Épületek/Lakóépület

A lengyel lakóházak logikája

2010.10.25. 12:23

Paweł Świerkowski és Bartosz Jarosz fiatal lengyel építészek, akik a poznani Műszaki Egyetem elvégzése és külföldi tapasztalatszerzések után megalapították saját irodájukat Neostudio néven. Friss, lendületes munkáikkal gyorsan ismertté váltak, ezek közül két lakóházat Nemes András írásából ismerhetünk meg.

Paweł Świerkowski és Bartosz Jarosz harmincas éveik elején járó lengyel építészek. Megkötések között is figyelemfelkeltő dolgokat terveznek, ezért kaphattak publicitást jó néhány építészettel foglalkozó nemzetközi blogon. Rövid bemutatkozásukban kiemelik az esztétikus, szemet gyönyörködtető, ugyanakkor költséghatékony megoldásokat. A poznani Neostudio-t 2005-ben alapították, miután elvégezték a poznani Műszaki Egyetem építészmérnöki karát, majd számos szakmai tapasztalatot szereztek környékbeli, valamint külföldi tervezőirodákban (Świerkowski Mantovában, Jarosz pedig Strasbourgban gyakornokoskodott).

Poznań melletti ház
Festői környezetben, óriás akácfák között áll az idén ősszel elkészült lakóépületük. Ezen a telken egykor a helyi kertészeti egyetem vetőmagszárító területe volt. A lakóház két részből, egy felújított mezőgazdasági épületből és egy hozzáépített új tömbből áll. A tradicionális helyi építészet bumfordi sármja kapcsolódik össze itt a nyugati lakásmagazinokból ismerős tágas lakóterek eleganciájával.

 

 

 

A fehérre meszelt régi épület földszintjén most garázs van, az emeleten pedig a hálószobák találhatóak. Egy belső lépcső köti össze a régi házrészt az újjal, amely a konyhával és étkezővel egybenyitott tágas nappalit foglalja magába. A külső fal és a veranda padlójának vörösesbarna faborítása, valamint a nagy földszintes ablakfelületek a környező tájjal való aktív kapcsolatot hangsúlyozzák.

 

 

 

Az alkotók igyekeztek a belső tér kialakításában kicsit ironikus, szerethető saját világot teremteni. A nappaliban számos megoldás az épület dualitásának, a régi és új együttélésének illusztrációja. Nagymama régi fotelja és kanapéja élénk rózsaszín, kék-sárga kárpitot kapott. Ezek a bútorok látványos kiállítási tárgynak hatnak a hófehér falak között.  A rendhagyó módon a szoba közepén elhelyezett modern kandalló szögletes geometriáját izgalmasan egészíti ki a felpakolt fahasábok ritmusa. A kerekes fű-asztal már-már szürrealista gesztus – ilyen ez, ha a kert kis részletét is betolják a nagyszobába. A fehér konyha belső fala egy fekete tábla, amelyre nemcsak papírt lehet rámágnesezni, krétával is rajzolhatnak rá az ott lakó gyerekek.

tervezés: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski, Magda Nowak - Neostudio Architects
elhelyezkedés: Poznań elővárosa, Lengyelország
lakóterület: 224 négyzetméter
tervezés éve: 2008
építés éve: 2009-2010

Garby-ház
Świerkowskiék nemrég készültek el a kiviteli tervekkel, és az építkezés most kezdődött, de az épület látványtervei már a home-design típusú magazinok kelet-európai kedvencévé vált. A terv sok elismerő kritikát kap internetszerte: vicces, kreatív, friss, szokatlan, ugyanakkor stílusos, drámai, minimalista és elegáns – ezek gyakori jelzői. A nyeregtetős házikó ötszögletű óriásablakkal és világos, zebracsíkos kőburkolattal valóban felismerhető, egyedi arculattal rendelkezik.

