknek otthont adó épület modern tetőbővítéséhez igazán jól illenek az innovatív alumínium kompozit lemezek: a nehéz piros klinkertégla fölé könnyed fehér alumínium került.

Az „Einstein1",a Kielben található tudományos park egyik épülete, izgalmas, kreatív hely, amolyan inkubátorház, ahol startup vállalkozók és kutatók dolgoznak együtt innovatív projekteken, hálózatos szemlélettel. A hálózatokhoz a park bármely cége csatlakozhat, együttműködhet és felhasználhatja az eredményeket saját munkájához. A projektek közös pontja, hogy a tudás hatékony felhasználását tűzi ki célul, a fókusz pedig a mobilitás, a táplálkozás és a jövő energiafelhasználása, mindez a mesterséges intelligencia és a digitalizáció égisze alatt.

A tudás „flottája" a jövő felé tart
A felújítás és bővítés során a három szintes épület teljes tetőszerkezetét eltávolították. A lépcsőzetesen elrendezett tetőbeépítés egy hajó fedélzetének benyomását kelti, amelynek szimbolikus üzenete, hogy a tudás hajója a jövő felé tart. A beruházás során mintegy 1100 négyzetméter irodaterület jött létre, teljes költségvetése pedig 3,6 millió euró volt. 

„A klikertégla burkolatú épület és a tetőráépítés pregnáns elválasztásával cél volt a homlokzat régi és új részeinek látványos elkülönítése, amelyre a modern PREFABOND alumínium kompozit panel megfelelő választásnak bizonyult." – összegezi Anne-Katrin Fabig ügyvezető építész az s2n-architekten képviselője. "A minőségi homlokzati panelek sima, fényes megjelenése nagy, világos felületet hoz létre, amely könnyeden ül a vörös téglaépület tetején." Az felhasznált 1000 négyzetméter fényes ezüstmetál PREFABOND alumínium kompozit lemezt mellett nagyjából 200 négyzetméter antracit matt anyagot az épület egyes részeinek optikai kiemelésére használták. A különleges anyag lehetővé tette, hogy az épület tetősíkjai is ezt a komponzit alumínium burkolatot kapja, megfelelő alszerkezettel tökéletes vízzáró tetőfedés készült.Erős védelem, elegáns, homogén megjelenés
A PREFABOND alumínium kompozit lemez nem csak a dizájnjával különleges, hanem a funkcióival is. „Egyik előnye, hogy a nagy fényes felület visszaveri a napsugarakat, és nem elnyeli. Ennek eredményeként a felület nem melegszik fel túlságosan, így városokra egyre jellemzőbb túlmelegedés ellensúlyozásában is szerepet játszik. Az alszerkezet ugyanakkor aligha szolgál hőpufferként, ennek ellenére nem tapasztalható túlzott hevülés." Természetesen a kompozit lemezek további előnyös tulajdonságai is fontosak voltak a döntésben: ezek között a szélnek és az időjárás más hatásainak valamint a korróziónak ellenálló, állandó anyagminősége nagy hajlítási merevséggel és ütésállósággal párosul.

A PREFABOND ún. kompozit alumínium panel két alumíniumlemezből áll, amelynél a lemezeket mindkét oldalon olvasztó-rögzítő eljárással viszik fel a polietilén magra. A kémiai és mechanikai rögzítésnek köszönhetően a kötés különösen erősen tart, így gondoskodva az alumínium kompozit lemez nagy felületeken is az állandó egyenletességéről és tartósságról. A lemezek csavarozhatók és szegecselhetők, de ragaszthatók is, színek és akár egyedi vágási méretek teszik változatossá felhasználási lehetőségeit.

További információ a PREFA honlapján.

Hely: , Németország, Kiel
Építész: Anne-Katrin Fabig, S2N Architekten, Kiel
Tető és homlokzat: PREFABOND alumínium kompozit lemez