Technológia

A Lafarge és a Solidia Technologies építőipari innovációja

2015.05.19. 06:00

A Lafarge újabb mérföldkőhöz érkezett az amerikai Solidia Technologies® start-up vállalkozással, amikor aláírták együttműködési megállapodásukat annak az innovatív technológiai megoldásnak a piacra bocsátásáról, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a betonelemek előregyártása során keletkező környezeti hatások.

A szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a cement előállításakor keletkező szén-dioxid kibocsátás csökkentését, és hasznosítja a szén-dioxidot az előregyártott beton előállítása során. Így a teljes gyártási eljárás során mintegy 70%-kal csökkenthető az ökológiai lábnyom.

A megállapodás értelmében a Lafarge világszerte jogosult a technológia kereskedelmi forgalomba bocsátására. A Lafarge a Solidiával együttműködésben teljes körű megoldást kínál: környezetkímélő
cementet és szén-dioxid segítségével előállított betont.

A kereskedelmi forgalomba hozatal először néhány kulcsfontosságú piacon történik meg ÉszakAmerikában és Európában a betonelemek gyártása úgy, mint térburkolatok, tetőcserepek és falazóelemek területén. Ez az együttműködés jól tükrözi a Lafarge elkötelezettségét olyan innovatív piaci megoldások terén, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb városok keljenek életre. A Lafarge több mint 20 éve dolgozik azon, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, különösképpen a szén-dioxid kibocsátásának terén. Utóbbi területen a cement tonnánkénti kibocsátását az 1990-es évekhez képest 26%-kal csökkentette.

Áttörést eredményező technológiai újítás

A Solidia új kötőanyagot fejlesztett ki, amely a hagyományos portlandcementekhez hasonló alapanyagokból, hagyományos forgókemencében készül. Alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő, eltérő kémiai reakció során, amely kevesebb szén-dioxid keletkezését idézi elő. A Solidia Cement™ későbbi, beton előregyártásban történő felhasználása közben szén-dioxid hozzáadása és megkötése során szilárdul (karbonátosodás), egy szabadalmaztatott kezelési eljárás folyamán, amely a teljes ökológiai lábnyomot akár 70%-kal is csökkentheti.

A hagyományos beton előregyártó üzemi körülmények között előállított Solidia Beton™ jobb teljesítménymutatókkal rendelkezik, végszilárdságát kevesebb, mint 24 óra alatt éri el, szemben a szokványos portlandcementből készült előregyártott beton 28 napos szilárdulásával. Ez jelentős energia- és költségmegtakarítást tesz lehetővé az előregyártó betonüzemek számára.

forrás: sajtóközlemény