Közélet, hírek

A RIBA kihirdette a 2023-as London Awards díjazottjait

2023.05.16. 11:03

A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) 1996 óta minden évben megrendezi a RIBA London Awards díjátadót, hogy megünnepelje az Egyesült Királyság kiemelkedő építészeti alkotásait. Az 52 díjazott közül kerül majd ki a RIBA National Award végső győztese, amelyet a tervek szerint június 22-én hirdetnek ki.

Idén a díjazottak listáján 52 épület szerepel, a blackheath-i idősekotthonától kezdve a greenwichi kulturális központon át a hackney-i de Beauvoir védett területen megvalósított finom beavatkozásig.

A változatos helyszínű, karakterű, méretű, épülettípusú és költségvetésű projekteket a kimagasló minőségű tervezés szempontja alapján válogatták össze. "A RIBA regionális díjának elnyerése fantasztikus eredmény. Ezek a szigorú szakmai elbírálás során kiválasztott projektek a régió kortárs építészetének legjobbjait képviselik. Az inspiráló épületek és terek mindannyiunk életébe örömet hoznak, és az idei díjazottak minden bizonnyal megfelelnek ennek a célnak." - nyilatkozta Simon Alfred, a RIBA elnöke.

A díjazottak közül került ki öt olyan épület, mely regionális különdíjat is nyert:

A tervezte John Morden Centre nyerte az EH Smith által támogatott RIBA London “év legjobb épülete" díjat 2023-ban.

Az Apparata Architects által tervezett "A House for Artists" nyerte a RIBA London “év megrendelője" díját 2023-ban.

A 5th Studio által tervezett Bloqs nyerte az Autodesk által támogatott RIBA London “fenntarthatósági" díját 2023-ban.

A Hayhurst and Co által tervezett Green House nyerte a RIBA London “év projektépítésze" díjat 2023-ban.

A Gaggenau által támogatott RIBA London "év legjobb kisléptékű projektje" díjat 2023-ban a James Alder Architects által tervezett Manber Jeffries House nyerte.

Végezetül a Bennetts Associates által tervezett Woolwich Works “The Fireworks Factory" épülete lett a RIBA London “rekonstrukciós" díjának 2023-as nyertese.

 Az összes díjazott projekt az alábbi linken keresztül érhető el.

 

Forrás: ArchDaily