Nézőpontok/Vélemény

A Monarchia építésze: kiállítás Schulek Frigyesről Bécsben

2020.01.03. 07:05

A magyarországi historizmus 100 éve elhunyt, kiváló mesterének emlékére 2019. december 10-én rendezett szimpóziumról és kamarakiállításról Tamáska Máté beszámolóját közöljük az Építészfórumon. 

Schulek Frigyes, a magyarországi historizmus kiemelkedő mestere 1919-ben halt meg. A 100. évforduló alkalmából 2019 decemberében Bécsben, a Collegium Hungaricum épületében tudományos tanácskozást és német nyelvű kamarakiállítást rendeztek Bertényi Iván, Farbakyné Deklava Lilla, Salamon Gáspár és Sisa József előadásaival. A kiállítás szakmai kurátora Farbakyné Deklava Lilla, a Mátyás templom kiváló ismerője volt, aki Schulek Frigyesről néhány éve egy rendkívül gazdagon adatolt könyvet is megjelentetett. Mindezt azért is érdemes hangsúlyozni, mert a szövegek, látványrajzok és tervrajzok, valamint a korabeli fotók messze túlmutatnak egy évfordulós plakátkiállítás keretein. 

A kiállítás rövid életrajzi összefoglalóval indul, majd külön tábla foglalkozik a bécsi tanuló évekkel. Ezt követik a műemléki felújítások, majd az új épületek, a meg nem valósult tervek, míg végül a legnagyobb teret a budai Nagyboldogasszony-templom (Mátyás templom) és a Halászbástya felújítása, illetve építése kapta.

A Schulek évforduló bécsi bemutatójának indokoltsága rögtön a kiállítás elején egyértelművé válhat az osztrák látogató számára. Schulek ugyanis Friedrich von Schmidt, a bécsi városháza tervezőjének tanítványa majd munkatársa volt, többek között Brigittenau városrész templomának tervezésébe is bekapcsolódott. Még hallgatóként alapító tagja lett a középkori építőhagyományokat felelevenítő (és újraalkotó) Wiener Bauhütte csoportnak, amely az Osztrák-Magyar Monarchia területén, illetve Közép-Európa más országaiban is végzett építészeti felméréseket. Bécs, illetve a Wiener Bauhüte határozták meg a befutott Schulek stílusának alapvonásait is.

A kiállítás egyik legérdekesebb rétegét alkotják azok a képpárok, amelyek egy-egy Schulek épület analógiáit tárják fel, mint pl. a Szegedi fogadalmi templom és Franz Ritter von Neumann féle bécsi St. Antonkirche. A kiállítás ezen képeit szemlélve, vagy akár a Mátyás templom felújításának koncepcióját látva (amelynek nem csak távoli ihletője volt a bécsi Stephansdomot felújító, neo-gotizáló Schmidt, hanem felkért szakértője is), jobban megértjük a két ország közös építészeti örökségének apró részleteit, a dualizmus korát meghatározó építészeti és műemléki mozgalmak egymásba érő történeteit. 

Végül fontos megemlíteni a kiállítás kivitelezése kapcsán, hogy bár egy-egy táblára akár tíz dokumentum másolata is felkerült, a látvány kiegyensúlyozott és nyugodt, a szövegek kényelmesen olvashatók. A tervek szerint a német nyelvű tárlat jövőre Stuttgartban lesz látható.  

 

Tamáska Máté 

A bécsi Collegium Hungaricum Frigyes SCHULEK (1841-1919). Ein ungarischer Architekt und Bauforscher aus der Wiener Bauhütte című kiállítása 2020. január 31-ig látogatható az intézmény szokásos nyitvatartási idejében.