Épülettervek/Hallgatói terv

A Napcsapda Háza – a HelioMet brit csapat által készített Solar Decathlon projekt

2011.06.29. 10:34

A HelioMet egyetlen brit csapatként jutott tovább a Solar Decathlon Europe versenyben. Így ők is megépíthetik 2012-ben, Madridban projektjüket, a SunBloc lakást. A ház formáját Gaudí építészete mellett a török Kappadókiában található, sziklába vájt falvak ihlették, energiahatékonyságát a legkorszerűbb technológiák felhasználásával fokozzák.

Az Egyesült Királyságban gyermekcipőben jár még a zöld építészet. Bár a felfogás Európa-szerte elterjedt, Nagy Britanniának még fel kell hozzá zárkóznia. Annak érdekében, hogy minél jobban megismertethessük az emberekkel a környezettudatos építészethez, megújuló energiaforrásokhoz és az energiahatékonyság fontosságához kötődő, már rendelkezésre álló lehetőségeket, a különböző cégeknek és szervezeteknek az iparágon belül együtt kell működniük.

 

 

 

A Solar Decathlon versenyt pont azért keltették életre, hogy ezekkel a témákkal foglalkozzon, és megoldásokat dolgozzon ki a globális kérdésekre. Eredetileg az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma hirdette meg a versenyt 2009-ben, Washingtonban, melyre mostanra az egész világ egyetemeiről lehet nevezni. A legelső verseny óta a rendezvény egy óriási környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát, melynek létezik már európai megfelelője is. Az európai versenyre Madridban kerül sor, ahol számtalan nagy cég vesz részt, és támogatja a vetélkedő csapatokat projektjeik megvalósításában. 2009-ben a fő esemény több mint 190.000 látogatót vonzott a tíz nap alatt. Nem csupán az energiaipar szakembereinek, az újságíróknak és az oktatóknak keltette fel figyelmét a rendezvény, hanem a kormánynak is, hiszen ellátogatott oda a Spanyol Lakásügyi Minisztérium képviselője, a versenyző országok nagykövetei, sőt, a spanyol herceg is.

A pályázóknak olyan önellátó házat kell tervezniük és megépíteniük, melynek ellátását kizárólag napenergiával meg lehet oldani, illetve ami a legújabb technológiákkal van felszerelve a maximális energiahatékonyság elérése céljából. A házakat a nagyközönség is megtekintheti, hiszen azok a Solar Village néven ismert helyszínen épülnek meg, s itt folyik elbírálásuk is számtalan környezetvédelmi szempont alapján. A résztvevők feladata az is, hogy több kampányt és eseményt, mintegy segítendő a nagyközönség oktatását és az ismeretterjesztést a mindennapi életünkben megjelenő fenntarthatósággal és energiahatékonysággal kapcsolatosan.

A Solar Decathlon Europe elnevezésű versenyt a Spanyol Közmunkák Minisztériumának Lakásügyi és Városfejlesztési Titkársága szervezte a Madridi Műszaki Egyetemmel együttműködésben (Universidad Politécnica de Madrid) és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának támogatásával. A versenyről több információt a Solar Decathlon Europe honlapján lehet elérni.

 

 

 

Az egyetlen brit pályázat
A Solar Decathlon Europe 2012 versenyen induló összes egyetem közül a London Metropolitan University csapata, a HelioMet egyike volt a 20 sikeres pályázónak, és egyben ők az egyetlen brit résztvevők.  Ez annyit tesz, hogy a HelioMet bejutott a fő versenybe, és 2012-ben megépítheti majd a megtervezett házat Madridban, Spanyolországban. A hallgatók vezette London Metropolitan University csapata számtalan különböző szakterületről, tanszékről érkező – például RIBA II posztgraduális és  MA Kommunikáció Menedzsment –diákokból állt össze, a koordinációt az Építészet és Tértervezés Tanszéke látja el. Mindezidáig a dizájncsapat szoros együttműködésben dolgozott olyan konzulensekkel, mint például Adams Kara Taylor, Gardner & Theobald és a BDSP Partnership.

 

 

 

A különböző egyéniségekből álló csapatunk a tervezés feladatát számtalan, akár hagyományos, akár modern hatás figyelembevételével közelítette meg. Eredeti kutatásunk részeként a csapat ellátogatott a török Kappadókiába, ahol egész falvakat tudtunk tanulmányozni, melyek a puha kőzet alkotta tájba vájva hoznak létre elképesztően  oldott formákat, és hatékonyan hasznosítják környezetük adottságait. Ezen kutatás tapasztalatait ötvöztük például Gaudí építészetének hatásával és olyan elméletekkel, mint Claude Parent: „Function of the Oblique”. Ezek eredményeképp alakult ki a HelioMet ház, más néven SunBloc, melyet úgy terveztünk meg, hogy maximálisan kihasználja teljes felületét, illetve hogy funkcióit az építészeti megformálásba integráljuk.

 

 

 

Fenntartható élet
A HelioMet csapat a legújabb számítógépes tervezési és gyártási technológiákat alkalmazva úgy alkotta meg ezt az energiahatékony lakást, hogy a jelenleg a piacon elérhető műszaki megoldásokat be tudja mutatni, valamint új, nagyvonalú megjelenést biztosítson a fenntartható életmód számára. A gyönyörűen ívelt formát kifejezetten úgy hoztuk létre, hogy környezetével együttdolgozva radikálisan csökkentse a ház energiafogyasztását. Ebben az esetben a SunBloc-ot Madrid éghajlatához igazítottuk.

A SunBloc dinamikus alakja flexibilis életteret kínál egy ház minden kiszolgáló elemével felszerelve (pl. fürdő, konyha stb.), melyek az épület magjában találhatóak. Ez azt is jelenti, hogy a ház nincs korlátozva egyetlen méretre vagy speciális alaprajzra, hanem a tulajdonos igényeire és gyakorlati elvárásaira lehet azt szabni.

A ház burkolata méretétől, illetve az adott helyszín éghajlati viszonyaitól függően változhat. A fotovoltatikus paneleket a burkolatba integráljuk, hogy a SunBloc el tudja nyelni a napsugarakat, ezzel biztosítva a ház energiaellátását.  A panelek tájolása pontos adatok és parametrikus technológiák alkalmazásával történik, hogy az energia-előállítást optimalizálni lehessen.

A házat forradalmi zsalurendszer veszi körbe, hogy a SunBloc belső terét télen minél jobban meg lehessen nyitni a napfény és hő irányába, míg nyáron védje az a tűző napsütéstől. A lakás hatékonyságának optimalizálása érdekében a környezet széljárását és a nap járását is figyelembe vettük. Ez a rendszer egész nap folyamán temperált levegőt és finoman elosztott megvilágítást biztosít.

Dean Bové
HelioMet
Facebook
Twitter: @sunbloc2012