Közélet, hírek

A KÖH közleménye a Király utca 40-ről

2006.03.08. 11:55

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem járul hozzá a Hild-épület bontásához.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye

 

Február végén a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség döntését követően a Király u. 40. ügyében a VII. kerületi építésügyi hatóság új eljárást kezdeményezett, melyben – a korábbi jogsértő eljárással szemben – hivatalosan kérte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatósági állásfoglalását.

A megismételt eljárással párhuzamosan az épület tulajdonosa, a VI. kerületi önkormányzat az épületre az életveszély elhárítását célzó ún. kötelezési eljárást is kezdeményezett, amelyet kijelölés alapján a XIII. kerületi önkormányzat folytatott le. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezen eljárás alatt többször kinyilvánította, hogy megvárja a XIII. kerület határozatát és szakhatósági álláspontját ennek ismeretében alakítja ki.

A határozat 2006. március 6-án megszületett és nyilvánosságra is került. Elemezve a határozatot és az ahhoz tartozó szakértői anyagokat, a Hivatal örömmel állapította meg, hogy az abban foglaltak nem ellentétesek a műemlékvédelem szempontjaival: a XIII. kerületi hatóság határozata nem mondja ki, hogy az életveszély elhárítás kizárólag az épület teljes elbontásával történhet meg.

Miután a határozat ismertté vált, a szabályokat betartva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal napokon belül megadja – részletesen alátámasztott – szakhatósági állásfoglalását a VII. kerületi önkormányzat által folytatott eljárásában. Ennek lényege, hogy a műemléki környezetbe tartozó, Király u. 40. alatti ún. Hild-épület bontásához nem járul hozzá. Egyúttal felajánlja szakmai közreműködését ahhoz, hogy az önkormányzati célok megvalósulása a megtartott épület minőségi helyreállításával lehetővé váljék.

Döntésében a Hivatalt az értékes épület sorsáért érzett felelősségen túl az az elkötelezettség is motiválja, amelyet az elmúlt három évben a széles nyilvánosság is megismerhetett: a volt pesti zsidónegyed, a Belső-Erzsébetváros és az Andrássy-úti világörökségi helyszín területi védelmével, ezen túlmenően a belső kerületekben mintegy 80 kvalitásos épület műemlékké nyilvánításával a Hivatal a főváros műtörténeti és történeti értékű építészeti kultúrájának megőrzéséért dolgozik.