Közélet, hírek

A Pesti Vármegyeháza felújítását tervezi az önkormányzat

2023.06.13. 15:04

Az V. kerületi Városház utca 7. szám alatt álló Vármegyeháza műemléki épületegyüttesének felújítását készíti elő Pest Vármegye Önkormányzata. A Hild János, Hofrichter József és ifj. Zitterbach Mátyás tervei alapján emelt épületben működik a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

Pest Vármegye Önkormányzata a jövőben a Vármegyeháza épületegyüttesének felújítását tervezi  – derül ki a 2023. június 12-én megjelent Közbeszerzési értesítőből (2023/111).  Az ajánlatkérő a tervezett beruházáshoz kapcsolódó előkészítő felmérési dokumentáció elkészítésére írt ki közbeszerzést. Az előkészítő felmérési dokumentáció a felújításra vonatkozó feladatok pontos meghatározása érdekében készül.

A Városház utca, Vármegye utca, Semmelweis utca és Kamermayer tér által határolt telken elhelyezkedő műemlék épületegyüttes teljes alapterülete 6611 négyzetméter. A telket 1697-ben vásárolta meg Pest vármegye irányítótestülete, eredetileg egy négyszobás ház állt rajta, amely az 1800-as évek elejéig megyeházaként funkcionált - olvasható a Kulturális Örökség Napjai oldalán. 

A mai Vármegyeháza három fázisban, 1804 és 1841 között épült. A legrégebbi, a közgyűlési termet, valamint az egykori börtöncellákat és börtönkápolnát is magában foglaló középső épületrész tervezője Hild János. A Semmelweis utcai, eredetileg lakóháznak készült rész Hofrichter József tervei alapján épült, az emeleten a vármegye fő tisztségviselőinek lakásai kaptak helyet, ezeket az 1920-as években megszüntették, irodává alakították. Az épület nyugati, Városház utcára néző, klasszicista épületszárnyát ifj. Zitterbarth Mátyás tervezte. (Az épület történetéről bővebben lehet olvasni Berényiné Kovács Gyöngyi A Ferenczy Múzeumi Centrum Évkönyvében megjelent tanulmányában.) A palotaszerű kialakítású, az emeleti szinteken korinthoszi oszlopokkal, timpanonnal díszített főhomlokzat a Városház utcára néz. Az épületszárnyak három udvart fognak közre, az első a díszudvar, amely szabadtéri hangversenyek helyszínéül is szolgál.

A Vármegyeházában a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Pest Vármegyei Kormányhivatal működik. Az épületegyüttes tulajdonosa 17%-ban Pest Vármegye Önkormányzata, 83%-ban pedig a Magyar Állam.