Épülettervek/Hallgatói terv

A művészet természete - a természet művészete

2017.04.13. 09:59

Egy festészetnek szentelt túraútvonallal visznek interakciót, életet a SZIE végzős tájépítész és kertművész hallgatói a München-Dachau és Freising közötti tájba. Bár csodálatos értékekkel bír az ember alakította kultúrtáj, nincs fizikai és mentális kapcsolat a természeti, történelmi és kulturális értékek között - a nemzetközi ötletpályázaton 3. díjat nyert terv ezen változtatna.

A Szent István Egyetem végzős Tájépítész és Kertművész MA hallgatói 3. helyezést értek el a Le:Notre intézet nemzetközi hallgatói ötletpályázatán 29 induló csapatból 3 körös szakmai zsűrizéssel. A pályázat témája egy átfogó táji fejlesztési koncepció kidolgozása volt a München – Dachau - Freising közt húzódó tájra. 

A Dachauer Moos, a München-Dachau és Freising közötti táj számos változáson ment keresztül az emberi kultiváció és tájalakítás révén. A mai táj az elmúlt századok alatt elvesztette identitását, miközben a természeti területek, a városok és az emberek elszakadtak egymástól. Bár csodálatos értékekkel bír az ember alakította kultúrtáj, nincs fizikai és mentális kapcsolat a természeti, történelmi és kulturális értékek között. 
Tervünkkel kapoccsá formáljuk az identitását vesztett tájat, mely jelenleg egy semleges hiányt, széthúzó erőt jelent. Kapoccsá Freising, München és Dachau között, kapoccsá az emberek és a táj között, a kultúra és történelem által. A ’Nature of art’ koncepció alapja a tájban egyesülő karakterisztikus értékek egyesítése a Dachauer-Moos festőiskola által felidézett emlékek által. Egy festő szemén keresztül nézve változatosságot, mintázatot, emberi interakciót, életet, szépséget láthatunk ott, ahol eddig csak mezőgazdasági területek voltak.

A koncepció egy tematikus, a festészetnek szentelt túraútvonalat vázol fel a tájon keresztül, kiegészítve funkcionális, infrastrukturális, tájhasználati és természeti fejlesztésekkel. Amikor a táj akkor válik igazán befogadóvá (inclusiveness), ha fizikai kiterjedésén túl az emberi és szociális interakció helye is. Akkor, amikor a táj nem csak a turistáknak érdekes, de a helyiek számára is hasznos, amikor minden ember megtalálja a saját érdekeit a tájban, miközben az mégis képes egységes identitását és alapelveit megtartani. A projekt fókusza a fenntartható turizmuson és kultúrán van, ugyanakkor kiterjed a természet revitalizációjára, árvízvédelemre, környezeti nevelésre és a helyi gazdaság támogatására.
A koncepció kulcselemei

Egységesség és komplexitás - A koncepció az egységesség megteremtésére törekedett a létező táji potenciálra építve. A túraút a komplex fejlesztési projekt arculati elemeként köti össze a kapcsolódó gazdasági és ökológiai fejlesztéseket.

Táj érzékelés - A túrázók élményeit az útvonalon haladva a kihangsúlyozott táji karakter gazdagítja. A teljes élmény és kép érdekében az útvonal kulturális, történelmi, mezőgazdasági és természeti értékeket érint. A kézzelfogható élményt a csodás látványok, a helyi ételek és termékek íze, a virágmezők illata és a tapintható természet fokozza tovább.
Túraútszakaszok és checkpointok - A túraút a környező táj értékei és karakterisztikája mentén további szakaszokra oszlik. A szakaszok közötti elosztópontok a környező infrastruktúra, a látnivalók sűrűsége és a tájkarakter változásainak megfelelően helyezkednek el. Minden ponton egy arculatilag meghatározó építmény nyújt védelmet az időjárás elől, továbbá ökologikus játszóterek, mikro túraútvonalak és kiegészítő szolgáltatások termelnek bevételt, ami a komplexum fenntartására fordítható. Ezek a pontok élménytartalmukkal hétvégi családi célpontok is lehetnek önmagukban.

Keretezett táj - A Dachauer-Moos festőiskola hatása a túraúton leginkább a festőpontokon érzékelhető. A mai fotópontokhoz hasonló, de a hely történeti értékeit jobban hangsúlyozó festőpontok a festőiskolára jellemző kilátásokra összpontosulnak. Koncepciónkban építményekben, kilátókon és a természet nyitott terében elhelyezett keretezett tájképek és pontok is szerepeltek. Ez a gesztus a túrázókat a lassításra, elemzésre, a táj megértésére invitálja.
Regatta - A projekt kiemelt helyszíne az 1972-es Olimpiai játékok regatta pályája és az azt környező terület. A helyszín napjainkban is alkalmas sportolásra, azonban jelentőségével ellentétben alulhasznált. A nagy léptékű koncepciót a pontszerű helyszínre alkalmazva, a meglévő értékeket új funkciókkal kiegészítve egy multifunkciós szabadidős park alakult ki. Mint ahogy a terület az olimpia eszményeihez is szorosan kötődik, a test és a lélek harmóniája, a részlettervek is a sport, a közösségi élet, a művészetek és a szabadidő köré csoportosulnak.