Technológia

A réz új oldala: az egészséges épületek

2014.06.05. 09:09

A réz kiváló tulajdonságainak köszönhetően kedvelt anyagnak számít az építőiparban. Jól ismert adottságai miatt – jó elektromos és hővezető képesség, újrahasznosíthatóság - a víz-, gáz-, fűtésszerelés minőségi szerelési anyaga, az elektromos hálózatokat napjainkban szintén rézvezetékkel szereljük.

Az építészek esztétikai értékének, tartósságának és természetességének köszönhetően növekvő mértékben alkalmazzák homlokzatok és tetők fedésére, csatornák anyagaként.

Rendelkezik azonban egy kevésbé közismert hatással is: felületi érintéskor természetes módon antimikrobiális. Ez azt jelenti, hogy képes gyorsan és hatékonyan elpusztítani a felületére kerülő kórokozókat. Hatásosságát a világszerte elvégzett számos szigorúan ellenőrzött klinikai vizsgálat bizonyítja.
A fertőzéseket okozó mikrobák leginkább azokon a felületeken szaporodnak, melyeket nap mint nap megérintünk. A becslések szerint a fertőzések 80%-a érintéssel terjed, így ha a gyakran érintett felületeket (kapaszkodók, villanykapcsolók, csapok és ajtókilincsek) olyan anyagokból gyártják, melyek folyamatosan pusztítják a baktériumokat, csökkenthető a fertőzések terjedése. Ilyen anyag a réz és a réztartalmú fémötvözetek, amelyeket gyűjtőnéven antimikrobiális réznek nevezzük.

A baktériumok és vírusok terjedése növekvő aggodalmat okoz világszinten, mialatt a réz természetes antimikrobiális hatása lehet a kulcs a védekezéshez. Ritkán gondolunk rá, de a réz antimikrobiális hatását az ősidők óta hasznosítjuk. A középületek kilincsei és a pénzérmék évszázadokon keresztül rézből illetve annak ötvözeteiből készültek.

Biztos hatás

Az Antimicrobial Copper márkanév és a Cu+ logó jelzi, ha egy termék olyan anyagból készült, mely képes folyamatosan csökkenteni a felületi fertőzöttséget, szakadatlanul antimikrobiális, vagyis hatásossága nem csökken, nem használódik el. Egyre több gyártó készít a piacra Antimicrobial Copper Cu+ márkájú termékeket minden olyan területre, ahol a higiénia kiemelt fontosságú - kórházakba, iskolákba, irodaházakba és középületekbe – kihasználva az anyagban rejlő egészségügyi előnyöket.

A kórházakban bizonyított először

A réz klinikai környezetben kifejtett antibakteriális sajátságainak felmérésére számos kórházi vizsgálatot indítottak világszerte. A vizsgálatok részeként gyakran érintett felületeket – pl. ajtókilincsek, kapaszkodók, fürdőszobai felszerelési tárgyak – cseréltek rézötvözetekre, melyek ígéretesen csökkentették a kórokozók előfordulását a kórházi osztályokon. Az antimikrobiális réz felületeket, berendezéseket, szerelvényeket és eszközöket már a világ számos egészségügyi intézményében alkalmazzák a fertőzéskontroll hatékony kiegészítőjeként. Az Egyesült Kiráyságban folytatott vizsgálat vezetője, Tom Elliott professzor a Selly Oak-beli rézfelületek bámulatos 90-100%-os fertőzöttség-csökkenésével kapcsolatban elmondta: „Intelligens fémnek nevezném. A réz feltűnés nélkül dolgozik a háttérben, minden időben pusztítja a mikroorganizmusokat.” Hangsúlyozta, hogy ez egy hathatós kiegészítő eljárás lehet a fertőzések terjedésének visszaszorításában, amennyiben a szokásos higiénés protokollal társítják.

Világszerte terjed

Hatása az egészségügyön kívül is hasznosítható. Iskolákban, a tömegközlekedés területén is kulcsfontosságú lehet a fertőzések kontrollálása, de például a tengerjáró hajók vagy hotelek jó hírnevét is jelentősen rombolja a vendégeik között kialakuló járvány.

A világ számos pontján fedezték már fel az antimikrobiális réz használatából származó előnyöket.

Ochiai Klinika
Japánban a lázas betegeket ápoló Ochiai Klinika esett át egy teljes antimikrobiális réz felújításon, rézre cserélve a fal- és munkalap burkolatokat és bútorfogantyúkat. Ken Takahashi, az avantgárd építész-tervező, a művészetet a tudománnyal kombinálta tervezési koncepciójában - kihasználva a meleg, aranyszínű rézötvözetben rejlő kórokozó-pusztító tulajdonságot.

Roberto del Rio Gyermekkórház
A Roberto del Rio Gyermekkórház - Chile legrégebbi gyermekgyógyászati intézménye - antimikrobiális rézfelületeket telepített az intenzív osztályra és a kezelő szobákba az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kockázatának csökkentése érdekében.

A kezdeményezést a chilei Egészségügyi Minisztériummal közösen dolgozták ki, azzal a céllal, hogy forradalmasítsák a kórházi higiéniai szabványokat olyan felületek használatával, amelyekről kimutatták, hogy folyamatosan, több mint 90%-kal csökkentik a mikrobás szennyeződéseket. Ez volt az első létesítmény Latin-Amerikában amit antimikrobiális rézzel szereltek fel, követve az egyre nagyobb számú európai, ázsiai és észak-amerikai példát.

Ronlald McDonald Ház Charleston-ban
Ronald McDonald a jótékonysági házairól ismert nemzetközi kezdeményezés, mely támogatást nyújt rászoruló családoknak. A charlestoni Ronald McDonald ház súlyos beteg gyerekeknek és azok családjának biztosít „második otthont” a kezelések alatt és a lábadozás időszakában. Ez egy ingyenes lehetőség a rászoruló családok számára. Az intézmény 25 családot tud fogadni naponta és önkéntesek alkotják a személyzetet a nap 24 órájában, hogy ott segítsenek, ahol tudnak.

Az alapítvány charlestoni házának vezetői is úgy döntöttek, hogy utólag a gyakran érintett fém felületeket antimikrobiális rézre cserélik annak reményben, hogy így biztonságosabb élet-és munkakörülményeket teremtsenek a vendégek és az alkalmazottak számára.

Homerton Kórház
A Homerton Kórház speciális Felnőtt Rehabilitációs Részlegének felújításakor antimikrobiális réz fogantyúkat és kilincseket szereltek fel mindenhol. A kiválasztott termékek az Allgood Contego termékcsaládjának antimikrobiális réz fogantyúi voltak, melyek ezüst színű ötvözetből készültek, így látványra nem különböznek a rozsdamentes acéltól, diszkrét kiegészítői a fertőzésmegelőzési intézkedéseknek.

További információk építészeknek az antimikrobiális rézről angol nyelven: Antimicrobial Copper