Design/Formatervezés

A közösség ereje

2018.01.15. 12:30

Lisys-Project Kft. a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította A Fény Mestere Nívódíjat 2015-ben. A díj a szakma figyelmét kívánja felhívni olyan alkotókra, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világításkultúra fejlődéséhez. 

A közösség ereje

A fény természetes vagy mesterséges, hideg vagy meleg, koncentrált vagy szórt, hangsúlyoz vagy elrejt. A fény mibenlétét leírni szavakkal nem lehet, de tudjuk, hogy befolyással van nappalunkra és éjjelünkre, általa kelnek életre a körülöttünk megtapasztalt világ színei. Érzéseinkre gyakorolt hatását akkor fogjuk fel és kizárólag akkor tudatosítjuk magunkban, amikor épp hiányát szenvedjük. A fény maga a csoda, és akik képesek kiismerni mibenlétét, irányítani folyását, és ez által érzéseket kifejezni, hangulatot kelteni, figyelmet irányítani, azok mind alkotók.

A fénnyel alkotás és az alkotás szabadsága hazánkban még gyerekcipőben jár. Európai viszonylatban a sor végén kullogunk, amikor kizárólag világítástervezéssel foglalkozó cégeket keresünk, amikor olyan fórumot szeretnénk találni, ahol a fény mesterei megoszthatják egymással tapasztalataikat, feltehetik kérdéseiket, együtt gondolkodhatnak.

A Fény Mestere kezdeményezésnek ez a legfőbb szerepe: a színre lépés lehetőségét biztosítja a lappangó kreativitásnak és innovatív megoldásoknak, platformot ad az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének. A Fény Mestere pályázat apropó mindenkinek, akit foglalkoztat a fény gondolata, hogy megmutassa magát. A díjátadó pedig az ünnep maga, ahol a kivételest, az előre mutatót, az időtálló értéket köszöntjük, azt a látásmódot üdvözöljük, mely jobbá, szebbé, otthonosabbá varázsolja a szürke mindennapokat.

 

A kezdeményezést a Lisys-Project Kft. indította útjára, amikor 2015-ben a Fény Nemzetközi Éve alkalmából megalapította a díjat, de a széles értelemben vett szakma hamar magáévá tette az alapvetést: szükség van a fénnyel dolgozók összefogásának megteremtésére, szükség van a kiemelkedők munkájának elismerésére, kell egy közösség, amely együtt gondolkodva fejlődik és zárkózik fel Európa élvonalához. A korábbi évekhez hasonlóan az ERCO idén is a hallgatói pályázat kiírásával, míg több szakmai szervezet különdíjak támogatásával csatlakozott.

ERCO – Junior Master of Light díj
A hallgatói pályázat célja, hogy felhívja a közoktatásban tanuló építész, belsőépítész, épületenergetika és villamosmérnök hallgatók figyelmét arra, hogy a világítás az építészet, a belsőépítészet szerves részét képezi. Az ERCO inspirálni szeretné a jelentkezőket, hogy bátran gondolkodjanak új világítási megoldásokon, és a világítástervezést az építészeti tervezés meghatározó részének tekintsék. Álláspontja szerint a most felsőfokú tanulmányaikat folytató generáció lesz az, amelyik a legújabb technológiákat hosszútávon alkalmazni tudja majd, ők már kevéssé érintettek a régi – analóg megoldások – világában, számukra a LED és a digitális világ lesz a meghatározó.

MABE különdíjak
A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.

A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kovács Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz” lámpákként emlegettek.

A Bedécs Sándor különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, iroda házak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződnek a nevéhez. Műtermében fiatalokat tanított Főiskola előtt és után, többek között a MABE előző és mostani elnökeit is Szenes Istvánt és Láng Juditot.


 

MMK ELT által támogatott különdíj
A Magyar Mérnöki Kamara egyfelől a kamarai törvény alapján létrehozott köztestület, amely közfeladatokat lát el (elbírál, engedélyez, nyilvántart szakmai jogosultságokat, feladatokat lát el a műszaki szabályozás, a szabványosítás és a minőségbiztosítás területein), másfelől érdek- és értékközösség, amely közreműködik a mérnöki tevékenység szakmai és etikai színvonalának emelésében, megbecsülésének elérésében. Szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység sokszínűségét fedik le. Az MMK Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai tervezés-különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.

Provim Kft. különdíja
Nem csak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági, szakipari munka jelentősége, az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Provim Mesterdíjjal azt a pályázatot díjazza a különdíjat támogató, amely időtálló értéket is teremt.

Minden a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a Borz Kováts Sándor különdíjra, a Bedécs Sándor különdíjra, a Fénytechnikai tervezés-különdíjra és a Provim Mesterdíjra is.

A Fény Mestere – Master of Light Nívódíj, a különdíjak és a Junior Master of Light díj részletei és a pályázat beadásához minimálisan szükséges nevezési lap letölthető a hivatalos honlapról.

A pályázatokat február 18-ig várják.