Épülettervek

"A pécsi belváros észak-déli tengelye"

2007.05.11. 10:04

Rangsorolás nélkül a megvételben részesült a 12. sz. pályaműKovács Árpád, Muszbek Johanna, Kiss Gergely, Pozsár Péter, Tihanyi Dominika, Csaba Tímea, Gál Zsuzsa, Lendvai Gábor, Szabó Edit, Horváth András, Patartics Zorán (Új Irány KKT Budapest; Horváth és Patartics Építész Iroda, Pécs)

Rangsorolás nélkül a megvételben részesült a 12. sz. pályamű
Kovács Árpád, Muszbek Johanna, Kiss Gergely, Pozsár Péter, Tihanyi Dominika, Csaba Tímea, Gál Zsuzsa, Lendvai Gábor, Szabó Edit, Horváth András, Patartics Zorán (Új Irány KKT Budapest; Horváth és Patartics Építész Iroda, Pécs)
A megvétel összege: 700 ezer Forint

 

 


Részletes bírálat:

A pályamű a tervezési feladatot a város történetiségét ismerve, értékelve is áttekintően közelíti meg. Koncepcióját a terek egyedi értelmezésére, a terekben és az összekötő útvonalakon megvalósuló mozgásra, mint kreatív folyamatra építi fel.

 
A történetiségében kelet-nyugat irányban elterülő várostengely mint egy keresztező észak-délit – a tényeknek és a szándékoknak megfelelően – mint megérkezés, a tájékozódás, a megismerés útvonalaként kezeli. A tengelyen elhelyezkedő öt főtérnek egyedi karaktert biztosít. Az Indóház tér átalakítása ugyan visszafogott, mégis új tartalmakat és formákat hordoz. Megvalósítása megtörténhet akár már 2010-re a (távlatban) javasolt villamos átvezetése nélkül is. A tér nyugati része kibővítve a Rét utca déli nyúlványával fejpályaudvari jelleghez illeszkedő centrális új térformát hoz létre. A Domus melletti „Fesztivál-Essen” téren átvezetett gyalogos vonallal határozott irányt jelöl ki a lényegében zöldterületként kezelt és továbbfejlesztett téren át. Kettős javaslata a piaci funkció fejlesztésére – a Vásárcsarnok bővítésével és a ”Centrum-Sztambul tér” fedett-nyitott, többfunkciós kialakításával a hétköznapok igazi sűrűsödési helyévé avatja a térséget egy virágpiac minden sokszínűségével. A Széchenyi tér átépítésére adott koncepciója továbbgondolandó alapvetést tartalmaz, amikor az egységes térfelület formálása mellett a kapcsolódó fő irányokhoz – Király utca, Ferencesek utcája, Irgalmasok utcája – és funkciókhoz választ le egy-egy térrészt. Így a Székesegyház, a világörökségi terület, mint kitüntetett gyalogos cél felé jelöl ki átlós irányt, a szálló előterét is megalkotva. A Dzsámi podesztjének átalakítása ezért szükségszerű és elfogadható a világháborús relifek új konstellációba helyezése. A „víz” az intim Megye köz terénél és a Széchenyi téren egyaránt megjelenik.