Közélet, hírek

A Kormányzati negyed terve a Holcim Awards nyertese

2008.09.26. 09:23

A fenntartható fejlődést szolgáló, innovatív építészeti tervek világdíját, a Holcim Awards-ot az Európai Régióban 2008-ban a budapesti Kormányzati Negyednek, Janesch Péter és a TEAM0708 munkájának ítélték oda. A díjkiosztót szeptember 25-én tartották Madridban.

A fenntartható, innovatív építészeti alkotások globális nemzetközi versenye, a Holcim Awards szeptember 25-én tartott madridi díjkiosztóján az európai legjobbak élére a budapesti kormányzati negyed terve került, Janesch Péter és a TEAM0708 munkája. A tizenegy minisztériumnak otthont adó kormányzati negyed terve, melynek építése tavaly év végén lekerült a napirendről, 515 európai nevezett, köztük 26 magyar közül nyerte el a rangos, százezer dolláros pénzjutalommal és a Holcim Awards aranytrófeájával járó díjat.


A zsűri elnöke, a svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne professzora, Harry Gugger úgy nyilatkozott, hogy a tervet egyrészt környezetbarát és komplex jellege miatt díjazták, másrészt mert átgondolt javaslatot tesz a környező városnegyed rehabilitációjára és a műemlék Nyugati pályaudvar megújítására is.

A fejlesztés valószínűleg nem készül el, s a koordinálásra létrehozott szervezet már meg is szűnt. A kormányzati negyed tervét nemrég a Financial Times építészkritikusa, Edwin Heathcote az egyik legambíciózusabb európai beruházásként emlegette.

Az ezüstérmet a szlovéniai Maribor volt hulladéklerakójának átalakítása nyerte, melyet a spanyol ecosistema urbano csoport tervezett Belinda Tato vezetésével. A projekt egy rekreációra, szabadidős és kulturális programokra alkalmas városi közterületet alakít ki a korábbi városi szeméttelep helyén.

Harmadik helyen a Monte Rosa menedékhely, svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne építészeti karán kidolgozott alpesi kunyhó végzett. Az Andrea Deplazes irányításával kidolgozott terv egy gyönyörű kristályszerkezetű forma, mely a természeti tényezőknek megfelelő formát öltött, ugyanakkor környezetbarát módon működtethető.

A zsűri a fentieken túl még további díjakat is kiosztott. Négy projektet részesítettek elismerésben: egy, a belgrádi roma közösség életkörülményein javítani szándékozó kulturálisan érzékeny tervet (Szerbia; építész: Vladimir Macura), egy alacsony költségvetésű, ipari épületben kialakított lakóegységet Gentben (Belgium; építész: Weysen de Baere), a zürichi Hosoya Schaefer építésziroda milánói zöld irodaházát, valamint a dél-itáliai Luigi Centola vízparti rehabilitációs tervét.

A fiatal tervezők "Next Generation" díjának első helyezését a Sri Lanka-i Semini Samarasinghe építészhallgató nyerte, a másodikat a madridi castillo de groote építésziroda, a harmadikat - ismét csak három diák -, Heikki Riitahuhta, Heikki Muntola és Mikko Jakonen finn építész hallgatók kapták.

A második Holcim Awards-ra 121 ország 4774 művét nevezték. A független zsűri még a nyáron meghatározta, hogy mely projektek nyernek az öt regionális kategóriában (Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika – Közel-Kelet, Ázsia). A díjkiosztó ünnepségek szeptember és október során zajlanak Madridban, Montréalban, Mexikóvárosban, Marrákesh-ben és Új-Delhiben. E regionális díjkiosztók nyertesei bekerülnek a világdöntőbe, amelynek eredményét 2009-ben teszik közzé.

Az idei európai zsűri tagjai: Harry Gugger építész (Svájc), Saverio Banchini építész (Spanyolország), Luis Fernández-Galiano építész, szakíró (Spanyolország), Lucy Musgrave várostervező (Egyesült Királyság), Hans-Rudolf Schalcher mérnök (Svájc), Klaus Sedlbauer fizikus (Németország), Klaus Töpfer közgazdász, politikus (Németország), Jean-Philippe Vassal építész (Franciaország) és Nathalie de Vries építész (Hollandia).

A pályázatot a svájci Holcim Alapítvány a Fenntartható Építésért (Holcim Foundation for Sustainable Construction) indította el 2004-ben, a világ öt vezető műszaki egyetemével együttműködve. A Holcim Awards pályázat célja az innovatív, jövőbe mutató és fenntartható építési projektek támogatása, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása arra, hogy fenntartható jövő megteremtésében az építészetnek, illetve a mérnöki és építői munkának fontos szerepe van.

Forrás: Holcim Foundation