Épülettervek/Középület

A sarok megragadása - pécsi szálloda és irodaház terve

2011.11.10. 12:23

2011. október 27-én, a központi tervtanácson mutatta be Köves András építész a pécsi belváros délkeleti sarkára tervezett szálloda és irodaház elvi engedélyezési tervét, amelyet karakteres jelként kívántak megfogalmazni a kitüntetett helyzetű területen - a városfal egykori bástyája helyén.

Adottságok
Az Alsómalom utca és Rákóczi út kereszteződésénél fekvő, jelenleg beépítetlen telek a városfalat övező / határoló gyűrű mentén, annak egyik legfontosabb pontján helyezkedik el. A sarkon álló jelentéktelen épületet már közel 25-30 éve, a tömb keleti és déli felén álló, hasonló színvonalú házakat pedig a közelmúltban történt tulajdonosváltás és telekösszevonás során bontották el. A területtől délre eső épületeket az Árkád üzletház építése miatt elbontották, ezzel a régi városszövet végleg megszűnt.

 

 

 

Telepítés
A tervezési feladat száz szobás szálloda és ügyfélforgalmi térrel rendelkező irodaház elhelyezése volt. A száz százalékosan beépíthető telken a parkolást földalatti garázsszintek biztosítják. A parkoló és a szálloda kiszolgálása a déli oldalról, az Árkád felhajtójához vezető kétszer kétsávos útról lehetséges, a gépkocsiforgalom a Bercsényi utca irányába távozik. A gyalogos megközelítés fő iránya a Rákóczi út felől várható. Az irodaház földszinti ügyféltere közvetlenül a Rákóczi útról nyílik, a szálloda feltárására, illetve az irodaház nem nyilvános tereinek megközelítésére egy passzázst nyitottunk, ami kiköt az Alsómalom utcára, védett helyzetet teremtve a gyalogosok számára ebben a forgalmas csomópontban.

 

 

 

Az épület funkcionális ismertetése
Az irodaház emeleti szintjei a földszinti ügyféltértől független bejárattal, portával rendelkeznek, itt található az irodaház vertikális közlekedőmagja, amelyhez szintenként a kiszolgáló blokkok csatlakoznak. Az emeleti szinteken nagyterű irodák készülnek, a természetes megvilágítással nem rendelkező belső felületeken tárgyalók, irattároló létesülnek. A földszinti ügyféltérhez kiszolgáló helyiségek, tárgyalók tartoznak, amelyek az emeleti szintekhez belső lépcsővel kapcsolódnak.

A szálloda két vertikális közlekedő mag köré szerveződik. Az előcsarnokban a recepció mellett található a közönségforgalmi felvonóblokk, a gazdasági feltöltéshez és folyosóhoz kapcsolódik a kiszolgáló-gazdasági felvonóblokk. Az előcsarnokhoz az utca felőli oldalon többcélú, különböző méretű, egymással összenyitható konferenciaterem-blokk csatlakozik. A szállodai szobák alkotta háromszintes épületszárny által körbezárt belső udvarban kialakított étterem-bár üvegfedéssel készül. A gazdasági bejárat felől lehetséges a földszinti konyha és kapcsolódó helyiségeinek ellátása, illetve alatta a garázsszinteken az öltözők, raktárak, gépészeti terek megközelítése. A három emeleti szinten szállodai szobákat alakítottunk ki, míg a tetőszinten egy kisméretű wellness-részleg készül a tetőkerthez kapcsolódva. A tetőteraszról jó kilátás nyílik a városra és a Mecsekre.

 

 

 

Építészeti kialakítás
A Rákóczi út déli oldalán az utóbbi évtizedekben heterogén épületsor alakult ki, amelynek keleti vége jelenleg befejezetlen. Az építészeti magatartást három alapvető tényező határozta meg:

  • a történelmi városközpont hangsúlyos kapu-pozíciója,
  • az átellenes sarkon álló (műemlék) Forbát-ház,
  • valamint az összevonással kialakult saroktelek adottságai

A tervezett épület jelentős városépítészeti elem, feladata összetett:

  • terelő-irányító szerepű tájékozódási pont, amely a hely szellemét jellegzetes módon kifejező, egyéni kisugárzással és karakterrel bíró „landmark” épületet indukál;
  • az északi oldalon a térfal hangsúlyos lezárását adja a karakteres, szoborszerűen megformált, spirálisan csavarodó monolitikus tömeg;
  • a keleti oldalon összekötő szerepet tölthet be a hagyományos tömbös, zártsorú beépítésű városszerkezet peremén hatalmas idegen testként megjelenő Árkád bizonytalan, zavaros és foghíjas térfala között;
  • továbbá határozott, nyugodt déli térfalat adhat a szomszédos, jelenleg üresen álló telekre építhető épülettömeggel együtt.

Az északi szárny (irodaépület) robosztus, dinamikusan tördelt tömegének súlyát az áttört burkolatréteg oldja. A homogén felületet csak a kapuszerűen feltáruló gyalogos passzázs hasítja fel. A szállodaszárny homlokzatának kéregszerű burkolatával törekszünk a védelmet, befelé fordulást jelezni, a szigorú tömbszerűséget a burkolatot véletlenszerűen áttörő könnyed transzparens-üvegdobozok (virágablak) oldják. Az egynemű felületeket csak a plasztikusságot adó áttört felületek fény-árnyék játéka differenciálja.

 

 

 

Anyaghasználat
Meghatározó anyag a – környező tömbökben szórványosan előforduló nyerstégla-burkolattal rokon – kerámia (mázatlan terrakotta) burkolat. A homlokzaton és a tetőfelületen egyaránt azonos anyagot - kerámiaburkolat-rendszert - alkalmazunk. Mindkét szárny átszellőztetett, kétrétegű külső homlokzattal készül: az irodaháznál ezt strukturált üvegfal és kerámia burkolat, a szálloda esetében pedig vasbeton térelhatároló fal, hőszigetelés és kerámiaburkolat alkotja.

Zöldfelületek
A kerámia-burok védelmet ad az épületnek, a tetőkert háromszintes növényzete és a belső udvarban alkalmazott zöld homlokzat pedig a belső tér oldottságát, otthonosságát biztosítja.


Szálloda és irodaház elvi engedélyezési terve

vezető tervezők: Köves András, Rádóczy (f) László, Bokor Csilla
generáltervező: Pécsépterv Stúdió Kft.

tervezés éve: 2011
bruttó szintterület: 16.863 m2
megbízó: Teroning Kft.

 

Irodaházak, szállodák, vasútállomások – tervtanácsi beszámoló