Közélet, hírek

A MATE kuratóriuma szerint nem terveznek beruházást a Budai Arborétum területére

2022.06.10. 17:30

A XI. kerületi polgármester az 1975 óta fővárosi természetvédelem alatt álló arborétumot is magában foglaló Budai Campus költözésével kapcsolatban érdeklődött, a kapott tájékoztatás szerint "a későbbiekben olyan fejlesztéseket is terveznek, amivel az arborétum rekreációs funkcióit erősítik meg".

Az újbudai polgármester, dr. László Imre arról posztolt közösségi oldalán, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem várható beruházás a Budai Arborétum területén. Mint írta, az egykori Kertészeti Egyetem Villányi úti központjának, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe olvasztott Budai Campus bezárásáról tavaly óta többször is felröppentek hírek, melyek szerint a Gellért-hegy déli lábánál található 8,5 hektáros, a Budai Arborétumot is magában foglaló ingatlant értékesíthetik, a hallgatóknak pedig 2025-ig el kell költözniük Gödöllőre. 

A polgármester ezután fordult Csányi Sándorhoz, a MATE-t működtető kuratórium elnökéhez, hogy tisztázza az arborétum jövőjét. A válasz alapján szerinte "egyértelmű, hogy a Budai Arborétumot nem tervezik bezárni vagy annak területén nem akarnak semmiféle beruházást megvalósítani", illetve hozzátette, hogy a későbbiekben olyan fejlesztések is várhatóak, amivel az arborétum rekreációs funkcióit erősítik meg. A költözést illetően arra tért ki a tájékoztatás, hogy "azok a hallgatók, akik idén a MATE Budai Campusára nyertek felvételt, itt is folytathatják tanulmányaikat és vehetik át majd diplomájukat".

A témában májusban jelent meg hosszú cikk a Válasz Online-on, amelyben arról volt szó, hogy a 160 éves Budai Campuson folyó oktatást megszüntetnék, mivel a MATE nagyszabású fejlesztést tervez Gödöllőn. Ahogy az írás felveti: amennyiben a campusnak végül valóban mennie kell, a rendkívül értékes Budai Arborétum és a műemlék épületek jövője is kérdésessé válik.

Mint a cikkben megjegyzik, egyelőre megjósolni sem lehet, mi történne a teljes campusterülettel, ha az oktatás elköltözne. A 3,5 hektáros arborétum 1975 óta fővárosi természetvédelem alatt áll, fenntartását jelenleg az egyetem végzi a diákok bevonásával. Az oktatási épületek "akkora helyet foglalnak el, hogy a műemléki védelem megszüntetése esetén hatalmas ingatlanfejlesztési lehetőség nyílna meg a Gellért-hegy oldalában, Buda egyik legértékesebb ingatlanán. Ehhez még az Arborétum nagy részét sem kellene bántani, a vonzóbb régi épületek közül is több megőrizhető, afféle szépségtapaszként."

A Villányi út – Szüret utca – Somlói út között elterülő arborétumot a Ménesi út két, korban és jellegben is elváló részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. A campus Villányi úton álló modern épületegyütteséről novemberben jelent meg galéria az Építészfórumon. Elsőként megépült tagja, a Ménesi útra nyíló A épület 1950-re készült el, a korszak meghatározó építészei, Lauber László és Szendrői Jenő tervei szerint, 1993 óta áll fővárosi helyi védelem alatt. A Ménesi úttól északra található Felső Kert központjában áll a legrégibb, 1860-ban épült E épület, amely szintén a szabadon bejárható arborétum része.