Közélet, hírek

A MÉK és a BÉK közleménye

2014.03.10. 12:47

A Magyar Építész Kamara és a Budapesti Építész Kamara válasza Mónus János levelére a Liget Budapest tervpályázatával kapcsolatban.

Előzmények

2011. február 15.-én Baán László Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Szőcs Géza államtitkár bejelentése szerint a Magyar Kormány múzeumi fejlesztést tervez a Városligetben.

2011. októberében Baán Lászlót előkészítésért felelős Kormánybiztossá nevezik ki.

2012. nyarától a munka irányításának miniszteri biztosa.

2012. júliusában Baán László és L. Simon László bejelentették a végleges beruházási programot.

Eközben került sor a Városliget múzeumi célú hasznosításának terület felhasználási ötletpályázatára.

A pályázaton 47 hazai induló volt.

A tervpályázaton a kiírók felkérésének megfelelően a MÉSZ, a MÉK és szaktervezők is képviseltették magukat. A tervpályázat eredményeként 2014. márciusában kiírásra került az a két lépcsős nemzetközi tervpályázat, amely 4 különálló épületegyüttes megvalósításához hívatott kiválasztani a minden szempontból legkedvezőbbet.

A fejlesztés legfontosabb adatai

- A Városliget területén belül nagy egybefüggő épületegyüttes helyett 4 különálló épülettömb képezi a feladatot.
- A Felvonulási tér lebetonozott szakaszát teljes egészében felbontva az ismét zöldfelületként működik majd.

Szakmai feladat

A bevezetőben említett kormányzati döntéseket nem előzte meg a szakma véleményének kikérése. A hely kijelölő pályázat zsűrijében való részvételkor a szakmát képviselők arra törekedtek, hogy a már kormányzati szintű döntés megvalósításakor mind zöldterületi, mind környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb megoldás szülessen.

Mindezek figyelembevételével a tervpályázaton történő hazai részvétel fontos, mert az UIA előírásainak megfelelő kiírás közzététele után bizonyos, hogy nagyon sok külföldi építész indul a pályázaton. Véleményünk szerint a magyar építészek nem mulaszthatják el az esélyt, hogy – az adott körülmények között is jó tervvel részt vegyenek az épületek megvalósulásában.

MÉK Elnöksége, BÉK Elnöksége