Design/Formatervezés

A pálinka ízeire hangolva

2011.04.14. 13:30

Átadták a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházát, amely új látványosságként a helyi pálinkafőzés hagyományait tárja elénk, színesítve a város gasztronómiai kínálatát. A Kóstolóház építész tervezője Nemes Roland volt, a hagyományokból építkező, kortárs szellemiségű belsőépítészeti kialakítás Lovas Cecília és Rothman Gabriella elképzeléseit tükrözi.

A Gyula melletti Sándorhegyen elkészült a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza, amely élő, interaktív kiállítóhelyként kívánja népszerűsíteni a magyar gasztronómiai kultúrát és részletesen bemutatja a pálinkagyártás folyamatát. A modern, de mégis hagyománytisztelő formálás Nemes Roland építész nevéhez köthető, a belső világ megalkotása pedig Lovas Cecília és Rothman Gabriella munkáját dicséri.

 

 

 

Belsőépítészeti koncepció
A belsőépítészeti koncepció a mai modern elemeket ötvözi a tradicionális anyaghasználattal, a hagyományos formákkal, egyfajta kortárs, a múlt értékeit tiszteletben tartó, hangulatos, barátságos miliőt teremtve. Az enteriőr igazodik a ház építészeti adottságaihoz és az ilyen típusú vendéglátóhelyek funkcionális elvárásaihoz. A tervezők kifejezetten rusztikus elemekkel dolgoztak, koptatott falfelületek, hagyományos kályhacsempét idéző burkolatok, természetes fa hatású padlólapok határozzak meg a teret.

 

 

 

A kóstolóba lepve markáns látványelemmel találkozunk, szemben báró Harruckern János portréja üdvözli a vendéget. A nagyterem a régi cserépkályhák hangulatát felelevenítő kandallóval, párnázott padokkal hívogat. A pálinkakínálat a hajdani szatócsboltokban használt vitrines szekrények egyszerű vonalvezetésű, modern változatában tekinthető meg. A mennyezet natúr fa burkolata és az agancs csillárok szintén a rusztikus hatást hangsúlyozzák.  A jobb oldali traktusban kialakított shopban attraktív, átvilágított üveg bárpulttal és egyedi bútorokkal találkozhatnak a látogatók. A belsőben minden apró részlet a pálinka ízeire hangol.

 

 

 

A Kóstolóház
A Gyulai Pálinka Manufaktúra gyökerei közel 300 évre nyúlnak vissza. Báró Harruckern János osztrák kamarai tanácsos alapította 1731-ben Gyulán az első magyar pálinkafőzdét. Ennek hagyományait folytatja a Gyulai Pálinka Manufaktúra, őrizve a múltat, de modern technológiát alkalmazva. A létesítmény 40-45 fő befogadására alkalmas kóstoló-, és termékbemutató teremmel várja a látogatókat, akik a pálinkafőző mester vezetésével végigkísérhetik a gyümölcs útját a párlatok elkészültéig, közben megismerhetik a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét. A vendégek a ház nedűinek kóstolása közben kemencében sült kenyérlángost, ropogós házi kenyeret, malacpecsenyét vagy akár grillezett ételeket is fogyaszthatnak. A látogatói igények teljes körű kiszolgálását célozza a bár, valamint a helyi portékákat árusító, termékbemutató üzlet.

 

 

 

A gyulai pálinkák idén taroltak a World Spirits Award 2011 díjátadón, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A gyulaiak összesen két arany- és hét ezüstérmet vihettek haza. Emellett a világ legnagyobb pálinkaversenyén, az osztrák Destillatán az idén a Gyulai Pálinka Manufaktúra holtversenyben a második helyezést érte el a magyar főzdék közül. A legrangosabb magyar pálinkaversenyen, a HunDeszten pedig összesítésben a második helyezést érte el a manufaktúra, amelynek kínálatában immár több mint harmincféle termék szerepel. Van tehát mire büszkének lenniük a manufaktúra munkatársainak, tulajdonosainak, akik ezentúl nedűiket színvonalas környezetben tárhatják az ideérkezők elé.


Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza

építésztervező: Nemes Roland
belsőépítész tervezők: Lovas Cecília, Rothman Gabriella - StudioLR
tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 190 m2
bruttó beruházási költség: 80.000.000 Ft.
építtető/megbízó/fejlesztő: Gyulai Pálinka Manufaktúra
generálkivitelező: Fanex Kft., Békéscsaba