Közélet, hírek

A makói fürdő terveit Makovecz Imre mutatta be

2008.03.29. 07:53

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész pénteken bemutatta a 3,5 milliárd forintos összköltséggel felépítendő új, többfunkciós makói fürdő terveit, melyet saját tervező irodája (Makona) készített.

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész pénteken Makón mutatta be a 3,5 milliárd forintos összköltséggel felépítendő új, többfunkciós fürdő terveit, melyet saját tervező irodája (Makona) készített.

Az új fürdő Makót "egy provincia tehetetlenségéből kiemelve" új funkcióval látja majd el, amely egyaránt szolgája a keletről és nyugatról ideérkezőket és munkahelyeket teremtve az itt lakókat is — mondta az építész a terveket ismertető sajtótájékoztatón a Maros-parti városban. A főtér közelébe felépítendő épület terveit a föld mélyéből forrón, bugyogva feltörő gyógyító víz inspirálta. A nyitott fürdőbejárat előtt egy aprócska teret is kialakítanak majd zenepavilonnal, amely intim találkozóhelyül szolgálhat a belvárosban — fogalmazott Makovecz Imre.

Makó minőségileg megújuló belvárosa egységes fürdővárosi hangulatot kaphat, és a jelenleg kihasználatlan épületek is szállodaként, panzióként új funkcióhoz juthatnak majd — tudatta az építész. Buzás Péter polgármester (MSZP) elmondta, az Országos Tervtanács az épület dicsérettel javasolta engedélyezésre. Az értékelés szerint a fürdő nemcsak funkciójával, hanem kiváló építészeti értékeivel is hozzájárul majd a turisztikai vonzerő növeléséhez.

Az önkormányzat február elején nyújtott be a 3,5 milliárd forintosra tervezett fürdőfejlesztés 50 százalékos támogatására pályázatot a Dél-Alföldi Regionális Operatív Programhoz - tudatta a politikus. Hozzátette: a támogatásról az első döntés május végére születhet meg, a kiviteli tervek készítése ezt követően kezdődhet el.

A csaknem háromhektáros fejlesztési területen a beruházással komplex gyógyászati-, wellness és élmény részleget alakítanának ki, ezzel a jelenleg hatszáz látogató befogadására alkalmas fürdő, a tervek szerint 1400 fősre bővül majd — közölte Buzás Péter.

mti