Technológia

A leggyakoribb tévhitek a napelemes tetőcserépről

2022.12.14. 14:50

Noha hozzávetőlegesen 205.000 db beépített modullal, már 425 épület kivitelezésénél bizonyította egyediségét a Terrán Generon napelemes tetőcserép, továbbra is számos tévhit övezi. A leggyakrabban előfordulókat vesszük most sorra.

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőrendszer. Egyedisége, hogy a napelemet a tetőcserépbe integrálják, így minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. Tartósságát többek között a betoncserép adja. A funkcionalitás mellett prémium megjelenést biztosít, hiszen tökéletesen illeszkedik a tető síkjába. A Terrán Generon nemcsak egyedülálló a piacon, de már hosszú ideje folyamatosan bővülő felhasználói bázissal is rendelkezik: már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal, 3.067 kWp összteljesítménnyel bizonyított. Ám még így is sok tévhit merül fel a Generon napelemes tetőcseréppel kapcsolatban.

Tévhit: Ha egy cserép meghibásodik, az egész rendszer leáll

Ha egy cserép meghibásodik, az szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét. Ez annak köszönhető, hogy minden modul bypass diódákkal rendelkezik, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. A bypass diódának árnyékolás esetén is feladata van: ha egy panel árnyékba kerül, akkor nem vesz részt a termelésben, hanem áramkörileg ellenállásként viselkedik. Az így létrejött ellenálláson az átfolyó́ áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát. Ráadásul, ha esetleg meghibásodna egy szolárcella, akkor a probléma könnyen orvosolható, hiszen a hazai gyártásnak köszönhetően a termék gyorsan pótolható, a modulok itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre.

Tévhit: A sok csatlakozó miatt nagyobb a meghibásodás esélye

A Terrán Generon abban is egyedi, hogy a monokristályos szilícium szolárcellákat betoncserép hordozóra építik rá, majd ezeket sorba kötve csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra. Mivel a Generonnál is a szoláriparban évtizedek óta használt és bizonyított MC4 csatlakozókat alkalmazzák, amelyből több tízmilliárd darab készült világszerte, így nyugodtan kijelenthető, hogy minimális a hiba kockázata. A Terrán garanciát vállal arra, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a névleges teljesítményérték 80%-a alá.

Tévhit: Túlmelegszik a nyári melegben

A tető síkja fölé telepített, nagytáblás rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja a hűtést. A Terrán Generon esetében a megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít.

Tévhit: A szélsőséges időjárás könnyen kárt tehet a napelemekben

A napelemek rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben. A minősítési eljárás része ugyanazon törésteszt, mint a nagypaneles rendszereknél: bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is demonstrálva azt, mintha jégeső esne rájuk. Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.

Tévhit: Komplikált a későbbi bővítés

Előfordulhat, hogy már rendelkezünk napelemes tetőcserepekkel, de nagyobb teljesítményű rendszerre van szükségünk. A Terrán Generonnál a bővítés nagyon egyszerű: csak annyi sima cserepet kell napelemesre cserélnünk, amennyire szükségünk van. Ugyanakkor, mivel például az inverternek is alkalmasnak kell lennie a nagyobb rendszer működtetésére, ezért érdemes már eleve felülméretezni az áramátalakítót, hogy a későbbi bővíthetőség gond nélkül megoldható legyen.

Tévhit: Túl drága, soha nem térül meg

A Terrán Generon ára magasabb, mint a nagytáblás rendszereké, ez tény, ám többet is nyújt. A napelemes tetőcserépnél nincs szükség a tetőhéjazat áttörésére, így a tető nem veszít védelmi funkciójából. Mivel nincs különálló tartószerkezet, ezért a tetőszerkezetre nehezedő súly jobban eloszlik, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében. A különleges, egyedi és innovatív megoldások alkalmazása nagyban növeli ingatlanunk értékét. Azzal, hogy a Generon belesimul a tető síkjába, prémium megjelenést biztosít, ezzel a páratlan esztétikai élménnyel versenyelőnybe kerülhetünk az ingatlanpiacon. Környezeti szempontból is fontos választás: megújuló energiát hasznosítunk, miközben természetes alkotóelemekből álló betoncserép fedi házunkat.

Tévhit: Nincs könnyen elérhető információ

A több mint száz éves Terrán mindig elkötelezett volt abban, hogy segítse mind a tetőépítőket, mind a szakembereket döntéseik meghozatalában. Ezért számos felületen mindenki számára érthető és elérhető tudásanyaggal szolgál.

A Terrán Ácskereső oldalán Generon specialista szolgáltatás segíti a megfelelő szakember megtalálását megyénkénti bontásban. A letölthető Tetőfelújítási Tudástár segítségével pedig minden fontos kérdést és választ megkaphatunk. A Generon már közel 200 kereskedésben elérhető, az értékesítők listája is megtalálható a Terrán weboldalán.

A Terrán TetőKalkulátorral a tetőcserepek mellett, a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, gyors, egyedi, nagyságrendi kalkulációt. A pontos ajánlathoz és tervezéshez természetesen szakértő segítsége szükséges.

A Terrán saját weboldalán  egy kifejezetten az építészeknek készült platformot hozott létre, ahol a termékek általános műszaki bemutatása mellett részletes és hasznos információkat kaphatunk a komplett Terrán tetőfedő rendszerről. A kizárólag az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn komplex tervezéstámogató felületet kínál, ahol a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész részletes tervezői információk érhetők el: csomópontok, alátéthéjazati információk, termék leírások, adatok, teljesítménynyilatkozatok. Továbbá a napelemes tetőcserép - az előírásoknak megfelelő szabályokkal - a tervekbe beilleszthető és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így a látványterven a Terrán Generon esztétikai előnyét már a tervezési fázisban láthatja az építtető.