Közélet, hírek

A Magyar Építőművészek Szövetségének közleménye az ukrajnai események kapcsán

2022.03.11. 11:16

A Magyar Építőművészek Szövetsége mély aggodalommal figyeli a kibontakozó orosz-ukrán háborút, elítéli Oroszország katonai beavatkozását. Meggyőződésünk, hogy a háború nem a problémák megoldásának módja. A Magyar Építőművészek Szövetsége támogatja a békét, az együttműködést, továbbá kiáll minden ukrán és orosz embertársunk mellett, akik békére és szabadságra törekszenek.

Az ukrán-orosz konfliktus a közvetlen szomszédságunkban zajlik, így folyamatosan érkeznek Magyarországra a menekülők tíz- és százezrei, magyarok, ukránok, oroszok és más nemzetiségű emberek, akiket hazánk, és benne minden együtt érző ember feltétel nélküli humanitárius segítségben részesít.

A Magyar Építőművészek Szövetsége is felajánlja támogatását és lehetőségeihez mérten segíti a háborúból menekülőket.

Javasoljuk a Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, és minden illetékes szerv vezetőségének, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy gyorsított és egyszerűsített eljárás keretén belül, azonnali hatállyal tudják honosítani a menekültek szakmai képesítésüket, hogy hivatalosan munkához juthassanak, ezzel is segítve szociális helyzetük mielőbbi stabilizálását.

A Magyar Építőművészek Szövetsége, mint hazánk képviselője az Építészek Nemzetközi Szövetségében (UIA) együttműködve a V4 Építészeti Társulás tagjaival, minden fórumon kinyilvánítja elköteleződését a biztonságos és egészséges környezet megteremtése mellett, és felhívja a figyelmet a konfliktus által veszélyeztetett felbecsülhetetlen értékű építészeti örökség védelmére is.

A Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége