Közélet, hírek

A Nemzeti Táncszínház új játszóhelye

2016.10.19. 08:31

A modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum lesz a Zoboki és Demeter Építésziroda koncepciója alapján megvalósuló Nemzeti Táncszínház. A tervezés folyamán elsődleges szempont volt, hogy a megújuló Teátrum továbbra is a Millenáris park életének szerves része legyen.

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként. Kapuit 2001. december 1-én nyitotta meg a Karmelita Kolostor és templom épületében. A Nemzeti Táncszínház a magyar tánchagyomány és kortárs táncművészet támogatója és őrzője, amely egyaránt biztosítja a nemzeti-, kiemelt- és független kategóriába sorolt táncegyüttesek fővárosi fellépését, valamint az országos és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget, elérhetővé téve a magyar tánckultúrát az arra fogékony nézőközönség számára, az elérhető legszélesebb társadalmi körben.

A Nemzeti Táncszínház 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját - Müpa, MOM Kulturális Központ, Marczibányi Téri Közösségi Ház, Várkert Bazár, stb. E játszóhely nélküliségre adhat megoldást a Millenáris Teátrum átépítése és felújítása, amely 2017. januárjában indul el és a tervek szerint a táncművészeti előadások igényeire szabják. A 3,3 milliárd forintos beruházás kivitelezője a ZÁÉV Építőipari Zrt., a felújítás a Zoboki és Demeter Építésziroda koncepciója alapján valósul meg. 

 


 

A Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításához szükséges többletforrás biztosításáról 2016. július 1-én döntött a Kormány. Erre azért volt szükség, mert a „Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítása érdekében, a Millenáris E épület átalakításához szükséges kiviteli tervek elkészítése és kivitelezési feladatok ellátása vállalkozási szerződés keretében" tárgyú, uniós értékhatárt elérő, 2015. június 10-én elindított közbeszerzési eljárásra beérkezett legelőnyösebb érvényes ajánlat is meghaladta az eredetileg rendelkezésre álló forrást. A Kormány 1277/2016. (VI. 7.) Korm. határozatában gondoskodott a felmerülő kiadások fedezetéhez szükséges 500,0 millió forint többletforrás biztosításáról.

Az ismételt közbeszerzési eljárásban a legelőnyösebb érvényes ajánlatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. adta, a műszaki ellenőrzési feladatokat a Főber Zrt. látja el, míg a koordinálásért a TSPC Mérnökiroda Kft. felel. A beruházás összértéke 3, 3 milliárd forint. A színpad-, fény- és hangtechnikai berendezések a Kormány támogatásával további 608 millió forint értékben opciós tételként rendelhetőek meg. A beruházás kapcsán a Millenáris Nonprofit Kft. képviselői folyamatosan egyeztettek a táncszakma szakértőivel a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításával kapcsolatos elképzeléseikről, hogy mielőbb elindulhasson a felújítás építészeti koncepciójának megalkotása.

A tervezés folyamán elsődleges szempont volt, hogy a megújuló Teátrum továbbra is a Millenáris park életének szerves része legyen. Amellett, hogy az épület kialakítása alapvetően a Nemzeti Táncszínház működését kell, hogy szolgálja, belső elrendezésénél az is fontos szempont volt, hogy megőrizze multifunkcionalitását is, és így a Teátrum sokoldalú rendezvényépület maradjon. A Zoboki és Demeter Építésziroda ezeket a feltételeket szem előtt tartva alakította ki az építészeti koncepciót.

Az átépítendő színházépület a park felé bővül, így megszűnik az épület előtti szabadtéri színpad. Ezen a területen alakítják ki a Teátrum új fogadócsarnokát, amely stúdiószínpadként is használható lesz. Az új épület – amellett, hogy alkalmazkodik a táncszínház speciális igényeihez – kevesebb irodaterületet igényel, több művészöltözővel és új próbatermekkel gazdagodik, illetve alkalmassá válik arra, hogy kamaratermeiben különböző színház-pedagógiai, tánc- és színházszakmai eseményeket rendezzenek. A korszerű gépészeti rendszer kialakításával a komplexum üzemeltetése lényegesen költséghatékonyabb lesz.

A tervek szerint a 420 nap alatt lezajló, 2018 februárjában záruló beruházás eredményeképpen megvalósul egy, a modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum, amely nemcsak a Nemzeti Táncszínház otthona, hanem a teljes hazai táncszakma számára kínál lehetőséget a tradicionális- és kortárs táncművészet igényes ápolására és fejlesztésére.

forrás: sajtóközlemény