Épületek/Középület

A Nizam család koronaékszerei – The Park Hotel, India

2011.07.19. 13:48

A New York-i székhelyű Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM) építésziroda a közelmúltban végzett a The Park Hotel Hyderabad kivitelezésével, mely a The Park Hotel szállodalánc zászlóshajójának számít majd. A megközelítőleg 50 000 nm-es, 270 szobás szálloda a korszerű, fenntartható dizájnt egyesíti a helyi kézműves hagyománnyal.

The PARK HOTEL, HYDERABAD
A New York-i székhelyű Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM) építésziroda a közelmúltban végzett a The Park Hotel Hyderabad kivitelezésével, mely a The Park Hotel szállodalánc zászlóshajójának számít majd. A megközelítőleg 50.000 nm-es, 270 szobás szálloda a korszerű, fenntartható dizájnt egyesíti a helyi kézműves hagyománnyal. A kialakításra nagy hatással volt az is, hogy a régió a drágakövek és textíliák dizájn- és gyártóközpontjaként vált híressé. Roger Duffy, a SOM projektfelelős partnere a következőket mondta: “Az épület jelzi elkötelezettségünket aziránt, hogy olyan építészeti kialakítást hozzunk létre, ami egyszerre tűnik otthonosnak Hyderabad burjánzó népi építészetén belül, ugyanakkor magában foglalja a legkorszerűbb fenntartható stratégiákat és technológiákat.”

 

 
 

 

A projekt attól válik különlegessé, hogy a környezettudatos tervezési módszereket alapos gondossággal kivitelezték, különös hangsúlyt fektetve az épület kapcsolatára a helyszínnel, fényviszonyokkal és látványokkal. A tájolást és tömegképzést benapozási vizsgálatok határozták meg: északra és délre kerültek a fő helyiségek, míg a kiszolgálók, közlekedők nyugatra, hogy így is csökkentsék a  fölösleges hőnyereséget. Hogy még szélesebb panorámát élvezhessenek, a hotelszobákat megemelték, és egy pódiumra helyezték, ami a vendégek és a látogatók előtt nyitott bérelhető területeket, művészeti galériákat és rendezvénytermeket foglal magába.

 

 

 

Az épület három oldala egy megemelt belső udvart ölel körbe, melyet a szálloda előteréből lehet megközelíteni. Ez a flexibilis szabadtéri rész védett az erős szelektől, és a beltéri éttermek kiterjesztéseként tud működni. Helyet ad egy privát étkezőudvarnak és egy medencének is, melyre a környező épületrészekről és az alatta található éjszakai bárból rá lehet látni, és élvezni a vízen átszűrődő fények  folyamatosan mozgó mintáját. Az udvart úgy tervezték, hogy az azt körülvevő  lobbyból, éttermekből és bárból megközelíthető multifunkcionális térként tudjon működni.A földszinttől három emelettel megemelt veranda csodálatos panorámát biztosít a Hussain Sagar tóra és a városra.

 

 

 

A homlokzat transzparenciája a mögötte található belső terek igényeinek megfelelően széles skálán változik. A szállodai szobáknak a kiváló minőségű üvegezés elé szerelt perforált és dombornyomott fém árnyékolók nyújtanak meghittséget, ugyanakkor a szűrt fényt beengedik a belső terekbe, és emellett a közelben elhaladó vonatok zaja elleni hangszigetelésként is működnek. A burkolat tömör felületei a szálloda kiszolgáló helyiségeit rejtik el a közönség szemei elől. A homlokzat nyílásainak alakját, éppúgy, mint az árnyékolók háromdimenziós mintázatát a város történelmi uralkodó dinasztiája, a Nizam család a koronaékszereinek ötvösmunkája ihlette.

A SOM iroda tervezte a projekt legtöbb belső terét is, például az előtereket,a lobbyt, a bér- és rendezvénytermeket. A belsőépítészet folytatja az ékszer-motívumot: mindenütt az ezüst, az arany és a drágakövek tónusai veszik az embert körül. A felületképzések, például a mozaikok, a helyi művészetet tükrözik, és kivitelezésükben is a régió művészei, kézművesei vettek részt.

 


 

Priya Paul, a  The Park márkát birtokló Apeejay Surrendra Park Hotels elnöke úgy írja le a The Park, Hyderabad épületét, mint “egy modern indiai palotát, ami friss szellemiségű, mai nyelven szól az India iránti vágyakozásról.”

A gyártókkal, manufaktúrákkal és kutatókkal való szoros együttműködés életbevágó volt az alacsony energiafelhasználású prototípus-épület kialakításában, amihez az adatokat a Hoboken, New Jersey székhelyű Stevens Institute of Technology’s Product Architecture laboratóriumának segítségével gyűjtötték. Ennek eredményeképp a tervezők 20 %-kal tudták csökkenteni az épület energiafogyasztását. Emellett kiépítettek egy helyszíni vízkezelő művet, ami lehetővé teszi a szürkevíz újrahasznosítását, és a szennyvíz hálózatba kötését. A projekt az indiai szállodák közül elsőként nyerte el a LEED aranyminősítését, és megkapta a Cityscape India által kiosztott Legjobb Újépítésű Vendéglátóipari Projekt 2010 díját.

 

 

 

A Skidmore, Owings & Merrill LLP iroda
Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) egyike a világ vezető építész, belsőépítész, mérnöki és várostervező irodáinak. 75 éves hírnévnek örvend a tervezés minősége és a portfólió révén, mely tartalmazza a 20. és 21. század néhány legfontosabb építészeti alkotását is. Megalakulása óta a SOM a különleges technológiák, új eljárások és innovatív ötletek kutatásának és fejlesztésének vezető irodájává vált, melyek közül számos  innováció kézzelfogható, tartós hatással van a tervezési szakmára és az épített környezetre egyaránt. A cégnek a tervezésben és építéstechnológiában betöltött, régóta tartó vezető szerepét jelzi a több mint 1400 díj, melyet a minőségért, innovációért és menedzsmentért nyertek el. Az Amerikai Építész Intézet (The American Institute of Architects) kétszer tüntette ki a SOM irodát a legmagasabb elismeréssel, a Architecture Firm Awarddal, egyszer 1962-ben és egyszer 1996-ban. A cég irodát tart fenn New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban, Washingtonban, Londonban, Hong Kongban, Shanghajban és Brüsszelben. 

 


The Park Hotel Hyderabad

vezető tervezők: Skidmore, Owings & Merrill
társtervező: Roger Duffy
projektmenedzser partner: Peter Magill,

tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2010
alapterület: 50.000 nm
megbízó: Apeejay Surrendra Park Hotels