 

 

 

A lakótér két aszimmetrikus bejárattal kerülhet élő kapcsolatba a környező tájjal. Ez nem egy nagy alapterületű ház, a kétszintes nappali mégis igen tekintélyesnek hat, és hát pompás a kilátás a lengyel mezőkre. Minden bútor elegáns fehér vagy még elegánsabb szürke lesz, és van néhány ígéretes designötlet, például a válaszfal aljába metszett akvárium, a tér közepébe belógatott amőbaforma világítótest vagy a konyha válaszfalára festett helyszínrajzra emlékeztető vonalrajz-dekoráció. A nappali szokásos funkciói mellett még van egy ülőpárnás gyerekkuckó is a lépcső alatt.

 

 

 

A házhoz szikár téglalapforma garázs illeszkedik, amelynek tetején tetőterasz lesz. A garázs külső falának beszögeléseiben elegendő helyet hagynak a tüzelésre szánt fahasáboknak tárolására. Ez ismét a mérnöki geometria organikus formával való ötletes keverése.

tervezés: Bartosz Jarosz, Pawel Swierkowski - Neostudio Architects
elhelyezkedés: Garby, Poznań mellett, Lengyelország
lakóterület: 257 négyzetméter
tervezés éve: 2010
építés éve: 2010 – 11


Interjú Pawel Świerkowskival

Elégedettek vagytok a most elkészült Poznań melletti házatokkal, maradéktalanul meg tudtátok valósítani az elképzeléseiteket?

Igen, nagyon elégedettek vagyunk a designnal. Már csak azért is, mert ez lényegében egy átépítés volt, és igencsak behatárolt minket a meglévő struktúra. A megrendelők tényleg nagyon nyitottak és segítőkészek voltak, végig együttdolgoztunk, közösen oldottunk meg menet közben felmerülő problémákat.

Garby-házatok is igen eredeti, különleges formáival kelt figyelmet. Mi volt az alapkoncepciótok?

Igazából ez a terv is komoly korlátok között született. Számos körülményhez kellett alkalmazkodunk. A telek nagyon keskeny és egyenetlen, és az épület magasságát is limitálni kellett. Végül már csak arra törekedtünk, hogy érdekes falstruktúrájú egyszerű kis házat tervezzünk.

Informatív a honlapotok, fenn vagytok a Facebook-on, és jó visszhangotok van jó néhány szakmai blogon. Mennyire fontos számotokra az internet?

Az internet-kommunikáció friss és inspiráló dolog. A népszerű weboldalakon megmutathatjuk munkáinkat. Az internetnek köszönhetően úgy tervezhetünk, ahogy csak akarunk. Legalábbis igencsak megkönnyíti a munkánkat a mindennapokban.

Hogyan látjátok a saját helyzetetek a mai lengyel építészszakmában?

Fiatal stúdió vagyunk, ez csak a kezdet és hát minden kezdet nehéz. Felismertük a lehetőségeinket, és elégedettek vagyunk, mert növekszik a szabadgondolkodású megrendelőink száma. Egyébként is, szerintem a bölcs ingatlanfejlesztő a jó építészet kulcsa.

Szeretnétek akár nagy nemzetközi stúdióvá válni?

Nem az a célunk, hogy nemzetközi tervezőstúdió legyünk. Változatos munkákat szeretnénk, a munkáinkban a méretarányok, a lokáció és a funkciók széles választékára vágyunk.

Mennyire fontos számotokra a fenntarthatóság elmélete?

Az ilyen ötletek persze fontosak. De mi nem felejtjük el azt se, hogy a végén mindenért a megrendelő fizet.

Hogyan látod az építészet jövőjét?

Őszintén szólva, nem gondolkozom ezen sokat. A jelenre összpontosítunk, megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobbat alkotni.

Milyen kortárs építész stúdiók vagy irányzatok tetszenek?

Hát sok ilyen van, nem is tudom, melyiket említsem...mindenesetre szerintem Svájc most a nyerő hely.

Hogyan zajlik nálatok a mindennapi munka, mondjuk, rockzenét hallgattok közben? Vagy inkább a csendet szeretitek? Mi inspirál titeket?

Igen! Gyakran olyan hangos és gyors zenét hallgatunk, hogy el se hinnéd.  Persze sokfajta más zenét is hallgatunk, mind fontos számunkra. Szeretünk szépen fényképezett filmeket nézni és érdekes helyekre utazni.


Nemes András